ISIS vuurt vanuit de Egyptische Sinaï enkele raketten af naar Israël

Terroristen van Wilayat Sinai (ISIS filiaal) en route in de Egyptische Sinaï

Op zondagavond 15 oktober 2017 werden twee raketten afgevuurd vanuit het Egyptische Sinaï Schiereiland naar het gebied van de Regionale Raad van Eshkol in het zuiden van Israël. De raketten zijn blijkbaar geëxplodeerd in open terrein. Er werden geen rapporten vermeld omtrent lichamelijke gewonden noch materiële schade.

Eshkol’s Regionale Raad constateerde dat er geen raketten in de buurt van de gemeenschappen in de regio waren ontploft en dat er geen speciale instructies werden gegeven aan de bewoners na de aanval. Het ‘Rode Alarm’, de sirene die de Israëlische burgerbevolking waarschuwt voor  binnenkomende raket(ten) werd in het hele gebied gehoord vooraleer de raketten ontploften.

Volgens een voorlopige beoordeling door het IDF bestaat er mogelijk een verband tussen de raketaanval en het verzoeningsakkoord tussen Fatah en Hamas dat vorige week werd bereikt. Net vorig week ontplofte een raket die vanuit Gaza werd afgevuurd richting het Israëlische grondgebied, maar kwam voortijdig neer aan de Gazaanse kant van de grens en niet op het Israëlische grondgebied. Een IDF-tank heeft later een observatiepost aangevallen van de terreurgroep Hamas.

Eerder dit jaar, op 9 februari 2017, werden eveneens vanuit de Egyptische Sinaï vier raketten afgevuurd naar de Israëlische badstad Eilat, gelegen in het meest zuidelijke punt van Israël. Drie raketten werden onderschept door het Israëlische Iron Dome anti-raketsysteem en een vierde raket stortte neer in open gebied, maar veroorzaakte geen gewonden noch materiële schade.

Nog geen twee weken later, op zondag 19 februari 2017, werden andermaal twee raketten afgevuurd vanuit de Egyptische Sinaï richting de Regionale Raad van Eshkol in het zuiden van Israël. De raketten veroorzaakten geen materiële schade noch gewonden. Beide aanslagen werden kort nadien opgeëist door de islamistische terreurgroep Wilayat Sinai, een afdeling van ISIS (Daesh), die actief is in het Egyptische deel van het Sinaïgebied nabij de Israëlische grens.

ISIS in Gaza en Sinaï
De terreurgroep Wilayat Sinai, de zogenaamde ‘Provincie in de Sinai van Islamitische Staat‘ (ISIL-SP), voorheen bekend als Ansar Bayt al-Maqdis, zwoor in november 2014 trouw aan ISIS leider Abu Bakr al-Baghdadi. Sinds augustus 2016 wordt de Sinaigroep van ISIS geleid door de 44-jarige Egyptenaar Muhammad al-Isawi, beter bekend onder zijn nom de guerre Abu Osama al-Masri.

Sinds de oprichting van de Sinai terreurgroep in 2011, tijdens de euforie van wat toen nog de ‘Arabische Lente’  werd genoemd, hebben deze Salafistische jihadisten talloze Egyptische soldaten vermoord, alsook politici en burgers in een reeks afschuwelijke zelfmoordbomaanslagen, autobommen en schietpartijen.

Zo haalden de militanten in januari 2014 in de Sinaï met een missile een helicopter neer van de Egyptische luchtmacht, waarbij de 5 bemanningsleden werden gedood. Ook worden zij beschuldigd van het neerhalen op 31 oktober 2015 van een Russisch vliegtuig, een Airbus A321 Metrojet Flight 9268,  dat op weg was van de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh naar Sint Petersburg in Rusland en waarbij alle 217 inzittenden en 7 bemanningsleden het leven lieten.

Hoewel de Sinaigroep zich aanvankelijk concentreerde op de gewapende strijd tegen Israël, veranderde de groep van tactiek toen de door de Moslim Broederschap gesteunde Egyptische president Mohamed Morsi voortijdig werd afgezet. Omdat Morsi de Palestijnse terreurgroep Hamas steunde, die eveneens een Gazaanse variant is van de (Egyptische) Moslim Broederschap, kwam de Gazaanse terreurgroep prompt onder vuur te liggen van de Sinaigroep.

Zo wordt Wilayat Sinai er ondermeer van beschuldigd van het aanvallen van  konvooien van Hamas in de Gazastrook en tegelijk van het recruteren van jihadisten in Gaza om te vechten aan de zijde van ISIS in Syrië en in Irak. De voorbije jaren zijn tientallen terroristen van Hamas en Islamitische Jihad (PIJ)  overgelopen naar de Sinaigroep Wilayat Sinai.

Voortbouwend in het toenemende wetteloze gebied op het Schierieiland Sinaï, halen de militanten van Wilayat Sinai hun middelen, wapens en divers militair materieel aan beide zijden van de Nijl, van Gaza in het oosten en Libië in het westen waar zij tevens hun toevlucht vinden. Vermoedt wordt dat ze met behulp van de smokkeltunnels van Hamas, die vanuit de Sinaï onder de grens door naar de Gazastrook leiden en die tevens gebruikt worden om de Israëlische blokkade te omzeilen,  dit naar verluidt geleid heeft tot een toenemend Egyptische hardhandige optreden in Rafah, aan de Egyptische grens sinds de zomer van 2013 tot op heden.

ISIS aan Israël’s grenzen in het zuiden in de Egyptische Sinaï

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.