Voormalig buitenlandminister John Kerry: ‘Er is momenteel geen goed leiderschap in Israël’

De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry beweerde dat de Israëlische regering geen vrede wil met de Palestijnse Autoriteit (PA), meldde Channel 10 News op dinsdag 7 november, volgens een bericht in Arutz Sheva.

Kerry maakte zijn opmerkingen in een recente conferentie in Dubai, die werd bijgewoond door het Israëlische parlementslid Ayman Odeh, voorzitter van de Joint List factie in de Knesset, evenals door oppositieleider parlementslid Yitzhak Herzog (Arbeidspartij) die aanwezig waren via videoconferentie. Kanaal 10 Nieuws bekwam opnames van Kerry’s toespraak op de besloten conferentie.

“Koning Abdullah van Jordanië accepteerde het idee om Israëlische troepen te stationeren op een luchthaven in Jordanië. We zouden zelfs wapens op de Westelijke Jordaanoever hebben ingezet in het geval dat er een existentiële dreiging voor Israël zou zijn waar ze op zouden moeten reageren. Dit zou de veiligste grens ter wereld zijn geweest,” zei Kerry over het vredesvoorstel dat hij maakte tijdens de gesprekken die hij in 2014 leidde.

Die vredesonderhandelingen faalden toen de PA eenzijdig een aanvraag indiende om lid te worden van internationale organisaties in strijd met de voorwaarden van de gesprekken. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken hemelde verder PA-voorzitter Mahmoud Abbas  op en beweerde dat “de Palestijnen buitengewoon goed werk hebben verricht door zich te blijven inzetten voor geweldloosheid.”

Zijn commentaren op de Israëlische regering klonken nog een stuk onvriendelijker:

“De meerderheid van het huidige kabinet in de huidige Israëlische regering, heeft publiekelijk verklaard dat ze nooit voor [de creatie ijveren van] een Palestijnse staat zijn. Ik denk niet dat Palestina voor eeuwig immuun zal zijn voor burgerrechtenbewegingen die andere naties van de wereld hebben geraakt. En op de een of andere manier negeert Israël dit vandaag. Dat is geen leiderschap. Als je geen leiders hebt die vrede willen sluiten. Als de equatatie niet verandert, zou het mij niet verbazen als we de komende tien jaar een jonge leider zien opkomen die zegt: ‘We hebben de afgelopen 30 jaar geweldloosheid geprobeerd en het heeft ons niets opgeleverd.'”

De woordvoerder van het kantoor van Israël’s premier reageerde als volgt op het bericht:

“Premier Netanyahu blijft zich krachtig opstellen ten aanzien van de veiligheid en de nationale belangen van de staat Israël, zelfs als degenen die hem probeerden gevaarlijke concessies te doen doen en daar niet in slaagden, dat niet leuk vonden. De reden waarom er geen vrede is, is in de allereerste plaats de Palestijnse weigering om Israël te erkennen binnen om het even welke grenzen. Zelfs nu vervolgen ze de Britse regering over de Balfour Verklaring. Het is jammer dat John Kerry dit nog niet heeft begrepen.”

Voormalig minister van Defensie Moshe Ya’alon antwoordde op de uitspraken van John Kerry via Twitter. Verwijzend naar de uitspraken die hij deed die uitlekten in 2014 en waarin hij Kerry beschreef als “obsessief en messianiek” in zijn ijver om een vredesakkoord te forceren:

“Wat ik denk over John Kerry, zijn politiek initiatief en zijn ‘veiligheidsplan’ is al gelekt door een journalist. Om de Israëlische regering de schuld te geven voor het torpederen van het proces, toen Abbas nooit aan de onderhandelingen wilde deelnemen en de deur dichtsloeg in de gezichten van Kerry en Obama, dat is een schadelijke verdraaing van de feiten!”

Een gedachte over “Voormalig buitenlandminister John Kerry: ‘Er is momenteel geen goed leiderschap in Israël’

  1. John Kerry, altijd verkozen omdat hij POW in Vietnam was had nooit Minister van BZ mogen worden.

    Hij snapt niets van feiten & historische en/of diepere achtergronden van conflicten.

    De man heeft ketchup daar waar andere mensen hersenen hebben.

    Like

Reacties zijn gesloten.