Speelfilm ‘Jungle’ vertelt waargebeurde verhaal van een Israëliër die de hel van Bolivië overleeft

Yossi Ghinsberg en acteur Daniel Radcliffe tijdens de opnames van de film “Jungle” die deels werd opgenomen in Australië en in Colombia [beeldbron: The Morning Show/JC]

Voor wie houdt van een stevige brok psychologische suspens moet beslist naar de film “Jungle” gaan kijken die sinds oktober 2017 wereldwijd in de bioscoopzalen draait en sinds deze week ook te bekijken is via Prime TV, de filmzender van Telenet Vlaanderen. In de film “Jungle” wordt het ware verhaal verteld van de Israëliër Yossi Ghinsberg die bijna omkwam in het regenwoud van Bolivië. In deze film die op 20 oktober 2017 uitkwam in de VS, wordt zijn rol gespeeld door de Britse acteur Daniel Radcliffe, gekend van de succesvolle reeks Harry Potter films.

Yossi in Bolivië
Yossi Ghinsberg werd in april 1959 geboren en getogen in Tel Aviv, Israël. Zijn ouders overleefden de Holocaust. Toen hij 18 jaar oud was, nam hij dienst in het IDF, meer bepaald bij de Israëlische Marine [Zeekorps van Israël] als deel van de verplichte militaire dienst en diende hij drie jaar in de Rode Zee. Toen hij begin 1981 afzwaaide van het leger was hij duidelijk aan nieuwe avonturen toe.

Hij zamelde wat geld in en trok naar Zuid-Amerika. Via Mexico reisde hij af naar Bolivië waar hij in La Paz enkele avontuurlijke geestesgenoten leerde kennen die net zoals hij het regenwoud van Bolivië wilde gaan verkennen.

Hoe de jonge compleet onervaren Yossi Ghinsberg ertoe kwam om totaal onvoorbereid de woeste natuur van Bolivië in te trekken, vertelde hij in 2008 in een interview met The Jewish  Chronicle, naar aanleiding van het verschijnen van zijn biografisch verhaal “Lost in the Jungle” in Groot-Brittannië:

“Ik was erg naïef. Ik wilde zoals de helden zijn van de boeken die ik las. Daarom wilde ik naar de jungle gaan. Ik was niet geïnteresseerd in het gevaar van het adrenaline aspect, ik was meer geïnteresseerd in de romantiek. Het gebeurde bijna als een roman. Het begin van het verhaal was toen ik Marcus ontmoette op een reis over een meer. Toen ontmoette ik Karl, een Oostenrijker die groter was dan het leven zelf. Ik geloof dat hij me heeft gekozen wegens mijn naïviteit. Hij was ervaren in junglereizen en vertelde me over dit geweldige avontuur dat we zouden kunnen hebben door het regenwoud in te trekken om een ​​verborgen stam te ontdekken. Uiteindelijk vertrokken we met zijn vieren. Karl, Marcus, ik en een Amerikaan genaamd Kevin. We vormden samen een groep. We waren van vier verschillende nationaliteiten, vier verschillende culturen en vier verschillende persoonlijkheden. Een combinatie die uiteindelijk zal leiden tot een confrontatie.”

Samen met Karl Ruprechter, een ietwat mysterieuze Oostenrijker die beweerde een geologist te zijn, Marcus Stamm, een onderwijzer uit Zwitserland en Kevin Gale, een Amerikaanse fotograaf, trok de toen 22-jarige Yossi de Boliviaanse jungle in. Ghinsberg vertelt: “De omgeving was keihard. Er waren spanningen, het eten was pover – we schoten onder andere apen om te eten. Eerst vervloekte ik mezelf voor mijn domheid en wilde teruggaan, maar ik heb me aangepast.”

In de hel van Bolivië
Het was bijzonder zwaar om door de jungle te reizen. Overdag was het er haast even donker als ’s nachts door de dichte begroeiing en de quasi onbegaanbaarheid van het terrein. Het gevaar loerde overal in het duistere. De helft van de tijd stortregende het. Alles wat er van dieren vloog, kroop en sprong was er enkel op uit om je te  bijten en te verslinden en je zag het niet eens aankomen, zo donker als het was.

Na enkele dagen besloten ze om verder over de Beni rivier te trekken en bouwden een vlot. Echter, het viertal kon steeds slechter opschieten met elkaar. Tot grote verbijstering van Yossie besloot het viertal uit elkaar te gaan. Karl, de junglekenner, en Marcus Stam, die zijn voeten onder het bloed zaten van te stappen, besloten om te trachten over land terug te keren naar een dorpje met locale indianen.

Kevin Gale en Yossi zetten met het vlot hun tocht verder over de rivier. Tot overmaat van ramp slaan het tweetal met hun vlot in een plotse stroomversnelling nabij een waterval  te pletter op een rotsblok. Kevin slaagt erin om al zwemmend de rivieroever te bereiken maar Yossi Ghinsberg wordt over de waterval geslagen. De twee worden aldus gescheiden en Yossi staat er plots helemaal alleen voor en zal het nog negentien lange en bange dagen alleen moeten redden.

