Oud-defensieminister Ya’alon: Geen vredesakkoord en geen afbraak van nederzettingen

Beit El, Samaria, 4 juni 2012. Joodse kolonisten demonstreren tegen de ontruiming en dreigende afbraak van de Ulpana wijk in Beit El [beeldbron: Ariel Schalit/AP/Times of Israel]

Op donderdag 19 oktober ’17, tijdens een lezing voor de jeugd aan de Ahavat Yisrael Ulpana school in Beit Shemesh, zei Israël’s voormalig minister van Defensie Moshe Ya’alon dat er volgens hem geen nood is om kolonisten te evacueren en dat minstens een miljoen Joden zich kunnen vestigen in Judea en Samaria, bericht Ha’aretz op zondag 22 okt. ’17.

Hij verklaarde tevens dat er geen kans is om de leemten te overbruggen met de Palestijnse Autoriteit en tot een vredesakkoord met hen te komen, omdat hun vertegenwoordigers geen territoriale compromissen zouden accepteren, aldus een bericht in The Jewish Press.

Moshe Ya’alon zei ondermeer:

“Aan onze kant zeggen ze ‘Goed, wij zullen Joden evacueren’. Ik zeg, in geen geval zullen wij Joden noch Arabieren evacueren. Op de bestaande landkaart kunnen wij onze belangen vrijwaren, zodat er geen bi-nationale staat zal komen. Er wonen geen kolonisten op elke heuvel.

Er is genoeg ruimte voor vestiging in Judea en Samaria voor nog eens een miljoen of twee [Joden] in plaatsen die in ons beleid passen. Dit zou moeten gebeuren via een weloverwogen beleid en niet gebaseerd op illusies. De illusie op vrede [met de Palestijnen] is thans verdampt. De illusie van een Groter Land van Israël is eveneens verdampt.

Van de ene kant zie ik geen vooruitzichten op een vredesakkoord in de nabije toekomst. De kloof tussen ons is onoverbrugbaar. Ze [de Palestijnen] zijn op geen enkel voorstel ingegaan om het land te verdelen. Ze zijn zelfs niet bereid om een staat te accepteren langsheen de 1967 grenzen en een splitsing van Jeruzalem. Vanuit hun standpunt is dat slechts 22 procent van Palestina.”

Naar verluidt is voormalig Defeniseminister en Stafchef van het IDF Moshe Ya’alon zinnens om, in aanloop naar de volgende parlementaire verkiezingen in Israël die normaliter voorzien zijn op 5 november 2019, de Arbeidspartij (HaAvoda) te vervoegen. Ya’alon kan het goed stellen met Avi Gabbai die in juli jongstleden werd verkozen als partijleider van de Arbeidspartij, die momenteel 19 (op 120) zetels bezet in de Knesset.

Gabai heeft over Moshe Ya’alon ondermeer gezegd dat diens oppositie tegen het oprichten van een soevereine Palestijnse staat, niet om ideologische redenen is maar vanuit een realistische politiek. Afgelopen maandag 16 oktober ’17, in een interview met de Israëlische TV-zender Kanaal 2,  zei Gabai dat het niet nodig is om nederzettingen te evacueren als deel van een vredesakkoord:

“Als u een vredesakkoord maakt, dan kunt u oplossingen bedenken waarbij geen evacuatie nodig wordt. In een vredesakkoord, als je vrede maakt, waarom zou je moeten evacueren? Ik denk dat de dynamiek of de terminologie waaraan we gewoon zijn geraakt, met name dat om een ​​vredesakkoord te sluiten we moeten evacueren, niet noodzakelijkerwijs juist is.”

Intussen maakt het Plan-en Bouw Comité van de stad Jeruzalem zich op om de constructie goed te keuren van 176 gezinswoningen in de wijk Nof Zion, bericht Kanaal 2. Nof Zion is een Joodse wijk die grenst aan de Arabische wijk Jabal Mukaber in oostelijk Jeruzalem. Momenteel bestaan er voor Israëlische Joden in Nof Zion 91 appartementen in 7 gebouwen.

De goedkeuring van 176 bijkomende woningen zal deze wijk omkeren in de grootste Joodse gemeenschap in de directe nabijheid van de Arabische wijk Jabal Mukaber, waar zowat 30.000 Jeruzalem Arabieren wonen. Het masterplan voor de wijk Nof Zion werd voor het eerst goedgekeurd in 1994. De eerste fase van het project werd enkele jaren geleden afgewerkt nadat de bouwvergunningen uiteindelijk werden uitgereikt.

door Brabosh

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.