Netanyahu tegen Islamitische Jihad over teruggave lichamen: ‘Voor wat hoort wat’

Op 30 oktober 2017 werden vijf jihadisten, die behoorden tot de Al-Quds Brigades, het doodseskader van de terreurorganisatie (Palestijnse) Islamitische Jihad (PIJ), bedolven onder het zand toen een aanvalstunnel van de PIJ instortte onder Israëlisch grondgebied. Hun lichamen werden intussen opgegraven door het IDF (Israëlisch leger).

Israël is niet van plan om de lichamen van de vijf Al Quds Brigadisten van de Gazaanse terreurorganisatie Islamitische Jihad zomaar gratis en voor niks terug te geven aan Gaza. Premier Benjamin Netanyahu zei op maandag in een korte verklaring die hij uitsprak in Migdal Ha-Emek:

“Wij zijn van plan om onze jongens naar huis te brengen. Voor wat hoort wat. Deze regering heeft twee duidelijke opdrachten; ons land opbouwen en het verdedigen. Wij zullen het verdedigen gebaseerd op duidelijke regels: wie ons aanvalt zal aangevallen worden.”

IDF-soldatenHamas blijft de lichamen gijzelen van IDF-soldaten Hadar Goldin en Oron Shaul, die gevangen en gedood werden tijdens Operation Protective Edge in de zomer van 2014. Daarnaast is er ook sprake van vier Israëlische burgers die de afgelopen drie jaren zijn verdwenen in de Gazastrook en waarover geen communicatie met Hamas bestaat.

De 29-jarige Avram Mengistu kroop in september 2014 uit eigen beweging over het veiligheidshekken dat rondom de Gazastrook werd opgetrokken. Hamas echter, ontkent dat het om een burger gaat en beweert dat Israël liegt en  Mengistu een Israëlische soldaat is die kwam spioneren voor het IDF en gevangen werd genomen door Hamas. Familieleden van Avram Mengistu, een Israëlische Falasha Jood met Ethiopische wortels, beschrijven hem als geestelijk onstabiel en hebben Hamas aangemaand om met zijn toestand rekening te houden en hem terug te sturen naar Israël.

De tweede gegijzelde burger is Hisham al-Sayed, een Israëlische Arabier die afkomstig is uit het Bedoeienen dorp Hura, die begin april 2016 om onbekende redenen via de doorgang van Erez naar de Gazastrook ging en niet meer terugkeerde.

Dan is er nog de 19-jarige Jumaa Ibrahim Abu-Ghanima eveneens een Israëlische Arabier die afkomstig is uit het niet erkende Bedoeienen dorp Hasham Zana in de Negev. Begin juli 2016 klom hij om onbekende redenen over het Veiligheidshekken rondom de Gazastrook. Zijn vader noemde zijn geestelijke gezondheid “gecompliceerd”.

Van een vierde mogelijke gegijzelde is nagenoeg niets bekend en zijn naam werd niet vrijgegeven voor het publiek.