Iran herdenkt gijzelingsactie van 1979 met traditionele doodsbedreigingen aan Israël en VS

Teheran, 4 november 2017. Een stevig rondje Israëlbashen is in Iran altijd leuk meegenomen? Een populair islamistisch gezegde illustreert treffend hun bijwijlen hilarische paranoia jegens de Joden: “Als een vis in de zee vecht met een andere vis, zitten de Joden erachter” [beeldbron plaatjes boven- en onderaan: Israel Behind the News]

De Iraanse regering toonde op zaterdag 4 november 2017 een ballistische raket terwijl de menigte krijste “weg met Amerika” en “dood aan Israël” en Amerikaanse en Israëlische vlaggen verbrandde. De viering gebeurde naar aanleiding van de bestorming door Iraanse studenten van de Amerikaanse ambassade in Teheran op 4 november 1979. Dit werd gevolgd door de langste gijzelingscrisis ooit, die 444 dagen later op 20 januari 1981 zal eindigen.

Duizenden mensen verzamelden zich voor de voormalige ambassadewijk in Teheran om een ​​van de cruciale gebeurtenissen van de islamitische revolutie (7 januari 1978 – 11 februari 1979) te herdenken. De voormalige ambassade in Teheran is tegenwoordig een cultureel centrum en staat voor veel Iraniërs symbool voor een Amerikaanse nederlaag. Veel Iraniërs noemen dit het “hol der spionnen”.

Het opvallend machtsvertoon omvatte ondermeer het exposeren van een Sejji grond-naar-grond missile (plaatje hierboven) die een bereik heeft van ca. 1.200 mijl (= 2000 tot 2500 km.) Het was de eerste keer dat Iran een raket toonde op het jaarlijks weerkerende evenement en komt een maand nadat president Trump weigerde om opnieuw het Iran-akkoord te bevestigen dat Iran in 2015 sloot met de wereldmachten.

De leiders van Iran zeggen dat ze trots zijn op hun raketprogramma. “Dat Amerika denkt dat  het de militaire macht van Iran zomaar opzij kan zetten, is een kinderdroom,’ zei Brigadegeneraal Hossein Salami, plaatsvervangend hoofd van zijn elitekorps de Revolutionaire Garde die toeziet op de raketontwikkeling, volgens een bericht van het Iraanse persbureau Tasnim.

Ali Shamkhani, secretaris van de Opperste Nationale Veiligheidsraad van Iran, sprak de menigte toe en zei dat Iran de door de VS opgelegde sancties “ineffectief” zal maken, ook al richten de Verenigde Staten zich tegen de economische, nucleaire en defensieve macht van Iran.

Iran’s grootste “boeven”; van links naar rechts: de Saoedi-Arabische koning Salman Ibn Saud, de Emir van Islamitische Staat (aka Isis of Daesh) Abu Bakr al-Baghdadi, de Amerikaanse president Donald Trump en Israël’s premier Binyamin Netanyahu. Vermits in het Perzisch gelezen wordt van rechts naar links is Netanyahu in Iran de numero uno “boef” van het stel.