President Trump kant zich tegen Groter Jeruzalem Wet

Juli 2017. Zicht van op de Joodse wijk Har Homa in Jeruzalem, waaraan sinds maart 1997 wordt gebouwd. Deze wijk, die zich bevindt voorbij de staakt-het-vurenlijn van april 1949 (pre-1967 lijn – aka de Groene Lijn), zou met de Groter Jeruzalem Wet juridisch gelegaliseerd worden [beeldbron: EJC]

Een onlangs voorgesteld wetsontwerp dat de Israëlische regering in staat zou stellen om zowat 19 steden en gemeenten in Judea en Samaria te annexeren bij Jeruzalem, heeft blijkbaar tegenstand gekregen van de Trump-regering. Deze ontwikkeling is in tegenspraak met berichten van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken van vorige week dat de VS zich niet tegen de wetgeving zou verzetten. Dit is niet de eerste keer dat de regeringsambtenaren van Trump een probleem hebben om de Israëliërs recht in de ogen te kijken omtrent zaken die rechtstreeks verband houden met de interne huishouding van Israël.

De nieuwe legalisering, Groter Jeruzalem Wet genoemd, zou een twintigtal gemeenschappen die gelegen zijn voorbij de Groene Lijn, gebieden dus die Israël in 1967 heeft heroverd op Jordanië, onder de Jurisdictie brengen van de Israëlische hoofdstad Jeruzalem. Het gaat om de grote nederzettingenblokken zoals Ma’ale Adumim, Gush Etzion, Efrat, Beitar Illit en Givat Ze’ev en een reeks andere kleinere  enclaves.

De Groter Jeruzalem Wet had het voornemen om ongeveer 150.000 Israëliërs onder het bestuur van Jeruzalem te brengen, naast het omzetten van Arabische dorpen buiten de beveiligingsbarrière in een onafhankelijke gemeente binnen Groter-Jeruzalem. Terwijl premier Benjamin Netanyahu eerder zijn steun voor de wetgeving had uitgesproken, meldden de Amerikaanse ambtenaren aan The Jeruzalem Post dat de regering van Trump verdere actie om de wet te activeren “ontmoedigt”, omdat de VS deze wet beschouwt als een belemmering voor een Israëlisch-Palestijnse vredesovereenkomst.

Groter Jeruzalem 2017
klik op het plaatje voor groot beeld 2048 x 1448 pixels