Gazaanse terreurgroepen sluiten broos akkoord met PA-president Mahmoud Abbas

Donderdag, 12 oktober 2017. Goed bemiddelde Palestijnen volgen op televisie met gematigde belangstelling de vorming van een nieuw terreurkabinet in ‘Palestina’ met de ondertekening van het eenheidsakkoord tussen de respectievelijke terreurgroepen van Gaza en hun rivalen in Judea & Samaria [beeldbron: AFP/Said Khatib/The Times of Israel]

Palestijnse onderhandelaars van de rivaliserende facties Hamas en Al Fatah hebben op donderdag 12 oktober 2017 andermaal een verzoeningsakkoord ondertekend, dat bemiddeld werd door Egypte maar zonder dat Israël erin betrokken werd. Israël is nochtans de belangrijkste pion in de hele historiek van de Palestijnse tragedie en de Joodse staat buiten de onderhandelingen houden legt meteen een zware hypotheek op het hele akkoord.

Het akkoord is gebaseerd op wat reeds werd ondertekend in 2011, eveneens onder de Egyptische mantel, maar dat nergens toe leidde. Het wordt dus afwachten wat dit zal veranderen aan feiten op de grond vooraleer van een echt succes sprake kan zijn. Een volgende onderhandelingsfase zou in Caïro plaatsvinden op 21 november aanstaande waar dan uiteindelijk een eenheidsregering zou geformeerd worden.

Het akkoord dat in Caïro werd ondertekend door de nieuwe topman van Hamas, Saleh al-Arouri, en door zijn rivaal bij Al Fatah, Azzam al-Ahmad die ondertekende namens PA president Mahmoud Abbas, bepaalt onder meer dat de Palestijnse Autoriteit de volledige controle zal overnemen over de Gazastrook per 1 december 2017.

Gazaanse terreurgroepen
Over de belangrijkste twistappel, met name wat er met de strijdmacht van de Palestijnse milities en het dozijn terreurgroepen dat Gaza ‘rijk’ is zal gebeuren, werd nagenoeg niets bereikt. Het akkoord zoals het thans op tafel ligt voorziet dat een politiemacht van ca. 3.000 politieagenten van de Palestijnse Autoriteit zal ontplooid worden in Gaza, hoewel dit slechts een fractie is van de politiemacht van ca. 20.000 politieagenten die Hamas momenteel handhaaft in de Strook, de milities nog buiten beschouwing genomen. 

Een van de kernpunten, zoniet het belangrijkste punt [!], is wat het lot zal zijn van de gewapende vleugel van Hamas, met name de 25.000 militanten van de [Izz ad-Din al-] Qassam Brigades. Bovendien heeft Hamas, sinds het débacle tijdens de zomer van 2014 (Operation Protective Edge), hard ingezet op de heropbouw en uitbreiding van haar terreurinfrastructuur. In Israël is men dan ook benieuwd wat er zal gebeuren met het tunnelnetwerk, dat bestaat uit tientallen terreur- en aanvalstunnels die rechtstreeks naar Israël leiden, en of dit zal behouden worden door de Palestijnse Autoriteit.

Ook belangrijk is wat er zal gebeuren met de andere terreurgroepen en hun militaire vleugels. Zoals bijvoorbeeld de ruim 10.000 man sterke Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) en haar Al Quds Brigades, die tijdens de laatste drie conflicten met Israël het voortouw namen. En niet te vergeten, de paar duizend leden van de PFLP(-GC), aka het marxistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, die na Hamas en de PIJ de 3de belangrijkste terreurgroep is in Gaza, en in het bijzonder haar gewapende vleugels de Abu Ali Mustapha Brigades.

De 4de in de rij terreurgroepen in Gaza zijn de Nationale Verzet Brigades, de moordbrigade van het marxistische Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina (DFLP), naast nog een rist andere kleinere Palestijnse terreurgroepen die allen hetzelfde doel beogen, met name de vernietiging van Israël. Ook helemaal onduidelijk is wat er gaat gebeuren met de wapens, raketten, mortieren en munitie van al deze Palestijnse gewapende brigades. Het zal dan ook een moeilijke, zoniet onmogelijke [!] opgave worden voor de Palestijnse Autoriteit om dat dozijn terreurorganisaties allemaal in het gareel te houden.

Israël
De reden waarom Israël per se uit de onderhandelingen moest gehouden blijven ligt voor de hand. Een interessant punt dat in de Egyptische persverklaring te lezen is zegt dat het het verzoeningsakkoord zal uitgevoerd worden in overeenstemming met de hoop van de Egyptische president Abdel Fattah el-Sissi “om een onafhankelijke Palestijnse staat te bereiken gebaseerd op de grenzen van 4 juni 1967, met Oost Jeruzalem als diens hoofdstad en een terugkeer van Palestijnse vluchtelingen.

Dit zijn uiteraard stuk voor stuk kernpunten die allemaal nog onderhandeld moeten worden met Israël. Eerder had premier Benjamin Netanyahu het akkoord streng veroordeeld zeggende dat vrede tussen Israël en de Palestijnen “veel moeilijker bereikt zal worden.” Israël zegt dat Hamas (en het dozijn andere terreurgroepen), die sinds 2008 drie opeenvolgende oorlogen hebben uitgevochten met de Joodse staat en ze ook telkens verloren, eerst moeten ontwapenen en het bestaansrecht van de Joodse staat moeten erkennen als deel van om het even welk eenheidsakkoord.

Netanyahu zei hierover op de Facebookpagina van zijn kantoor:

“Het verzoenen met massamoordenaars maakt deel uit van het probleem en is geen onderdeel van de oplossing. Verzoening tussen Fatah en Hamas maakt vrede [met Israël] veel moeilijker om te bereiken. Door tunnels te graven, raketten te fabriceren en terroristische aanslagen tegen Israël te initiëren, [is dit akkoord] onverenigbaar met de Kwartetvoorwaarden en de inspanningen van de Verenigde Staten om het diplomatieke proces te hervatten.”

Een gedachte over “Gazaanse terreurgroepen sluiten broos akkoord met PA-president Mahmoud Abbas

 1. Dank voor uw gedetailleerde verslag hierboven. Ik vraag mij in gemoede af: “Zijn er ook slagers in Gaza, en schoenmakers, bloemenwinkels?
  Wat een waanzinnige opbouw van de maatschappij daar in Gaza. Wat een verknipte samenleving.

  Haat is een instituut dat afbreekt. Zij breken zichzelf af.

  Het hindert Israel niet.

  Wie is je geestelijk leider? Is dat de Satan of de Here God.

  Like

Reacties zijn gesloten.