Ghinsberg overleefde een ontmoeting met een jaguar in het holst van de nacht door met een spuitbus met een insectenwerende spray in brand te steken en naar het roofdier te richten die angstig wegstuift. Hij leeft van fruit en rauwe eieren die hij uit nesten van jungle gevogelte rooft. Tijdens een zware regenbui wordt hij weggespoeld en verdrinkt bijna. Hij tuimelt ook enkele keren ine en poel met drijfzand waaruit hij maar amper uitraakt.

“De laatste week was de zwaarste, “vertelt Yossi. “Ik was fysiek helemaal uitgedroogd. Ik was compleet vel over been. Ik had geen eten meer en ik kon niet meer lopen omdat mijn voeten zo slecht waren. Op een gegeven moment schudde ik een boom vol vuurmieren op mijn hoofd om alleen maar pijn te voelen en mijn aandacht af te leiden van mijn pijnlijke voeten zodat ik kon blijven lopen.. Onverwachts kreeg ik het gezelschap van een indiaans meisje. Uithet niets dook ze opeens op naast mij. Het was niet minder dan een wonder alsof het mijn verbeelding was die haar opgeroepen had, want het gebeurde op het moment dat ik me totaal gebroken voelde en had opgegeven.”

Maar aan zijn lijden kwam op de 19de dag van zijn dwaaltocht een einde. Kevin Gale, die net zoals Yossi bijna omkwam van ontbering, werd langsheen de Beni rivier totaal uitgeput gevonden en verzorgd door een locale indianenstam. Nadat Gale zich  na een paar dagen enigszins had hersteld, zette hij een zoektocht op touw naar zijn drie verdwenen kompanen. Met een locale Boliviaan trok hij de Beni Rivier weer op en vaarde stroomopwaarts zover dat kon. Uiteindelijk legde hij het bootje aan de oever, op een plek waar ze niet meer verder konden. Het toeval wil dat van het hele Amazonegebied dit precies de plek was waar Yossi Ghinsbergh van uitputting in elkaar gestort was. Hij werd even later opgemerkt en gered.

Een fel vermagerde Yossi Ghinsberg (rechts) kort na zijn redding, poseert hier samen met Kevin Gale (links) en in hun midden de Bolviaanse redder [beeldbron: Listor.se ]

Epiloog
Na zijn redding bracht Yossi Ghinsberg de volgende drie maanden door in een hospitaal om te herstellen. Marcus Stamm en Karl Ruprechter werden nooit meer teruggezien, ondanks de vele zoektochten die werden georganiseerd. Vermoed wordt dat ze zijn omgekomen in de jungle.

Yossi, die tot op vandaag de wereld rondreist om over zijn ervaring te vertellen, is tot op vandaag vrienden gebleven met Kevin Gale. Hij was een Amerikaanse katholiek maar enkele jaren na het accident leerde hij een Joods meisje kennen. Hij huwde met Orna en samen hebben ze twee zonen. Kevin is thans Joods en leeft met zijn Joodse gezin in een kibboets nabij Jeruzalem.

Ghinsberg schrijft zijn ‘mirakuleuze’ overleving een belangrijk deel toe aan zijn Joodsheid. Aan The Jewish Chronicle lichtte hij dit als volgt toe:

“Mijn oom Nissim studeerde de Kabbala. Kort voordat hij overleed gaf hij mij een klein dun boekje met door de ouderdom erg vergeelde pagina’s. Hij zei dat het bijzondere krachten had. Ik had het gevoel dat het boek over mijn veiligheid waakte. Mijn dochter Nissim is naar hem genoemd.”

Na zijn avontuur in Bolivië is Ghinsberg drie keer gehuwd en heeft vier kinderen: Mia, Cayam, Nissim en Shalem. In 2009 keerde hij terug naar Israël met zijn vrouw en zijn kinderen. Hij huwde met zijn vrouw Belinda op 7 maart 2010.

Ghinsberg schreef in 1993 het verhaal van zijn overlevingstocht in de jungle van Bolivië neer dat werd gepubliceerd als “Back from Tuichi” dat werd vertaald in meer dan 15 talen en verscheen in 1995 in het Nederlands en uitgebracht als Overleefd – Een ijzersterk verhaal over zelfontdekking en overleven in de jungle” (boekomslag hiernaast).

Nederlanders in de jungle
De Nederlanders zullen na het vernemen van Yossi’s overlevingstocht in de jungle van Bolivië ongetwijfeld terugdenken aan de verdwijning van twee jonge studenten, Kris Kremers en Lisanne Froon uit Amersfoort, die op 1 april 2014 in de jungle van Panama verdwaalden en de ellende hooguit tien dagen zullen overleven. Twee maanden na hun verdwijning werden van de meisjes enkel nog wat botten, kleding- en materiaalresten teruggevonden.

Meer recent was er de verdwijning in de jungle van Borneo van de 29-jarige kunstenares Danaë Moons uit Amsterdam. Op 18 januari 2015 trok ze met een 20-tal mensen in een speedboot de rivier de Mahakam op in het oerwoud van Kalimantan, dat behoort tot het ruigste en meest ondoordringbare ter wereld. Tijdens een stroomversnelling sloeg de boot te pletter op een rots. Danaë Moons sloeg over boord en werd nooit meer teruggevonden.

door Brabosh.com

Video: Trailer van de film “Jungle” met Daniel Radcliff als Yossi