Israël vindt een manier om illegale immigranten het land uit te zetten

Momenteel leven er 40.000 Afrikaanse vluchtelingen in Israël waarvan 90 procent afkomstig uit Eritrea en Soedan. Hierboven: het overvolle opvangkamp van Holot in de Negev woestijn met meer dan 3.000 Afrikaanse asielzoekers [beeldbron: Jim Hollander/EPA]

Niet alleen Amerika en Europa hebben problemen met de illegale immigratie. Israël is een klein land met beperkte middelen en het is zijn belangrijkste taak om een veilige haven te bieden aan alle Joden die willen immigreren. Maar vanwege het verbazingwekkende economische succes van Israël zijn ook veel mensen uit armere Afrikaanse landen in een immigratie naar Israël geïnteresseerd.

De afgelopen jaren stroomden tienduizenden Afrikanen over de zuidelijke grens Israël binnen. Enkelen waren echte vluchtelingen, die voor levensbedreigende situaties waren gevlucht. Maar de meesten waren zogenaamde economische migranten, die door een meerderheid van de Israëli´s als een strategische bedreiging voor het voortgezette succes en zelfs voor het overleven van de joodse staat worden beschouwd.

Israël had tot nu toe het principe gebruikt om illegale immigranten, zonder de aanvraag van de status van vluchteling, onder te brengen in gevangenissen. Aan hen wordt een bedrag van $ 3500,- beloofd als ze het land vrijwillig verlaten. Daardoor hoopte Israël dat het eenmalige geldbedrag en/of het vooruitzicht op lange maanden in gevangenschap de meeste illegale immigranten ertoe zou bewegen om naar huis terug te gaan. En inderdaad hebben ongeveer 15.000 van zulke migranten dat ook gedaan.

Gedwongen deportatie was geen thema. Tot nu toe. De krant Israel Hayom bericht dat minister-president Benjamin Netanyahu tijdens zijn bezoek aan het hoofdkwartier van de VN in New York van de gelegenheid gebruik gemaakt had om veel Amerikaanse leiders te ontmoeten en nieuwe diplomatieke overeenkomsten over migranten uit hun landen te ondertekenen.

De akkoorden maken het voor de regering van Netanyahu mogelijk een beslissing van het hoogste gerechtshof te omzeilen en als laatste middel illegale immigranten uit te zetten. Veel tegenstanders, inclusief de radicale linksen in Israël, hebben dit probleem gebruikt om de joodse staat te belasteren.

Er moet echter benadrukt worden dat Israël Afrikaanse migranten die uit levensbedreigende situaties, zoals veel mensen uit Soedan, zijn gevlucht, de vluchtelingenstatus toekent. Wat Israël niet kan en wil tolereren, is de illegale infiltratie op kosten van zijn belastingbetalers. Hiertoe heeft het gewoon niet de middelen en tegelijkertijd het joodse volk een welvarend toevluchtsoord te bieden.

door NAI Redaktion


bron-logoIn een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Israel findet einen Weg, illegale Einwanderer aus dem Land zu bringen” op Israel Heute van 25 oktober 2017.

2 gedachtes over “Israël vindt een manier om illegale immigranten het land uit te zetten

  1. Mijn respect voor Israel en het joodse volk wordt hiermee alleen maar groter ! Hadden wij ook maar zulke leiders……

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.