ISIS ontvoert drie Gazaanse tunnelgravers aan de Egyptische grens met Israël

Situatie in de Egyptische Sinaï op 24 oktober 2017 aan Israël’s zuid-westelijke grens
[beeldbron: Isis Livemap]

Op maandag 23 oktober 2017 hebben militanten van ISIS, aka de terreurgroep Wilayat Sinai, drie Gazaanse Palestijnen opgepakt die aan het werk waren in een smokkeltunnel van Hamas die de Gazastrook ondergronds verbindt met de Egyptische Sinaï. De drie ontvoerde Gazanen werden door de ISIS militie overgebracht naar een onbekende bestemming in het Egyptische deel van het Sinaï Schiereiland.

Het nieuws werd bevestigd door het Palestijnse persagentschap Ma’an News Agency, dat schreef dat de drie gevangen tunnelwerkers afkomstig zijn van de wijk al-Shujaiyya in het oosten van Gaza Stad ten noorden van de Gazastrook. Volgens het Gazaanse ministerie van Binnenlandse Zaken gaat het om de ontvoering van Hasan Jamal Abu al-Beid, Rami Jaber Nasrallah en Khalid Ziad Abu Asr.

De terreurgroep Wilayat Sinai, de zogenaamde ‘Provincie in de Sinai van Islamitische Staat‘ (ISIL-SP), voorheen bekend als Ansar Bayt al-Maqdis, zwoor in november 2014 trouw aan ISIS leider Abu Bakr al-Baghdadi. Sinds augustus 2016 wordt de Sinaigroep van ISIS geleid door de 44-jarige Egyptenaar Muhammad al-Isawi, beter bekend onder zijn nom de guerre Abu Osama al-Masri.

ISIS bedreigt Israël
Op zondagavond 15 oktober 2017 werden twee raketten afgevuurd vanuit het Egyptische Sinaï Schiereiland naar het gebied van de Regionale Raad van Eshkol in het zuiden van Israël. De raketten zijn blijkbaar geëxplodeerd in open terrein. Er werden geen rapporten vermeld omtrent lichamelijke gewonden noch materiële schade.

Eerder dit jaar, op 9 februari 2017, werden eveneens vanuit de Egyptische Sinaï vier raketten afgevuurd naar de Israëlische badstad Eilat, gelegen in het meest zuidelijke punt van Israël. Drie raketten werden onderschept door het Israëlische Iron Dome anti-raketsysteem en een vierde raket stortte neer in open gebied, maar veroorzaakte geen gewonden noch materiële schade.

Nog geen twee weken later, op zondag 19 februari 2017, werden andermaal twee raketten afgevuurd vanuit de Egyptische Sinaï richting de Regionale Raad van Eshkol in het zuiden van Israël. De raketten veroorzaakten geen materiële schade noch gewonden. Beide aanslagen werden kort nadien opgeëist door de islamistische terreurgroep Wilayat Sinai, een afdeling van ISIS (Daesh), die actief is in het Egyptische deel van het Sinaïgebied nabij de Israëlische grens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.