België schort bouwprojecten in de PA op nadat Palestijnse school zich hernoemde naar terrorist

Brussel, 23 maart 2016. Daags na de islamistische aanslagen op de luchthaven van Zaventem  en een metrostation, ontmoette Didier Reynders, de Belgische vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken, de minister van de Palestijnse Autoriteit Riad al-Malki. Minister al-Malki bood zijn condolences aan voor de slachtoffers en “benadrukte de sterke veroordeling door de PA van deze aanslagen“.  [beeldbron: Diplomatie Belgium]

De Belgische regering schort tijdelijk alle inspanningen om Palestijnse scholen te bouwen of aan te bieden, nadat de Brusselse hulp werd vernoemd ter ere van een massamoordende terrorist, schrijft The Algemeiner op 7 oktober 2017. Na klachten van Joodse groepen werkt de Belgische regering thans aan het probleem.

Echter, niemand moet hieruit eensklaps bepaalde verwachtingen koesteren. Ongetwijfeld zal de Belgische hulp aan de Palestijnen verder lopen ondanks het feit dat zij terreur en geweld verheerlijken op instignatie van de Palestijnse Autoriteit zelves en van haar ministerie van Onderwijs. Volgens de BTC zijn de Palestijnse Bezette Gebieden (OPT) de vierde begunstigde van de Belgische dienst voor ontwikkelingssamenwerking.

Edoch, de Belgische regering beweert dat ze niet op de hoogte was omtrent de naamsverandering van de school. Nochtans heeft het Ministerie van Onderwijs van de Palestijnse Autoriteit tot op heden minstens 28 scholen genoemd (of hernoemd) naar terroristen en nog eens 3 scholen kregen de naam van nazi-collaborateurs, volgens een speciaal rapport van PMW van 18 mei 2017.

Gevestigd in Judea, in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever, betoont de controversiële naam van de school homage aan Dalal Mughrabi, die de massamoord leidde op 38 mensen – waronder 13 kinderen – nabij Tel Aviv gekend als de Kustwegaanslag van 1978.  Ook de terroriste Mugrabi kwam om tijdens de aanslag. Na haar dood werd Mughrabi omgeturnd tot een gevierde heldin onder de Palestijnen en sindsdien opgevoerd als rolmodel voor alle Palestijnse vrouwen en meisjes.

Het logo van de school (plaatje hiernaast) omvat een geografische kaart waarop Israël wordt uitgevaagd (met een portret van de terroriste). Daarnaast werden op haar Facebookpagina foto’s geplaatst waarin Palestijnse aanslagers en zelfmoordterroristen worden verheerlijkt als helden en martelaren “voor de goede zaak” (aka Jodenmoord en Israëlhaat), met inbegrip van Adi Hashem al Masalmeh, die werd neergeschoten nadat hij in oktober 2015 een Israëlische soldaat had neergestoken.

Aan de gevel van de school werd een plaquette bevestigd waarop de Belgische regering en het Belgisch Ontwikkelingsagentschap worden geïdentificeerd als de sponsoren van de Beit Awwa Basisschool voor Meisjes, die door het ministerie voor Onderwijs van de Palestijnse Autoriteit werd hernoemd naar de Dalal Mughrabi Gemengde Basisschool, ter ere en glorie van e Palestijnse terroriste  en massamoordenares Dalal Mughrabi.

Didier Vanderhasselt, woordvoerder van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken, bevestigde aan The Algemeiner dat de bouw van de school tussen 2012 en 2013 door de Belgische regering werd gesteund:

“Toen het schoolgebouw in 2013 aan de lokale gemeenschap werd overhandigd, heette het ‘Beit Awwa Basic Girls School’, vervolgens werd de naam veranderd in’ Dalal Mughrabi Elementary School’. De Belgische regering was niet op de hoogte van deze naamsverandering.

België veroordeelt ondubbelzinnig de verheerlijking van terroristische aanslagen en wil dan ook op geen enkele wijze te worden geassocieerd met de namen van terroristen. België heeft dit probleem onmiddellijk bij de Palestijnse Autoriteit aangekaart en wacht op een formele reactie. In de tussentijd zal België projecten opschorten die verband houden met de bouw of uitrusting van de Palestijnse scholen.

Als een belangrijke partner van het strategisch plan van de Palestijnse Autoriteit voor onderwijs, streeft België naar een cultuur van respect voor de mensenrechten, de menselijke waardigheid en tolerantie. Dit moet zich weerspiegelen in de leerstof die wordt onderwezen bij scholen die in het buitenland worden gefinancierd door middel van de bijdragen van de Belgische belastingbetaler, alsmede in de namen en logo’s van dergelijke scholen.”

De school heeft op vrijdag op haar Facebook-pagina aangegeven dat het de kans heeft om zijn naam te veranderen in overleg met ouders en leden van de gemeenschap. In een artikel op woensdag schreef de school echter: “De naam Dalal is in ons hart gegraveerd en blijft in ons hoofd gegraveerd.”

De school publiceerde ook een gedicht om het “verdriet” van “de faculteit en studenten” uit te drukken over “de confiscatie en de beroving van het recht en de wil van het Palestijnse volk om haar instellingen te benoemen.” Maar “het is mogelijk om de naam te veranderen in het officiële register,” schreef de school in een ander bericht, “hoewel het heel moeilijk is om te veranderen wat in ons hart en geweten staat gegrift… en het is heel moeilijk om zich aan deze intellectuele bezetting te onderwerpen.”

Volgens de website van het Belgisch Ontwikkelingsagentschap (BTC) zal België tegen 2020 nog 10 andere scholen bouwen op de Westelijke Jordaanoever, bovenop de 23 die ons land reeds heeft gebouwd sinds 2001. Volgens de BTC is het Palestijns Gebied de vierde begunstigde van de Belgische ontwikkelingssamenwerking, waarvoor het nauw samenwerkt met de Palestijnse Autoriteit (PA).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.