Fatah leiders in lijn met Hamas: ‘wij zullen het gewapend verzet tegen Israël nooit opgeven’

Enkele vooraanstaande leden van het Centrale Comité van Al Fatah, Azzam Al-Ahmad en Jibril Rajoub, hebben begin deze maand in het kader van het eenheidsakkoord tussen Al Fatah en Hamas, verklaard dat dit niet betekent dat Hamas het gebruik van “gewapend verzet”, een gekend Palestijns eufemisme voor terreur en geweld tegen Israël, niet moet opgeven sinds Al Fatah zélf “het [gewapend] verzet niet heeft opgegeven en nooit zal opgeven”.

De secretaris-generaal van Fatah’s Centrale Comité, Jibril Rajoub (plaatje rechts), legde in een interview met het Libanese televisiestation Al-Mayadeen van 6 oktober 2017, uit dat Al Fatah “nationale eenheid” wil bereiken die gebaseerd is op “waar partnerschap”. Rajoub is sinds 2006 de voorzitter van de Palestijnse Voetbal Associatie en tevens voorzitter van het Palestijnse Olympisch Comité.

TV journalist van Al-Mayadeen: “Wat is er in feite veranderd? Waarom wil de verzoening [met Hamas] het verzet elimineren of het idee van verzet opgeven [dwz. terreur en geweld tegen Israël]…?”

Jibril RajoubJibril Rajoub: “Eerst en vooral heeft Fatah niet en zal ook nooit het [gewapend] verzet  [tegen Israël] opgeven. Wij zijn klaar om in dialoog te treden [met Hamas] en onze posities bij te stellen met het doel om een algemeen akkoord te bereiken… Wij willen nationale eenheid bereiken [met Hamas] gebaseerd op waar partnerschap.”

Een ander lid van het Centrale Comité en van de Commissie voor Nationale Betrekkingen van Al Fatah, Azzam Al-Ahmad, trad dit principe bij, uitleggende dat Fatah haar principes niet heeft verloochend en vasthoudt aan “volksverzet, gewapende strijd en onderhandelingen.” In een nieuwsuitzending op 9 oktober 2017 van de officiële openbare omroep PA TV van de Palestijnse Autoriteit zei Al-Ahmad:

Azzam Al-Ahmed“Het is het recht van het Palestijnse volk om de strijd tegen de bezetting te voeren met inzet van alle middelen, maar er moet een consensus komen omtrent de vorm ervan. Wij hebben sinds de lancering [van Fatah in 1965tot op vandaag, geen enkele methode uitgesloten, noch omwille van onze overwegingen noch omwille van onze principes: volksverzet, gewapende strijd en onderhandelingen. Als geweld weer uitbreekt, zal Israël er verantwoordelijk voor zijn.”

Centrale Comité van Al Fatah
Dit bijzondere Centrale Comité van Fatah werd in 1963 opgericht door o.a. aartsterrorist Yasser Arafat. Dit Comité is het hoogste besluitvormende orgaan van de Palestijnse organisatie en haar politieke factie Al-Fatah. Een jaar na de oprichting van het Comité werd in 1964 de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) gesticht die een groot deel van alle Palestijnse groepen en politieke facties overkoepelt. Uit de PLO werd de gewapende vleugel opgericht van het Palestijnse Bevrijdings Leger (PLA) die verschillende militaire operaties uitvoerde in Libanon en Jordanië en meer recent in de Syrische Burgeroorlog die in maart 2011 begon en voortsleept tot op vandaag.

Op de Conferentie van A Fatah van 1989 werden 18 permanente leden gekozen die zetelen in het Centrale Comité met Yasser Arafat als secretaris-generaal. Nadat Arafat in 1993 de Oslo Akkoorden ondertekende werd de helft van de leden van het Comité de leiders van de Palestijnse (Nationale) Autoriteit, aka de PA.

Yasser Arafat en zijn toekomstige opvolger, de tegenwoordige PA president Mahmoud Abbas, juni 2003

Na de dood van Yasser Arafat in november 2004 werd het Comité grondig hervormd. Tijdens de verkiezingen voor het Comité van 8 juli 2009 werd Mahmoud Abbas verkozen tot voorzitter van het Centrale Comité van Fatah. Opmerkelijk is dat de 58-jarige Marwan Barghouti, hoewel die een levenslange gevangenisstraf uitzit in een Israëlische cel, één van de permanente leden is van het Comité.

Marwan Barghouti wordt algemeen beschouwd als de leider van de Eerste en de Tweede ‘Al Aqsa’ Intifada en werd in 2002 gearresteerd door het IDF en aansluitend veroordeeld tot vijf maal levenslange opsluiting, ca. 425 jaar cel waarvan hij thans 15 jaar heeft uitgezeten. Hij wordt regelmatig getipt als de “wettige” opvolger van de bijna 83-jarige Mahmoud Abbas.

door Brabosh