Hamas: Doel is en blijft de vernietiging van Israël [Thomas Heck]

Kersvers Hamasleider al-Sinwar: “Vrede enkel mogelijk nadat Israël is vernietigd”.

Wat betreft de stand van zaken omtrent de Israëlisch-Palestijnse relatie hoef je alleen maar aan de Palestijnse kant te vragen. En te luisteren. Die zegt namelijk bereidwillig waar ze naar streeft in de omgang met Israël. Maar terwijl Duitse en Europese politici nog altijd de twee-staten-oplossing propageren en Israël eenzijdig voor “nederzettingen” aan de schandpaal nagelen, die zogenaamd de belangrijkste belemmering voor vrede zijn, negeren ze bewust welke geluiden er uit de Gazastrook komen.

Want de chef van de radicaalislamitische Palestijnse organisatie Hamas heeft het doel van de vernietiging van Israël bevestigd. Opnieuw. “Het gaat er niet om of we Israël erkennen of niet, maar om de vraag wanneer we het uitroeien en een einde maken aan zijn bestaan”, zei Jihia al-Sinwar in Gaza.

In het kader van een verzoeningsproces met Hamas wil de regering van de gematigder Palestijnse president Mahmoud Abbas de heerschappij in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever verenigen. De door Abbas geleide regering moet tot 1 december het bestuur in de Gazastrook volledig overnemen. Veel geschilpunten zijn echter nog niet opgelost, bijvoorbeeld het lot van de Hamas-milities. Eind november staan meer gesprekken tussen de fracties in Caïro gepland.

Hamas wijst eisen van de VS en Israël naar een ontwapening en erkenning van de Joodse staat rigoureus af. “Wanneer Fatah en Hamas tijdens de vredesonderhandelingen op de geweren van het verzet willen steunen, dan zal dat zorgen voor een sterkere positie van de Palestijnse zaak”, zei Al-Sinwar tegen de jongeren. In een toekomstige oorlog met Israël zou men diens leger “vernietigen, zodat het nooit meer opstaat”.

Het Israëlische veiligheidskabinet had dinsdag verklaard dat men geen onderhandelingen zou voeren met een Palestijnse regering waarvan Hamas deel zou uitmaken. Dat zou alleen kunnen veranderen wanneer Hamas zou voldoen aan een serie voorwaarden: Israël erkennen en het terrorisme afzweren, ontwapening van de milities, repatriëring van Israëlische gevangenen en de stoffelijke resten van soldaten, volledige veiligheidscontrole van de Abbas-autoriteit in de Gazastrook inclusief de grensovergangen, strijd tegen Hamas-terreur op de Westelijke Jordaanoever en beëindiging van de contacten van Hamas met Iran.

Ook als Hamas niet aan deze eisen zal voldoen, zal dit de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Sigmar Gabriel (SPD), er niet van weerhouden het voor zijn Arabische vriend Abbas op te nemen, het zal Duitsland en de EU er niet van weerhouden de Palestijnse Autoriteit te blijven financieren en zodoende de motor van de terreur tegen Israël verder te laten draaien. Reacties uit Duitsland zijn daarom niet te verwachten. Het is al lang de hoogste tijd om de Duitse regering en de EU aan de schandpaal te nagelen voor hun praktijk in het Midden-Oosten.

door Thomas Heck


bron-logoBron: in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikelHamas: Ziel ist und bleibt die Zerstörung Israels…” van Thomas Heck op de site van +++ Heck Ticker +++ van 20 oktober 2017