Israël dynamiteert tunnelnetwerk van Hamas, twaalf Palestijnse jihadisten sneuvelen

Gaza, 30 oktober 2017. Openingspagina (Arabisch-talige) website van de Al Qassam Brigades (Hamas) die een commandant en een militant verloor. Ook de Al Quds Brigades (Islamitische Jihad) verloor twee commandanten en drie militanten. Verscheidene andere Palestijnse jihadisten werden gedood en of gewond [beeldbron: Hamas/Al Qassam] 

Eenheden van het Zuidelijk Commando van het Israëlische Leger (IDF) hebben op maandagnamiddag een netwerk van aanvalstunnels vernietigd dat onlangs werd ontdekt nabij Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook.

Volgens het IDF was het geen aanval op Gaza maar een gecontroleerde explosie met als enige doel het tunnelnetwerk te vernietigen. Verscheidene Palestijnse jihadisten die in de tunnels aan de slag waren of deelnamen aan een ondergrondse oefening, lieten hierbij het leven.

Woordvoerder van het Israëlische IDF, majoor Jonathan Conricuslegde uit:

Dit was een IDF-geïnitieerde explosie en werd gecontroleerd. Er was geen terroristische activiteit. Het betreffende tunnelnetwerk overschrijdde de grens van Gaza naar pre-1967 Israël. [Het IDF] neutraliseerde een terreurtunnel die naar het zuiden van Israël leidde vanuit de nabijheid van Khan Younis. De tunnel werd tot ontploffing gebracht op Israëlisch grondgebied, dicht bij het veiligheidshekken.

De acties van het IDF’ moet gezien worden in het licht van deze ernstige en onaanvaardbare schending van de Israëlische soevereiniteit. Het IDF is niet van plan om de situatie te doen escaleren, maar staat klaar voor een verscheidenheid aan scenario’s. Het IDF werkt boven- en ondergronds om de pogingen om de Israëlische burgers te verwonden te beschermen en de relatieve rust in de omgeving te beschermen.”

Volgens brigade-generaal Ronen Manelis van het IDF liep het aanvalstunnelnetwerk, dat vertrok van binnen de Gazastrook, erg diep door onder pre-1967 soeverein Israëlisch grondgebied en vormde aldus een ernstige bedreiging voor de veiligheid Israël en in het bijzonder voor haar burgerbevolking. Het IDF heeft die dreiging beantwoord door de tunnels te vernietigen, zo dicht mogelijk nabij de Israëlisch-Gazaanse grens, maar nog wel op Israëlisch territorium [!] op ongeveer 1 kilometer van het dorpje Kissufim.

Twaalf terroristen gedood
Minstens twaalf terroristen werden gedood toen het IDF het tunnelnetwerk opblies dat maandagnamiddag werd gevonden nabij Khan Younis. De Top-3 van het dertien-in-een-dozijn Palestijnse jihadistische terreurgroepen (Hamas, PIJ en PFLP) die de Gazastrook domineren, reageerde navenant en bleek bijzonder gefrustreerd door deze islamistische “tegenslag” van formaat.

Volgens de Palestijnse nieuwssite Palestina Vandaag (Palestine Today) werden enkele leden van de Al Qassam Brigades (Hamas) gedood in de explosie die de aanvalstunnels vernielde. Onder hen commandant van de Brigades Misbah Shubir en een tweede slachtoffer, de militant Mohammed Marwan al-Agha. De Brigades waarschuwden Israël en zeiden dat ze geloven dat de vernietiging van het tunnelnetwerk “een poging is van de vijand om nieuwe regels op te leggen door het begaan van misdaden en aanvallen op ons land, onze jihadstrijders en ons volk.”

Ook de Al Quds Brigades, het doodseskader van de Palestijnse Islamitische Jihad / PIJ,  waren erg aangeslagen door het verlies van minstens vijf van haar leden, waaronder twee commandanten, Arafat Abu Morshed en Hassan Abu Hassanein, en tevens drie van haar militanten: Omar Nassar al-Falit, Ahmed Abu Armanah en Hossam al-Sumairi. De Islamitische Jihad waarschuwde Israël dat de vernietiging van het tunnelnetwerk een “gevaarlijke escalatie” inhoudt. “Het Israëlische bombardement is deel van een gevaarlijke en geplande escalatie bedoeld om de situatie [aan de grond] te veranderen en de verzoening tussen de twee facties [Hamas en Fatah] te beschadigen,” aldus een woordvoerder van de terreurgroep PIJ.

