Stoeltjesdans binnen Hamas brengt Saleh al-Arouri aan de top van de terreurgroep

Beiroet, Libanon, 6 september 2016. De nieuwe nummers 1 & 2 van het buitenlands Politburo van Hamas: Ismail Haniyeh (links), die zich toen klaar maakte om op bedevaart naar Mekka te vertrekken (hajj) en Saleh al-Arouri (rechts) [beeldbron: A-news]

Sinds eind vorig jaar zijn er een reeks herschikkingen aan de gang binnen de top van Hamas. Alles heeft natuurlijk te maken met de jarenlange pogingen om een eenheidsregering tot stand te brengen tussen Hamas in Gaza en Al Fatah op de Westelijke Jordaanoever. Beide politieke facties liggen al ruim 10 jaar met elkaar in de clinch. Volgende week, dinsdag 10 oktober ’17, zouden de onderhandelingen tussen Hamas en Fatah – onder bemiddeling van Egypte – worden verdergezet en naar verluidt zou de eenheidsregering zelfs voltooid worden.

Een en ander wordt door Israël met lede ogen aanzien. Premier Binyamin Netanyahu sprak deze week op dinsdag 3 oktober op een vergadering van de Likoed factie in Maaleh Adumim en zei het volgende over de nakende verzoening tussen de Palestijnse Autoriteit (geleid door Mahmoud Abbas’ factie Al Fatah) en Hamas in Gaza:

“Wij verwachten dat iedereen die praat over een vredesproces om de staat Israël te erkennen en uiteraard een Joodse staat te erkennen en we zijn niet bereid om een imaginaire verzoening te aanvaarden, waarin de Palestijnse kant vermoedelijk [interne] verzoening bereikt die ten koste gaat van onze overleving. Voor degenen die verzoening willen bereiken, is onze boodschap heel simpel: erken de staat Israël, ontmantel de militaire vleugel van Hamas, ontkoppel de relatie met Iran om ons te vernietigen, enzovoort. Dit zijn zeer duidelijke dingen, en deze dingen worden ook hard en duidelijk gezegd.”

Stoeltjesdans binnen Hamas
Aan die stoeltjesdans binnen de Gazaanse terreurorganisatie werd enkele dagen geleden en nieuw hoofdstuk toegevoegd met de benoeming van Saleh al-Arouri (51 j.) als de nieuwe nummer 2 van het Politburo van Hamas. Arouri is een medeoprichter en commandant van de [Izz a-Din al-] Qassam Brigades, het doodseskader van Hamas. Hij volgt hiermee Moussa Abu Marzouk op. Het besluit om al-Arouri te benoemen werd enkele weken geleden genomen in Caïro na een vergadering met Egyptische ambtenaren en andere kopstukken van Hamas.

Eerder werd op 6 mei 2017 de nummer 1 van het Politburo, Khaled Meshaal, opgevolgd door de voormalige premier van Gaza Ismail Haniyeh (54 j.). Haniyeh werd in die functie in februari 2017 opgevolgd door Yahya Sinwar als de nieuwe chef van Hamas in Gaza. Khalil al-Hayya, een ander lid van het Politburo en parlementslid, werd verkozen als zijn vice-premier in Gaza.

Het Politburo van Hamas bevindt zich traditioneel in het buitenland dat lange tijd zetelde in de Syrische hoofdstad Damaskus. Maar bij het uitbreken van de burgeroorlog verkastte het Politburo naar Turkije en werd wat later verplaatst naar Doha, Qatar. Echter, in juni jongstleden diende het Politburo, onder druk gezet door de Arabische landen, Qatar te verlaten en zetelt het sindsdien in Libanon, onder de vleugels van de Libanese terreurgroep Hezbollah geleid door Hassan Nasrallah.

Saleh al-Arouri
De voorbije jaren leidde al-Arouri de operaties van Hamas in Judea & Samaria en werd aldus algemeen beschouwd als “de militaire commandant van de West Bank.” Echter, hij werd ook verscheidene malen gevangen genomen voor zijn terroristisch leiderschap. Arouri werd minstens drie keer door Israël gearresteerd, veroordeeld en gevangen gezet.

In 1990 zat hij zes maanden opgesloten in een Israëlische cel. In 1992 werd hij door een Israëlische militaire rechtbank veroordeelt tot 15 jaar opsluiting en na zijn vrijlating werd hij in 2007 opnieuw gearresteerd en veroordeeld tot drie jaar opsluiting voor diverse terroristische activiteiten. Zijn laatste vrijlating uit een Israëlische gevangenis gebeurde op voorwaarde dat hij gedeporteerd werd uit Gaza omdat zijn aanwezigheid een permanente bedreiging bleef vormen voor Israël.

Als lid van het Politburo van Hamas zat hij vanaf 2009 in de Syrische hoofdstad Damaskus waar hij de volgende drie jaren zal resideren. In die periode was al-Arouri  voor Hamas actief in Turkije waar hij vanachter de schermen mede organisator was van de acties van de Free Gaza Beweging. Tot zich op 31 mei 2010 in open zee voor de kust van Gaza het incident met de Mavi Marmara afspeelde waarbij 9 Turkse terroristen omkwamen. Deze openlijke confrontatie van Israël met de Free Gaza Beweging leidde tot grote woede van de Turkse president Recip Erdogan die sindsdien openlijk de kant van Hamas kiest.

Echter, op 15 maart 2011 begon de Arabische Lente in Syrië, die later werd hernoemd naar de Syrische Burgeroorlog. De leiding van Hamas beging toen de kapitale ‘fout’ om zich te keren tegen de Syrische president Bahshar al-Assad en openlijk de zijde van de rebellen te kiezen. Daarop werd Politburo van Hamas (met inbegrip van al-Arouri) in 2012 door president Assad gedwongen om Syrië te verlaten en trok naar Turkije (en wat later naar Doha, Qatar en in juni ’17 verder door naar Libanon).

Twee jaar later, in juni 2014, bleek al-Arouri het meesterbrein te zijn achter de ontvoering van drie Joodse studenten Eyal Yifrah, Gilad Shayar en Naftali Frenkel in Gush Etzion, Judea. Drie weken later, volgend op de onknoping van die ontvoering met de moord op de drie ontvoerde Joodse jongens, begon Israël op 8 juli 2014 Operation Protective Edge, aka de 51 dagen durende contra-terreuroperatie gericht tegen Hamas in Gaza, waarbij 67 Israëlische soldaten werden gedood, bijna vijfhoderd werden gewond en tevens een aantal burgers om het leven kwamen..

Het Politburo van Hamas, al-Arouri en een aantal van de Hamas operatieven, resideren tegenwoordig in Libanon, aan de zijde van Hezbollah, waar al-Arouri en de zijnen vorige maand nog een ontmoeting hadden met ambtenaren van Iran, waarbij de banden tussen Iran en Hamas opnieuw werden aangezwengeld, nadat die eerder in 2011/2012 bekoeld waren toen Hamas zich tegen het regime van president Assad had gekeerd, dat zoals bekend militair en logistiek wordt gesteund door Rusland en Iran.

door Brabosh.com

Beiroet, Libanon, 31 juli 2017. Hamasleider Saleh al-Arouri (L) ontmoet de Iraanse afgevaardigde Hossein Amir Abdollahian (R) [beeldbron: The Times of Israel]