Engeland verwerpt Palestijnse eis om excuses en compensaties voor 100 jaar Balfour Verklaring

Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de Balfour Verklaring, heeft Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit, in Ramallah, Samaria, op woensdag een verklaring uitgegeven waarin van de Britse regering een verontschuldiging wordt geëist ten aanzien van het “Palestijnse volk” en een vraag om de staat “Palestina” te erkennen.

Groot-Brittannië wordt door de Palestijnse Autoriteit beschuldigd van het beloven van een  Nationale Joodse Thuis in ‘Palestina’ ten koste van de Palestijnse Arabieren, een gebaar waarvan ze beweren dat dit aan de basis ligt van alle plagen en rampen die hen sindsdien zijn overkomen.

If a fish in the sea fights another fish the Jews are behind it” (‘Als een vis in de zee met een andere vis vecht, zitten de Joden erachter’) klinkt het steevast in de Arabische wereld en in het bijzonder conform de antisemitische doctrine waarmee de Palestijnen van de wieg tot in het graf worden geïndoctrineerd in de scholen en universiteiten, in al hun geschriften en kinderprogramma’s in uitzendingen op de openbare televisie (PA TV), in de gebieden die onder controle staan van de Palestijnse Autoriteit (PA) geleid door Mahmoud Abbas. 

Bovenop die eis vragen de Palestijnen bovendien dat “Groot-Brittannië de PA compenseert op politiek, materieel en moreel vlak en dat het haar verantwoordelijkheid opneemt voor de implicaties van de Balfour Verklaring.

Wereldwijd protest
In de verklaring PA wordt ook de steun uitgesproken voor de protesten die worden georganiseerd over de hele wereld tegen de Balfour-verklaring en tegen het beleid van Groot-Brittannië om het historische evenement te herdenken.

Organisaties in de Palestijnse Autoriteit voeren al maanden campagne bedoeld om de Britse regering te dwingen zich te verontschuldigen voor dit historisch document. De terreurgroep Hamas die Gaza controleert, sponsort een deel van de demonstratie tegen Israël, die op 4 november in Londen plaatsheeft, tijdens het bezoek aan de stad van premier Benjamin Netanyahu.

Onder de groepen die de anti-Israël betoging aanstaande zaterdag organiseren bevindt zich de Muslim Association of Britain (MAB), mede opgericht door inwoners van Londen en door de bekende Hamas-terrorist Muhammad Sawalha. De terrorist trok zich terug uit de MAB om het British Muslim Initiative op te richten die hij voorzit.

Een andere organisator van het evenement is Zaher al-Birawi, een Hamas-activist die betrokken was bij de organisatie van de “Free Gaza Flotillas” die onder het mom van hulp voor Palestijnen in Gaza, Israël’s blokkade trachtten te doorbreken om de overzeese wapenhandel bestemd voor de terroristische milities van Hamas en Islamitische Jihad te vergemakkelijken.

Engeland verwerpt Palestijnse absurde eisen
Op 2 november 1917 werd de Balfour Verklaring ondertekend door de toenmalige Britse minister van Buitenlandse Zaken, Arthur Balfour, waarin Groot-Brittannië haar steun uitspreekt voor de oprichting van een Joods nationaal tehuis in Palestina. Echter, in april van dit jaar heeft de Britse regering de Palestijnse eis om zich te verontschuldigen voor de Verklaring, reeds verworpen zeggende:

“De Balfour Verklaring is een historische verklaring waarvoor de HMG (de regering van hare Majesteit) zich niet wil verontschuldigen. We zijn trots op onze rol bij het creëren van de staat Israël. De taak is nu om vrede te bevorderen.”

Op zondag zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson dat “hij trots was op de Balfour Verklaring en van de rol die Groot-Brittannië speelde bij het creëren van de staat Israël.”

Galadiner in Londen
Premier Binyamin Netanyahu is op woensdagavond afgereisd naar Groot-Brittannië waar hij een evenment zal bijwonen namens Israël naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de  ondertekening van de Balfour Verklaring.

Premier Theresa May zal het 100-jarig jubileum van de Balfour Verklaring herdenken met een toespraak op een gala diner waarbij ze zal zeggen dat Groot-Brittannië trots is op haar “voortrekkersrol” in de creatie van de Staat Israël. Ook zal ze tevens zeggen dat er geen excuses voor haat jegens de Joden  zijn en zeker niet omwille van Israël:

“Laat me duidelijk zijn. Kritiek op de acties van Israël is nooit – en kan nooit zijn – een excuus om Israël’s bestaansrecht in vraag te stellen. Net zomin kritiek op de acties van Groot-Brittannië een excuus kan zijn om ons bestaansrecht in vraag te stellen. En kritiek op de regering van Israël is nooit – en kan nooit – een excuus zijn voor haat tegen het Joodse volk – net zomin dat kritiek op de Britse regering een excuus mag zijn voor haat tegen het Britse volk. Simpel gezegd, er kunnen geen excuses zijn voor om het welke haat tegenover het Joodse volk. Die zijn er nooit geweest – en zullen er ook nooit zijn.”

Video: een exclusief interview van februari 2017 met Lord Rothschild, aka Nathaniel Charles Jacob Rothschild (°1936), de 4de Baron Rothschild, omtrent de betrokkenheid van zijn familie in de Balfour Verklaring van 1917, de 67 woorden die leidden tot de creatie van de staat Israël. Meer hierover op www.balfour100.com.

2 gedachtes over “Engeland verwerpt Palestijnse eis om excuses en compensaties voor 100 jaar Balfour Verklaring

 1. Ofschoon dit Brits gebaar sympathisch overkomt, nog niet lang geleden, heulden ze samen met de Arabieren om hun olievoorraden en deden er alles aan om Israelische holocaust overlevers te verhinderen Israel op te bouwen, ze hebben zelfs deze teruggestuurd naar de kampen vanwaar zij vertrokken. Dus zo is het ook weer, hun verdediging was dat ze de VN gehoorzaamden…

  Like

  1. Ja, je hebt gelijk. Op Facebook had ik er deze ochtend nog dit aan toegevoegd:

   De Balfour Verklaring was in feite de bevestiging van wat al sinds 1882 (de 1ste aliyah) aan de gang was, en wat Theodor Herzl in 1896 met zijn manifest Der Judenstaat verankerde. De Joodse trein naar de heropbouw van het Beloofde Land was al ruim 35 jaar vóór Balfour vertrokken. Dat de Britten thans de pluim op hun hoed willen steken als promotor van de creatie van de Joodse staat klinkt nogal bitter, te bedenken dat de Britten in 1939 de Joden die notabene op de vlucht waren voor de nazi’s, verhinderden om ‘Palestina’ binnen te komen.

   Like

Reacties zijn gesloten.