Ondanks Fatah-Hamas eenheidsakkoord houdt Egypte grenspost in Rafah potdicht

Grensovergang in Rafah vanuit Gaza naar Egypte

Het verzoeningsakkoord tussen Oost-Palestina (Fatahland) en West-Palestina (Hamastan) dat recent in Caïro werd gefabriceerd, waarmee de Palestijnse Autoriteit geleid door Mahmoud Abbas per 1 december 2017 de controle over de Gazastrook zou overnemen van Hamas, is nog niet afgekoeld of er duiken reeds problemen op in het Palestijnse paradijs.

Enkele dagen na de ondertekening van het akkoord, heeft Egypte de geplande heropening van de grenspost in Rafah tussen Gaza en de Egyptische Sinaï afgelast, nochtans een belangrijke voorwaarde in het akkoord, nadat de terreurgroep Wilayat Sinai, een filiaal van ISIS (IS aka Daesh), andermaal een terroristische aanslag pleegde in Arish, een stadje in de noordelijke Sinaï, waarbij zes Egyptische soldaten werden gedood en een tiental anderen werd gewond. De aanslag werd meteen opgeëist door Islamitische Staat.

Egypte houdt de grenspost in Rafah gesloten sinds oktober 2014, op enkele uitzonderingen na voor de doorgang van humanitaire hulp of op bepaalde islamistische feestdagen. Egypte beschuldigt Hamas voor de vreselijke aanslag in Sheikh Zuwaid in oktober 2014 waarbij 31 Egyptische soldaten werden gedood, door het steunen door Hamas van de ISIS terroristen en de smokkel van wapens en munitie via het tunnelnetwerk van Hamas aan de Egyptische grens.

In Washington legde Jen Psaki, een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, namens de regering van president Barack Obama, een verklaring af waarin de Verenigde Staten de terreuraanslag scherp veroordeelde en zei toen (3 jaar geleden): “De Verenigde Staten gaan door met het steunen van de inspanningen van de Egyptische regering om de terroristische dreiging te bestrijden als deel van onze inzet voor het strategische partnerschap tussen onze twee landen.”

Sindsdien werden er door de terreurgroep Wilayat (ISIS/Daesh) talrijke aanslagen gepleegd en blijft Egypte Hamas beschuldigen voor de hulp aan de Sinaï-islamisten. Tenslotte is het niet de schuld van de Egyptische president el-Sisi dat Hamas bijna dertig jaar geleden werd opgestart door de (Egyptische) Moslim Broederschap.

Plaatje hieronder: Gaza, 12 oktober 2017. De feestelijkheden die na de afkondiging van het verzoeningsakkoord werden gehouden in Gaza, toen de Palestijnen de straten opkwamen zwaaiend met vlaggen van Egypte, de Palestijnse Autoriteit, Hamas en vlaggen van Al Fatah, zullen wellicht op latere datum nog eens moeten worden overgedaan [beeldbron: Pal Info]

door Brabosh