Netanyahu belooft nieuwe woonruimte in Hebron en andere Joodse ‘nederzettingen’

De Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu heeft toestemming gegeven voor de bouw van nieuwe wooneenheden voor joodse “nederzettingen” op de zogenaamde “Westelijke Jordaanoever”. Daar mogen binnenkort 3800 woningen gebouwd worden, ook in omstreden gebieden zoals de joodse “nederzetting” in Hebron.

De toestemming werd gegeven na overleg met de Amerikaanse regering. Een overeenkomst met de regering-Trump voorziet erin dat Israël iedere drie tot vier maanden een grote hoeveelheid bouwvergunningen mag afgeven in plaats van iedere paar weken slechts enkele individuele bouwplannen.

Deze overeenkomst bezegelt het einde van de Amerikaanse veroordeling van Israël voor bouwactiviteiten in de omstreden gebieden. Bovendien zou niet langer onderscheid worden gemaakt tussen bouwprojecten in grote, al bestaande “nederzettingen” en kleinere, afgelegen “nederzettingen”. In de joodse “nederzetting” in Hebron wordt nu toestemming verwacht voor de bouw van 30 wooneenheden. Voor de bewoners betekent dit een enorme stap, want in de afgelopen 20 jaar mochten er maar vier huizen gebouwd worden.

door NAI Redaktion


bron-logoIn een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Neuer Wohnraum in Jüdischen Siedlungen” op Israel Heute van 10 oktober 2017.