Boek: Kijken door het raam van de apotheker in het Getto van Krakau [R. Boonen]

Kijken door het raam van de apotheker in het Getto van Krakau

Voor wie het interesseert. Op zondag 19 november 2017, van 13u00 tot 18u00 stelt Rony Boonen zijn boek “Tadeus Pankiewicz. Apotheker in het getto van Krakau” voor in Antwerpen. Dit evenement wordt ingericht door de VZW Auschwitz, meer bepaald in Zaal 7, Cogels-Osijlei 73 te 2600 Berchem (Antwerpen).

Rony Boonen begint de inleiding van zijn boek “Tadeus Pankiewicz. Apotheker in het getto van Krakau” met het gekende citaat van Elie Wiesel dat wie een getuige heeft gehoord, er zelf één wordt.

De grote verdienste van Boonen is dat hij een te weinig bekende directe getuige van de vreselijke geschiedenis van het getto van Krakau weer tot leven heeft gewekt en zo inderdaad zelf een getuige wordt: geen lezer die dit bijzonder goed gedocumenteerde boek leest, zal onbewogen blijven bij het relaas van apotheker Pankiewicz.”

[Luckas vander Taelen in Joods Actueel Magazine nr. 120; november 2017; Uitgever: Bibliodroom, ISBN 9789492515117; 256 blz. €24.95]

Tadeusz Pankiewicz (1908-1993) werd als Poolse apotheker vanaf de eerste dag van de oprichting van het getto van Krakau de enige niet-Joodse inwoner ervan. Aanvankelijk slaagde hij erin om aan de aandacht van de nazi’s te ontsnappen, maar later wilde de bezetter hem met alle macht uit het getto verwijderen. Als eigenaar van zijn apotheek deed hij dan ook alles wat in zijn macht lag om de beslissingen van de bezetter steeds opnieuw uit te stellen. Al die tijd ook was hij getuige van de meest gruwelijke misdaden tegen de weerloze Joodse bevolking.

Samen met zijn personeel, Irena, Helena en Aurelia, stond hij dag én nacht ten dienste van de lijdende Joodse bevolking. Stiekem noteerde hij wat er allemaal in het getto gebeurde: de razzia ’s of Aktionen, de vernederingen, de dagdagelijkse ellende. Nauwkeurig noteerde hij de namen van de slachtoffers en van hun beulen.

In het getto was de apotheek uitgegroeid tot een toevluchtsoord waar de bewoners 24 uur op 24 uur en 7 dagen op 7 lief en leed konden delen. Vele inwoners hadden er bij hem op aangedrongen om de kroniek van het getto neer te schrijven.

Na de oorlog, in 1947, schreef  Tadeusz Pankiewicz zijn verschrikkelijke herinneringen op in het boek “Apteka w Getcie Krakowskim”, in 1987 vertaald naar het Engels als The Kraków Ghetto Pharmacy (boekomslag hiernaast)

Na de Tweede Wereldoorlog, werd hij geconfronteerd met een nieuwe bezettingsmacht. Onder het Stalinisme werd zijn apotheek Pod Orłem (Onder de adelaar) genationaliseerd. Hij werd als getuige opgeroepen in tal van naziprocessen en dikwijls uitgenodigd bij Joodse overlevenden in het buitenland waardoor hij de aandacht trok van de Poolse Staatsveiligheid.

De veiligheidsdiensten zagen in hem een potentiële informant die ze graag wilden inschakelen als stille medewerker. Later werd hij erkend als Rechtvaardige onder de Naties door Yad Vashem in Israël.

Voor dit boek slaagde de auteur, Rony Boonen, erin nog enkele laatste getuigen over Tadeusz te interviewen. Afsluiten doet hij met het merkwaardige verhaal van Izak Landesdorfer die tot driemaal toe aan de dood kon ontsnappen dankzij Oskar Schindler. Ook Tadeusz Pankiewicz bezorgde hem de nodige medicatie voor een ernstige longontsteking. Onmiddellijk na de oorlog nam Izak Landesdorfer dienst bij het Poolse leger, veranderde zijn naam en begon een nieuw leven. Een dubbelleven maar de Shoah liet hem nooit los.

door Joods Actueel [bron]

Video: The Pharmacy of the Krakow ghetto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.