Hamas benadrukt: ‘Gewapende vleugel niet ter discussie in verzoeningsgesprekken’

Gaza, 14 december 2014. De militaire vleugel van Hamas, de [Iz al-Din al-] Qassam Brigades, tonen hun wapenarsenaal naar aanleiding van de 27ste verjaardag van de stichting van de Gazaanse terreurgroep [beeldbron: Haaretz]

Een woordvoerder van Hamas onderstreepte op zaterdag 7 oktober ’17 dat de toekomst van de gewapende vleugel [aka de Al Qassam Brigades] niet ter discussie staat in de aanstaande verzoeningsgesprekken tussen Hamas in Gaza en de Fatahbeweging, die de Palestijnse Autoriteit controleert, die volgende week dinsdag worden hervat in de Egyptische hoofdstad Caïro.

Hazem QassemHazem Qassem vertelde aan het Palestijnse persagentschap Ma’an News Agency dat “de wapens van de weerstand zijn legaal. Ze zijn hier om de Palestijnen te beschermen en hun gronden te bevrijden [van Israëlische bezetting], vandaar dat zij niet het voorwerp van discussie zouden mogen zijn.” De woordvoerder van Hamas zei dat wat in feite wél besproken zou moeten worden, de uitbreiding is van de macht van Hamas als een gewapende weerstandsbeweging.

Hoe dan ook zei Qassem dat alle kwesties die “verzoening in de weg staan” volgende dinsdag zullen besproken worden, met inbegrip van de National Consensus Government die de controle overneemt van de Gazastrook; en later de focus van verzoening zal verleggen van Gaza naar de West Bank; en uiteindelijk presidentiële verkiezingen zal organiseren, algemene verkiezingen en verkiezingen voor de Nationale Raad, die beide partijen in de bezette gebieden (OPT) zal besturen.

Hamas ‘controle over veiligheid en zijn aard als een gewapende verzetbeweging, vormt echter een ernstig obstakel voor de Palestijnse Autoriteit die met Israël samenwerkt omtrent veiligheidsgerelateerde zaken, zoals wordt uiteengezet in de Oslo-akkoorden – een beleid dat Hamas herhaaldelijk heeft veroordeeld en de PA ervan beschuldigt dat het Hamas-leden viseert en vervolgt op de Westelijke Jordaanoever via politiek gemotiveerde arrestaties in coördinatie met Israël.

Aangezien Hamas de consensusregering heeft uitgenodigd om de controle over Gaza uit te oefenen, heeft PA-president Mahmoud Abbas gezegd dat hij niet bereid zou zijn om Hamas te aanvaarden om zijn militaire vleugel, de Izz al-Din al-Qassam Brigades, te behouden. “Ik zal een kopij van de Hezbollah-ervaring in Libanon niet accepteren” in Gaza, zei Abbas in een interview met de Egyptische media. Zoials bekend maakt Hezbollah deel uit van de Libanese regering, maar behoudt zijn eigen leger.

Abbas zei dat ondanks zijn “sterke wens om deze verzoening te doen slagen”, dit niet gaat gebeuren tenzij de PA de Gazastrook controleert net zaols het dat doet op de Westelijke Jordaanoever. “De grensovergangen, veiligheid en alle ministeries moeten onder onze controle staan”, werd hij geciteerd. Hamas heeft echter meerdere keren gezegd dat het opgeven van wapens niet ter discussie staan in het verzoeningsproces.

Eén wet één wapen
De Israëlische nieuwssite Independent Media Review Analysis [IMRA] vroeg enkele dagen geleden aan Majdi Khalidi, de adviseur inzake Diplomatieke Zaken aan Mahmoud Abbas, wat de positie is van de Palestijnse Autoriteit (PA) ten aanzien van de raketten en missiles die Hamas momenteel bezit, in het bijzonder indien de PA zou eisen dat Hamas de raketten en missiles  zou overdragen aan de strijdkrachten van de PA.

Majdi Khalidi legde uit dat momenteel alles wordt onderhandeld met Hamas en dat het onderliggende principe van de positie van de PA is dat er zou moeten zijn “één wet één wapen”. IMRA merkte op dat er in het kader van de Oslo Akkoorden, die de PA met Israël heeft ondertekend in 1993 (Washington) en 1995 (Taba), er onder “wapens”, nergens raketten en missiles werden vernoemd. Khalidi antwoordde dat hij niet dieper wil ingaan op de details zeggende dat de onderhandelingen met Hamas nog aan de gang zijn.