Ya’akov Almor: ‘Ondermijnen vrouwen het Israëlische leger?’

Vrouwelijke IDF soldaten in het Karakal Bataljon in gevechtskledij [beeldbron: Pinterest]

In de Israëlische maatschappij, politiek en derhalve in de media, woedt de laatste tijd, vooral nadat recentelijk weer een soldate om het leven is gekomen bij een terroristische aanslag, de discussie of vrouwen wel in gevechtsfuncties gehandhaafd kunnen worden en blijven.

Een jaar geleden publiceerde ik in het NIW een artikel waarin in ik mij als bezorgde ouder afvroeg naar wat voor leger ik mijn zoon hier in Israël zou toesturen. Het gerechtelijk proces van El’or Azarya was toen nog niet begonnen, maar beroerde de gemoederen, en ook de mijne, toen hevig.

Toen ik begreep dat mij zoon in een “gemengde” legermacht zou dienen, was ik blij verrast. Er zijn momenteel drie onderdelen in de landmacht die “gemengd” zijn en in één of andere vorm een eerste of twee lijns gevechtsfunctie hebben. Op mijn vraag aan de bevelhebber van deze lichting, een luitenant van 24, of dit formaat de mindset van de “groep” verandert en typisch “chauvinistisch” gedrag voorkomt of tenminste inperkt, was zijn antwoord duidelijk:

“Iedereen is gelijk. Vrouwen voeren het bevel over mannen en andersom. Niemand krijgt korting op de taken of verantwoordelijkheid die aan zijn of haar voeten worden gelegd. Er zijn verschillen tussen vrouwen en mannen, daar houden we rekening mee. Maar dan gaat het voornamelijk over fysieke kracht en kunnen, en zeker niet over inzet.”

Dit, vervolgde hij, was ook de reden waarom de vrouwelijke soldaten wat minder kilometers marcheerden dan de mannen. “En ze zijn er niks minder om. Ik heb het nagekeken: dit legeronderdeel heeft nog nooit zo’n goeie lichting nieuwelingen afgeleverd als deze. Ben trots op het hele bataljon!” vertelde Luitenant S. me.

Het is tijd dat, in 2017, onze samenleving begrijpt dat door schouder aan schouder te staan met vrouwen dit niet alleen in het belang van de vrouwen is, maar dat gelijkheid van rechten en kansen in het belang van de gehele maatschappij is; en bijdraagt aan de kracht en duurzaamheid van diezelfde samenleving.’


Lees hier het hele artikel (door Brabosh ingekort) verder van Ya’akov Almor op de site van Jonet.nl. De auteur  woont in Israël, waar hij vanuit de Negev-woestijn een communicatiebedrijf leidt.

Een gedachte over “Ya’akov Almor: ‘Ondermijnen vrouwen het Israëlische leger?’

  1. Eigenlijk hoort het niet vrouwen in het leger, maar ze doen het heel goed, vaak zelfs beter dan mannen. En zo als ze het in Israel doen, is echt een voorbeeld. Maar daar is het ook noodzakelijk vanwege de dreiging van terreur en oorlog. Ik heb er echt veel respect voor.

    Like

Reacties zijn gesloten.