Het commando van de Abu Ali Mustafa Brigades, de militaire vleugel van het marxistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), reageerde snel op het nieuws en de dood van een dozijn jihadisten: “De misdaad van heden van het onder vuur nemen van het verzet, opent alle opties voor het verzet in het zicht van deze Zionistische gevaarlijke escalatie. De leiders van de bezetting zullen daarvoor de prijs moeten betalen en het antwoord daarop zal ons verenigen.”

IDF-doel: aanvalstunnels vernietigen
Het Israëlisch leger reageerde meteen op de dood van het dozijn Palestijnse jihadisten en terroristen. Volgens het kantoor van de woordvoerder van het IDF was het leger er niet op uit om terroristen te doden, laat staan om belangrijke leiders van de terreurgroepen uit te schakelen, tijdens de vernietiging van de tunnels. IDF woordvoerder brigade-generaal Ronen Manlis stipuleerde dat:

“De operatie waarbiuj terreurtunnels vanmiddag werd gebombardeerd werd op Israëlisch grondgebied uitgevoerd. De bedoeling was dat de ontploffing de tunnel buiten werking zou stellen. Het IDF heeft geen explosieven of materialen gebruikt die verboden zijn. De officiëlen kwamen er enkel bij om diegenen die in de tunnel gevangen waren te redden. En ze werden door geraakt door de explosieven in de tunnel.

Het IDF catalogeert geen tunnels van terreurgroepen die deze hebben gegraven en beschouwt Hamas heel alleen als verantwoordelijk voor om het even welke terroristische activiteiten in de Gazastrook. Het defensie eshtablissement was al een tijdje op de hoogte van het bestaan van de tunnels en hun enige bedoeling was om de tunnels te vernietigen die het hek kruisten en doorliepen tot onder Israëlisch grondgebied.”

Al Fatah
Opmerkelijk, maar voor kenners helemaal niet onverwacht (want off the record bespelen Hamas en Al Fatah dezelfde terroristische teneur), toonde ook de Al Fatah beweging, die wordt voorgezeten door Mahmoud Abbas, erg geschokt door dit jihadistisch débacle in de Gazastrook.

Mahmoud Abbas, aka de “president” van de Palestijnse Autoriteit, gaf op maandag een officiële persmededeling uit waarin het de Israëlische actie veroordeelde en noemde het “een Israëlische misdaad gericht tegen ons volk in Gaza, die resulteerde in de dood van acht burgers en veertien anderen verwondde.” Zo te merken schommelt het aantal doden en gewonden, al naargelang de bron ervan. Fatah spreekt andermaal enkel van gedode “burgers” en niet van militanten, maar dat doet het altijd wanneer terroristen omkomen tijdens hun acties.

Al Fatah beweerde tevens dat de vernietiging van de tunnels “deel uitmaakt van een beleid van wegvluchten dat werd aangenomen door opeenvolgende Israëlische regeringen in een poging om de corruptiezaken te ontduiken ten koste van het bloed van het Palestijnse volk” en tevens dat de actie van het IDF is “bedoeld om het onlangs tot stand gekomen eenheidsakkoord tussen Hamas en Al Fatah te ondermijnen.”

Arbeidsongeval in Gaza
Overigens berichtten de Arabische media op zaterdag 28 oktober 2017 dat eerder in de Gazastrook vele terroristen werden gedood en of gewond in een “arbeidsongeval tijdens ondergrondse activiteiten” toen een andere aanvalstunnel in elkaar stortte in het noorden van de Gazastrook.

Het is niet precies bekend om hoeveel slachtoffers het gaat. Maar dit incident staat helemaal los van de door het IDF geplande vernietiging van het tunnelnetwerk dat overigens in het zuiden van Gaza gebeurde.

door Brabosh.com

Gaza, maandagavond 30 oktober 2017. Enkele van de gesneuvelde Palestijnse jihadisten van de Al Qassam Brigades in het mortuarium van Hamas werden uitvoerig in beeld genomen [beeldbron: Hamas / Al Qassam]

 

Een gedachte over “Israël dynamiteert tunnelnetwerk van Hamas, twaalf Palestijnse jihadisten sneuvelen

  1. Dit is op jowitteroosblog herblogden reageerde:
    Arbeidsongeval in Gaza
    Overigens berichtten de Arabische media op zaterdag 28 oktober 2017 dat eerder in de Gazastrook vele terroristen werden gedood en of gewond in een “arbeidsongeval tijdens ondergrondse activiteiten” toen een andere aanvalstunnel in elkaar stortte in het noorden van de Gazastrook. Maar dat komt door volgens de palmaffia door Israel IDF die Gaza tunnel opblies……………..

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.