VS loven 12 miljoen dollars beloning uit voor aanhouding van twee Hezbollahleiders

Washington, 10 oktober 2017. Nathan Sales, coördinator van het Amerikaans ministerie  voor terreurbestrijding, looft 12 miljoen dollars beloning uit op de aanhouding van twee leiders van Hezbollah. De alarmerende dreigementen van Hezbollah om Israël aan te vallen en te vernietigen zorgen voor heel wat onrust in het Midden-Oosten [beeldbronScreenshot C-Span/JTA]

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft miljoenen dollars aan beloningen uitgeloofd voor informatie die kan leiden tot de arrestatie van twee leiders van de terreurorganisatie Hezbollah met name Talal Hamiyah en Fu’adShukr. Deze sjiitische moslimgroepering uit Libanon wordt militair en financieel gesteund door Iran en vecht in Syrië al jaren aan de zijde van het eveneens door Iran gesponsorde regime van president Bashar Al Assad.

Hezbollah, de VS en Israël
De sjiitische moslimgroepering Hezbollah in Libanon, staat sinds 10 augustus 1997 op de Amerikaanse zwarte lijst van verboden terreurorganisaties beschouwd. Vreemd genoeg wordt dit niet gevolgd door het 28-landenblok van de Europese Unie. De Europese Unie beschouwt enkel de militaire vleugel van Hezbollah als terreurorganisatie en niet de politieke vleugel, die mee aan de macht is in de Libanese regering.

Hezbollah is betrokken in vele terreuraanslagen jegen Israëliërs en Amerikanen, met inbegrip van de zelfmoordbomaanslag van april 1983 toen een vrachtwagen geladen met explosieven inreed op de Amerikaanse ambassade in Beiroet; de aanslag op barakken van de Amerikaanse marine in Beiroet in oktober 1983 waarbij 241 Amerikanen om het leven kwamen, een aanslag die wereldwijd de aandacht trok; de aanslag op de Amerikaanse ambassade in Beiroet in september 1984 en de kaping van TWA Vlucht 847 in 1985.

Andere gewelddadige aanslagen in Libanon en rondom de wereld in de jaren 1980 demonstreren de capaciteit tot geweld van Hezbollah. Ook Israël was bij herhaling een doelwit van Hezbollah. Tot de meest bekende aanslagen behoren de aanslag op de Israëlische ambassade in Buenos Aires van 17 maart 1992 waarbij 29 doden vielen en 242 gewonden; de aanslag op een Joods cultureel centrum Buenos Aires gekend als de AMIA bombing op 18 juli 1994 waarbij 85 mensen werden gedood en honderden gewond. 

Gezocht: dood of levend
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is bereid om tot 7 miljoen dollar te betalen voor informatie die leidt tot de lokalisering, gevangenneming of veroordeling van Talal Hamiyah en tot 5 miljoen dollar voor Fu’adShukr.

Talal Hamiyah wordt gelinkt aan verscheidene terroristische aanslagen, kapingen en gijzelingsacties gericht tegen Amerikaanse onderdanen. Hij leidt de internationale terreurtak van Hezbollah, met name de External Security Organization (ESO). De ESO heeft wereldwijd terreurcellen in dienst en is verantwoordelijk voor de planning en uitvoering van terreuraanslagen buiten Libanon. Deze aanslagen zijn voornamelijk gericht tegen Israëliërs en Amerikanen.

Fu’ad Shukr is een belangrijke militaire commandant van de strijdkrachten van Hebzollah in het zuiden van Libanon en een lid van het hoogste militaire orgaan van Hezbollah met name de Jihad Council. Hij is tevens een adviseur in militaire zaken van secretaris-generaal van Hezbollah, Hassan Nasrallah. Shukr speelde een sleutelrol in de recente militaire operaties van Hezbollah in Syrië en het lanceren van de aanslagen jegens Amerikaanse doelwitten zoals de aanslag op barakken van de Amerikaanse marine in Beiroet in oktober 1983  waarbij 241 mensen werden gedood.

