Egypte breidt bufferzone aan grens met Gaza uit tot 1500 meter breedte

egypt-wall2In oktober 2014 werd de bufferzone tot 500 meter verbreed. Hierboven de situatie aan de Egyptisch/Gazaanse grens per 24 december 2014. Vooraan Egypte, op de achtergrond Rafah in Gaza [beeldbron: JFJFP]

De gouverneur van de Noordelijke Sinaï in Egypte, majoor-generaal Abdel Fattah Harhour, vertelde op vrijdag 6 oktober 2017 dat aan Egyptische zijde de werken zijn aangevat om de bufferzone met de Gazastrook, die thans ongeveer 1000 meter breed is, andermaal uit te breiden tot een breedte van 1500 metersbericht de The Egypt Independent.

De afkondiging gebeurde naar aanleiding van de vieringen die in Egypte worden georganiseerd om de 44ste verjaardag te gedenken van de “Overwinning op Israël” tijdens de Oktober Oorlog (Jom Kippoer Oorlog), toen Egypte op 6 oktober 1973 de Joodse staat aanviel en het Egyptische leger op die eerste dag aanvankelijk successen boekte. Dat het offensief enkele weken later eindigde in een pijnlijk débacle voor het Egyptische leger en het zelfs met lede ogen moest aanzien hoe Israël het hele Egyptische Sinaïschiereiland veroverde en bezette, wordt niét gevierd in Egypte.

Generaal Harhour zei dat alle gebouwen en structuren in de nieuwe verbreding zullen vernietigd worden. Met Fase III die thans wordt aangevat, worden andermaal 1220 huizen aan Egyptische zijde met afbraak bedreigd. Harhour voegde eraan toe dat momenteel reeds 40 huizen werden afgebroken en 61 feddans moerassig gebied werden doorgelegd. 

Het Egyptische leger werkt sinds juli 2013 hard door om haar blokkade van de Gazastrook te betonneren. Daarvoor werden duizenden inwoners uit hun huizen gezet, hun huizen met bulldozers plat gewalst en het hele terrein omgeploegd. Egyptische strijdkrachten vernietigden het grootste deel van de smokkeltunnels van Hamas en zetten andere tunnels onder water waarvoor speciaal zeewater uit de nabijgelegen Middellandse Zee werd opgepompt.

Die tunnels bleken een bijzonder lucratieve inkomstenbron voor Hamas en werden vooral gebruikt voor de smokkel van luxe goederen, drugs, alcohol, terroristen en prostitueés en uiteraard wapens, raketten, munitie en springstoffen. Sinds de aanslag op het Sinaï Schiereiland in oktober 2014 houdt Egypte de grensovergang in Rafah potdicht. Ook elk goederenverkeer wordt door de Egyptische autoriteiten verboden. Af en toe gaan de poorten open om Palestijnen heen en terug te laten gaan om humanitaire redenen.

Opvallend feit: niemand lijkt te reclameren wanneer Egypte precies hetzelfde doet en met exact hetzelfde doel als Israël: de terroristen de pas afsnijden en de illegale wapenhandel stilleggen. Dus, geen boycot van Egypte, geen Free Gaza Flottieljes, geen internationale protesten noch veroordelingen, geen resoluties in de Verenigde Naties, geen BDS beweging en ook geen enkele andere NGO die zich druk maakt om de Egyptische blokkade van Gaza. Raar maar waar.

Zoals hieronder op het kaartje is te zien, werkt Egypte al sinds oktober 2014 aan een bufferzone aan de Egyptische zijde langsheen haar 14 kilometer lange grens met de Gazastrook. Tot nog toe werd in twee fases de bufferzone verbreed tot 1000 meters. In oktober ’14 werd Fase I afgewerkt tot een breedte van 500 meters. In januari 2015 werd Fase II afgewerkt en werd de bufferzone verbreed tot 1000 meters. Thans, oktober 2017, wordt met Fase III de bufferzone andermaal met 500 meter verbreed tot ca. 1500 meters.

Een gedachte over “Egypte breidt bufferzone aan grens met Gaza uit tot 1500 meter breedte

Reacties zijn gesloten.