Hamas in Iran: ‘We staan klaar om de Zionistische entiteit te elimineren’

Teheran, 21 oktober 2017. Hamasleider Saleh al-Arouri (L) schudt de hand van Ali Shamkhani (R), de secretaris van de Nationale Veiligheidsraad van Iran [beeldbron: Tasnim News Agency/REUTERS/J-Post]

Een topmedewerker van de Iraanse Opperste Leider Ali Khamenei feliciteerde Hamas voor het niet staken van de gewapende strijd tegen Israël tijdens een zaterdagbijeenkomst met de delegatie van de Palestijnse terreurgroep in Teheran. “Wij feliciteren u met het verklaren dat u uw wapens niet opzij legt en deze omschrijft als uw rode lijn,” aldus ambassadeur Ali Akbar Velayati, volgens het semi-officiële persagentschap Fars, aldus een  bericht in The Times of Israel van maandag 23 oktober ’17.

In een aparte bijeenkomst op zaterdag jl. heeft Admiraal Ali Shamkhani, de secretaris van Iran’s  Hoge Nationale Veiligheidsraad, een soortgelijke boodschap aan de terreurgroep afgeleverd, met de hoop dat Hamas een “centrale pionier van het Palestijnse verzet zou blijven”.

Tijdens de vergadering veroordeelde Shamkhani de schijnbare Amerikaanse en Israëlische pogingen om de Palestijnse kwestie van de internationale agenda te willen schrappen. Volgens het bericht van Iran’s Press TV zei Shamkhani:

“Het Amerikaanse en het Zionistische regime voelen zich bedreigd door om het even welke verschuiving van het evenwicht in het Midden-Oosten ten behoeve van regionale volkeren en regeringen die betrokken zijn in de strijd tegen het terrorisme. Ze trachten het pad van de anti-terrorismebestrijding te belemmeren door ongegronde voorwendsels op te werpen, zoals het blokkeren van Iran’s regionale ontwikkeling.”

Hamas adjunct-chef Salah al-Arouri, die de delegatie leidt, bedankte Iran voor zijn patronage en merkte op dat belangrjke ambtenaren op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook geïnteresseerd zijn in het uitbreiden van de banden met Teheran. De hooggeplaatste Hamas-afvaardiging is op vrijdag haar bezoek aan Iran begonnen om zijn sponsors in Teheran te informeren over de verzoeningsinspanningen met de rivaliserden Palestijnse fractie Al-Fatah, die voorgezeten wordt door PA-president Mahmoud Abbas.

De twee Palestijnse facties zijn eerder deze maand in Caïro overeengekomen een einde te maken aan hun decennialange split en streven ernaar om samen met andere partijen een eenheidsregering te vormen. Tijdens gesprekken in Caïro zei Arouri dat Hamas en Fatah de confrontatie aangaan met drie voorwaarden die werden gesteld door premier Benjamin Netanyahu, hoe om te gaan met een Palestijnse regering waarin Hamas zetelt, met name dat Hamas ontwapent, Israël erkent en alle betrekkingen met Iran verbreekt. Wat de eerste en tweede eisen betreft, zei hij:

“We zijn niet in het stadium van erkenning; In plaats daarvan zitten we thans in de voorbereidingsfase om de Zionistische entiteit uit te schakelen. Wat de derde betreft, de betrekkingen met Iran verbreken, is ons bezoek aan Teheran onze praktische afwijzing van de Israëlische eis om de banden ermee te verbreken.”

De delegatie van Hamas had ook een ontmoeting met de voorzitter van het Iraanse parlement, Ali Larijani. Larijani vertelde aan de Hamas-delegatie:

“De vijanden trachten u op te heffen, om u als een ineffectieve beweging voor te stellen in de ogen van uw volk. Het hoeft hen niet toe te laten dat ze zouden slagen in hun inspanningen om u te verdelen. Wat van belang is, is dat de Palestijnse facties hun verschillen opzij leggen en zich verenigen tegen de zionistische entiteit.

Wij willen de Zionistische entiteit bewijzen dat de strategische betrekkingen tussen Iran en het Palestijnse verzet, vertegenwoordigd door Hamas en Islamitische Jihad, nooit zullen worden gediend. Eerder zal de steun van Iran voor het verzet blijven toenemen, van dag tot dag. Wij zijn ervan overtuigd dat Hamas trouw is aan de rechten van het Palestijnse volk en kan derhalve de Palestijnse grondbeginselen, het verzet en zijn wapens niet opgeven.”

Hamas heeft met de steun van Iran Gaza gecontroleerd sinds de door al-Fatah geleide Palestijnse Autoriteit werd verslagen in een gewelddadige staatsgreep in 2007. Onder de recente overeenkomst tussen de twee facties, legt Hamas het dagelijkse bestuur over de Gazastrook opnieuw in de handen van Al-Fatah en mag in ruil haar massieve strijdmacht blijven handhaven.