Nathan Sales, coördinator van het Amerikaanse ministerie voor terrorismebestrijding, riep de bondgenoten van de VS op om Hezbollah in zijn geheel ook als terreurorganisatie te bestempelen en geen onderscheid te maken tussen de verschillende takken. “Hezbollah is een terreurorganisatie van A tot Z”, aldus Sales. Onder meer de Europese Unie beschouwt enkel de militaire vleugel van Hezbollah als terreurorganisatie, en niet de politieke vleugel, die mee aan de macht is in de Libanese regering.

Hezbollah en het M-O
Op woensdag 2 maart ’16 hebben de zes Arabische Golfstaten van de GCC de Libanese terreurgroep Hezbollah als terreurorganisatie opgelijst. Drie jaar voordien gebeurde dat ook al maar toen ging het enkel om de Saoedische tak van de groep, nu wordt ook de hele Libanese tak in de ban geslagen. Eerder had de GCC in 2013 reeds sancties opgelegd aan de sjiitische tereurgroep toen die zich engageerde in de Syrische burgeroorlog om het regime van president Bashar Al Assad militair te steunen.

De GCC is de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (The Gulf Cooperation Council– GCC), en een politieke en economische koepelorganisatie die de soennitische oliestaten Saoedi-Arabië, Oman, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Qatar en Koeweit omvat.  “Wij maken geen onderscheid tussen zijn militaire en politieke vleugels van om het even welke aard,” schreef het Saoedi-Arabische dagblad Al-Watan. “Het besluit gaat veel verder dan dat van de Europese Unie dat enkel de militaire vleugel van Hezbollah op de terreurlijst omvat.”

Deze, dankzij hun olie, zes rijkste landen van het Midden-Oosten zijn – niet toevallig – ook de enige Arabische landen die geen Syrische vluchtelingen willen opvangen. 

De EU en Hezbollah
Eerder hadden de 28 lidstaten van de Europese Unie op maandag 23 juli 2013 besloten om enkel de militaire vleugel van Hezbollah op haar lijst van terreurorganisaties te plaatsen. Vreemd genoeg oordeelde de EU tezelfdertijd dat de samenwerking met de politieke tak van Hezbollah ongemoeid wordt gelaten.

Ammar Moussawi van Hezbollah, verantwoordelijk voor internationale betrekkingen van de groep, vertelde tegen EU-afgevaardigde Angelina Eichorst: “Iedereen weet dat de politieke en de militaire vleugel van Hezbollah één en hetzelfde zijn.” Desondanks bleef de EU bij haar besluit om toch dat onderscheid te blijven maken hoewel Hezbollah het zelf ontkende. Rare jongens die Europeanen.

Het dubbelzinnige besluit van de EU-landen om Hezbollah slechts gedeeltelijk op haar terreurlijst te zetten en tegen beter weten in toch het onderscheid blijft maken tussen de gewapende en de politieke vleugel van Hezbollah, werd op groot jolijt onthaald door leider Hassan Nasrallah:

Dit bedenksel van een militaire vleugel, een politieke vleugel; dat is een idee van de Britten geweest. Zij proberen gewoonlijk wel zoiets uit te vinden. Ondanks dat ik het oneens ben met deze splitsing en onderscheid, stel ik voor dat onze ministers in de volgende Libanese regering uit de militaire vleugel van Hezbollah komen.

hezb-wings2

Een gedachte over “VS loven 12 miljoen dollars beloning uit voor aanhouding van twee Hezbollahleiders

  1. Politieke & militaire Hezbollah zijn een & hetzelfde en het Libaneese leger is totaal geintegreerd in deze groep, die weer geintegreerd is in Syrie, dat weer geintegreerd is in Iran.

    Bij een volgende oorlog moet Libanon dus niet de heilige onschuld gaan spelen wanneer de raketten boven Beiroet vliegen!

    Europa zou eens een totale revisie van haar buitenland beleid moeten maken.

    Like

Reacties zijn gesloten.