Palestijnse Autoriteit neemt controle grensposten in Gaza over van Hamas

Rafah, Gaza, 1 november 2017. Aan de grenspost werden foto’s opgehangen van PA-president Mahmoud Abbas en de Egyptische president Abd al-Fattah al-Sisi [beeldbron: Maan News]

De door Al Fatah geleide Palestijnse Autoriteit (PA) heeft op woensdag 1 november 2017 in de Gazastrook officieel de controle overgenomen van Hamas over de grensposten met Egypte en Israël, conform het verzoeningsakkoord dat onlangs werd afgesloten tussen de rivaliserende Palestijnse terreurfacties Fatah en Hamas, berichtte het Palestijnse persagentschap Maan News Agency op 2 november.

Zowel de Palestijnse als Egyptische volksliederen werden gespeeld tijdens de overdrachtsceremonie aan de grensovergang bij Rafah tussen Egypte en Gaza. Een Egyptische veiligheidsdelegatie, PA-minister van Openbare Werken Mufid al-Hasayna, algemeen directeur van Grenzen en Grensovergangen Nathmi Muhanna en verschillende PA-ministers en ambtenaren namen deel aan de ceremonie.

Hamas
Van de kant van Hamas klinken nog steeds dezelfde oorlogsgeluiden. Officieel wordt er in Gaza “gematigd” gereageerd. Zo zou volgens de Israëlische krant Haaretz Hamas woordvoerder Hazem Qassem gezegd hebben dat:

“De volgende fase van verzoening is een bijeenkomst van vertegenwoordigers van alle Palestijnse facties in Caïro om de belangrijkste nationale kwesties te bespreken – zoals de militaire vleugel van Hamas, de kwestie van wapens en politieke posities.”

Maar elders lijkt het of er voor Hamas niks veranderd is. Zo is de chef van het Politburo van Hamas in Beiroet, Saleh Al-‘Arouri, momenteel op bezoek bij de secretaris-generaal van de Libanese terreurgroep Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, volgens het Persagentschap Safa. Beide terreurleiders bespraken gisteren een reeks kwesties met inbegrip van de recente actie van het Israëlische leger (IDF) waarbij een groot tunnelnetwerk vernietigd werd in de Gazastrook.

Deze ontmoeting volgt op de ontmoeting van Hamasleiders met de Iraanse regering in Teheran van enkele weken terug, waar hij ondermeer verklaarde: “We zijn niet in het stadium van erkenning [van Israël]. In plaats daarvan zitten we thans in de voorbereidingsfase om de Zionistische entiteit uit te schakelen.”

Ook de voormalige leider van Hamas Khaled Meshaal liet op donderdag weer van zich horen in het kader van de 100ste verjaardag van de Balfour Verklaring van 1917, waarin Groot-Brittannië zijn steun uitte voor de stichting van een Joodse Nationaal Tehuis in het toenmalige Palestina. Sprekend op een conferentie in Gaza haalde Meshaal scherp uit naar de feestvieringen nav 100 jaar Balfour die momenteel plaatsvinden in Londen en waaraan namens Israël ook premier Binyamin Netanyahu deelneemt:

“Wij verwachten niet dat zij de geschiedenis zullen corrigeren. Wij zullen het initiatief in eigen handen nemen en zelf de geschiedenis corrigeren en het Palestijnse volk en de strijders zullen de Balfour Verklaring met hun voeten vertrappelen.”

Israël
Israel’s premier Benjamin Netanyahu vertelde aan zijn Britse collega, premier Theresa May tijdens hun onderhoud op donderdagnamiddag in Downingstraat nr. 10, dat “de Palestijnse Autoriteit 100 jaar achterop loopt.” Blijkbaar had ‘Bibi’ Hamasleider Khaled Meshaal tot in Londen zijn frustratie en afschuw horen uitschreeuwen omtrent 100 jaar Balfour en premier Netanyahu zei:

“Honderd jaar na Balfour moeten de Palestijnen eindelijk het Joodse nationale tehuis accepteren en uiteindelijk de Joodse staat accepteren. En wanneer ze dat doen, zal de weg naar vrede oneindig dichterbij zijn. Naar mijn mening zal vrede haalbaar zijn. Er gebeuren geweldige dingen in het Midden-Oosten. Veel Arabische landen zien Israël thans niet meer als een vijand, maar als hun onmisbare bondgenoot in de strijd tegen de militante islam. De dreiging is die van een weer oplevend Iran dat niet enkel van plan is om de regio te domineren maar ook van plan is om kernwapens te ontwikkelen.”

Verenigde Naties
Andere reacties op de overname door de PA van Hamas over de Gazaanse grensposten, komen van de VN, de Europese Unie en de VS. De Bijzondere Coorodinator voor het Midden-Oosten Vredesproces voor de Verenigde Naties, Nickolay Mladenov, gaf op woensdag een verklaring uit omtrent de overhandiging van de grenscontroles aan de PA:

“Het positieve momentum moet worden gehandhaafd en de Palestijnse regering moet volledig bevoegd zijn om in Gaza te functioneren. Ik maak van de gelegenheid gebruik om alle fracties in Gaza te herinneren aan het belang van het handhaven van veiligheid en het beëindigen van militante activiteiten die vrede en veiligheid ondermijnen, zowel voor Palestijnen als voor Israëli’s.”

Europese Unie
Bij de missies van de Europese Unie in Jeruzalem en Ramallah klonk een gelijkaardig geluid, zeggende dat:

“De Europese Unie herhaalt dat zij bereid is haar volledige steun te verlenen aan de inspanningen om Gaza en de Westelijke Jordaanoever te herenigen onder één enkele en legitieme Palestijnse Autoriteit. We zullen contact blijven houden met de Palestijnse Autoriteit, Egypte, Israël en onze internationale partners, onder meer in het Kwartet, om dit proces te helpen slagen, wat cruciaal is voor het bereiken van een onderhandelde tweestatenoplossing en duurzame vrede.”

Verenigde Staten
Jason Greenblatt, de Bijzondere Vertegenwoordiger voor Internationale Onderhandelingen van de Amerikaanse Trumpregering, verwelkomde het bericht dat Hamas de controle over de Gazaanse grenzen met Israël en Egypte heeft overgedragen aan de door Al Fatah geleide Palestijnse Autoriteit:

“De Verenigde Staten verwelkomen de ontplooing van de Palestijnse Autoriteit gisteren bij de doorgangspunten Erez, Kerem Shalom en Rafah in Gaza. De Verenigde Staten vinden het essentieel dat de Palestijnse Autoriteit de volledige verantwoordelijkheid voor Gaza op zich neemt. De Verenigde Staten volgen de ontwikkelingen in Gaza op de voet terwijl zij in samenwerking met de Palestijnse Autoriteit, Israël en internationale donoren proberen de humanitaire situatie in Gaza te verbeteren.

Zoals we in het verleden duidelijk hebben gemaakt, moet elke Palestijnse regering ondubbelzinnig en expliciet zich inzetten voor geweldloosheid, de staat Israël erkennen, eerdere overeenkomsten en verplichtingen tussen de partijen accepteren – inclusief om terroristen te ontwapenen – en zich verbinden tot een onderhandelde oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict. Als Hamas een rol in een Palestijnse regering wil spelen, moeten zij deze basisvoorwaarden aanvaarden.”

door Brabosh