Paul Damen over de inlijving van Anne Frank: ‘Annes flank’

Joden doen niet aan missie of bekering naar hún kamp. Die weten: Joods zijn gun je je medemens niet. Of zoals in de witz de rabbijn de getinte Jerusalem Post-lezer op de schouder tikt: ‘Is zwart zijn alleen al niet erg genoeg?’

door Paul Damen

Andersom daarentegen wordt eeuwenlang gepoogd Joden in te lijven of minstens mee te liften op hun leed. Wie zich joods-christelijk noemt, of moslims ‘de Joden van nu’, of vluchtelingen vergelijkt met vervolgde Joden, is dan ook niet geïnteresseerd in Joden maar wil zich wél bijverschijnselen als de Holocaust toe-eigenen. Zoals de lesbiennes die onlangs demonstreerden voor gelijke rechten, maar wél hun Joodse mededemonstrantes wegjoegen ‘vanwege Israël’. Zoals de Canadese premier Justin Trudeau die kortgeleden een Holocaustmonument onthulde waarop de Jodenvervolging niet genoemd werd. Zoals op naoorlogse Poolse monumenten van alle Joden, bij leven behandeld als ‘buitenlanders’, ineens ook Polen gemaakt waren.

Nieuwer is dat Joods slachtofferdom wordt ingepikt, ingelijfd, toegeëigend zonder dat van vergelijkbare vervolging sprake is. Ongetwijfeld zal binnenkort de beruchte ‘alternatieve’ herdenking van de Kristallnacht wel weer verwijzen naar Wilders, Baudet of het sneue lot van de vluchteling. In werkelijkheid vluchtte bijvoorbeeld Anne Franks familie niet uit Duitsland vanwege geldgebrek maar omdat ze anders vermoord waren.

[..]

Lees hier het volledige artikel “Annes flank” van Paul Damen op de website van het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW)