Fatah-Hamas eenheidsakkoord: Gazaanse families krijgen $50.000 om bloedwraak te stoppen

hamas-putschIn juni 2007 begon Hamas een etnische zuivering in de Gazastrook die nog maanden zal voortduren, getuige dit plaatje van 7 september 2007 waar een Fatah-leider door Hamas milities wordt ingerekend en met houten stokken en knuppels in elkaar wordt geslagen.

Naarmate de rivaliserende Palestijnse terreurfacties, Al Fatah (van PA-president Mahmoud Abbas) en Hamas, dichterbij een eenheidsakkoord groeien, lijken ook andere onderlinge ‘rekeningen’ naar een vereffening te leiden. Families van geliefden (van Hamas) die werden gedood (door al-Fatah) tijdens de Palestijnse Burgeroorlog (arabisch: Wakseh) van 2006-2007 in de Gazastrook, kunnen van de Palestijnse Autoriteit tot 50.000 dollars (= 42.425 euro) compensatie krijgen indien zij verzaken aan de tien jaar oude bloedwraak jegens de familie van de dader(s).

Bloedwraak is het wreken van de doodslag of moord op bloedverwanten, door de moordenaar of diens bloedverwant te vermoorden, zodat de getroffen familie haar algemene familie-eer niet verliest en dat volgens het principe “oog om oog, tand om tand“. Indien deze bloedwraak niet gelijkwaardig wordt ‘geregeld’ kan dit leiden tot een langdurige bloedvete die decennialang (soms eeuwen) kan blijven sluimeren en nog vele generaties later tot moord kan leiden om alsnog de familie-eer te wreken.

Het idee achter het afkopen van de bloedwraak is om Gaza een van haar donkerste hoofdstukken  te helpen afsluiten, na de wekenlange interne strijd die eindigde met de machtsovername door Hamas in 2007. Meer dan 700 Palestijnen werden gedood tijdens de die interne strijd tussen de Fatah en Hamas-fracties, die gekenmerkt door gewapende gevechten in de straten van Gaza en scènes van mensen die van de daken van hoge gebouwen werden gegooid.

Over de gruwelijkheden die zich toen aan beide zijden afspeelden werd destijds in de westerse pers nauwelijks of helemaal niet gewag gemaakt. Er waren in die onderlinge Palestijnse strijd immers geen Joden of Israëli’s in betrokken en dan hebben zulke zaken in het Westen nulkommanul nieuwswaarde. Kijk bv. naar de Syrische burgeroorlog die 4 ½ jaar na het begin ervan en een half miljoen doden (!) verder, in de nazomer van 2015 pas het nieuws haalde nadat miljoenen vluchtelingen massaal Europa overspoelden.

In deze Palestijnse conservatieve samenleving zijn familievetes misschien wel de grootste bedreiging voor het sociale weefsel. Majed Abu Shamalla, een parlementslid van Al Fatah, zei hierover: “Door dit te doen, beëindigen we de rancunes onder de gezinnen. Wij beëindigen een bloedcyclus van bloed en wraak en dit kan leiden tot een echte politieke verzoening. Zonder dit te beëindigen kan de politieke verzoening tussen de Palestijnse facties niet worden bereikt.”

door Brabosh