Eenheidsonderhandelingen tussen Hamas en Fatah olv. Egypte opgestart

Gaza, 1 oktober 2017. Ambtenaren van de Palestijnse Autoriteit komen toe in Gaza om met Hamas te onderhandelen over een eenheidsregering [beeldbron: The Jewish Press]

Ambtenaren van de Palestijnse Autoriteit en Egyptische ambtenaren zijn via de Israëlische en Egyptische grensovergangen op zondag naar de Gazastrook afgereisd, voorafgaand aan de overhandiging van de controle over Gaza door Hamas aan de regering van Mahmoud Abbas, berichtte aldus het Palestijnse persagentschap Ma’an News Agency.

De Egyptische delegatie wordt geleid door de ambassadeur van Egypte aan Israël Hazem Khairat. Hij werd later ontvangen door voormalig premier van de PA Ismail Haniyeh, die tegenwoordig het politburo van Hamas leidt, nadat Khaled Meshaal eerder aan de kant werd geschoven. De in Gaza geboren minister van Cultuur van de PA, Ehab Bseiso, die vanuit Ramallah via Israël naar Gaza was afgereisd, vertelde tegenover journalisten dat “de nationale verzoenings regering alle hindernissen zal overwinnen om tot eenheid te komen.”

PA premier Rami Hamdallah is deze dinsdagochtend toegekomen in de Gazastrook om er de eerste wekelijkse kabinetsmeeting te houden in Gaza sinds 2007. Hierna zullen de delegaties van de betrokken partijen afreizen naar de Egyptische hoofdstad Caïro om er deel te nemen aan het zogeheten ‘reconciliation forum’. Als een gebaar van haar goede wil, heeft Hamas vijf gevangen Palestijnen van de PLO vrijgelaten, om de toekomende PA genodigden te verwelkomen.

In een persconferentie na zijn aankomst beschreef, volgens Ma’an News Agency, PA-premier Hamdallah zijn bezoek (het eerste in twee jaar) als…

“… een historisch moment naar de vereniging van het Palestijnse volk. De nationale eenheidsregering zal beginnen met haar regeringsverantwoordelijkheden over de Gazastrook te hernemen. Wij zijn gekomen op de bevelen van de Palestijnse president Mahmoud Abbas om vanuit het hart van Gaza de wereld te verkondigen dat de Palestijnse staat niet kan bestaan zonder politieke en geografische eenheid tussen de Westelijke Jordaanoever en Gaza. Wij weten dat de enige manier om onze doelen te bereiken is door eenheid en om het Palestijnse politieke systeem te beschermen.”

Eerder, op zaterdagavond, had Haniyeh een verklaring vrijgegeven, zeggende:

“De verzoening is een wil en een besluit om te voorkomen dat Israël de Westelijke Jordaanoever opzwelgt en de belegering van de Gazastrook doorzet. We begrijpen dat het innerlijk-Palestijnse verzoeningsproces lang kan zijn, vanwege de tegenslagen op de weg ernaartoe, en het feit dat er nog vele zaken zijn die moedige beslissingen vergen, maar we zijn er van overtuigd dat we de scheidingmuur zijn beginnen afbreken. We verkeren in een situatie van nationale, regionale en internationale veranderingen naast de sterke Egyptische steun die het einde van de kloof [tussen Hamas en Al Fatah] ondersteunt.”

Volgens de in Londen gevestigde krant Al-Hayat heeft Abbas drie voorwaarden gesteld voor verzoening: Hamas moet zijn militaire vleugel ontmantelen; er mag geen buitenlandse betrokkenheid zijn in de regering van de Gazastrook; en geld dat wordt gedoneerd voor herstel en ontwikkeling mag alleen aan de Palestijnse regering worden uitbetaald.

Israël
En wat betekent een eventueel Hamas/Fatah eenheidsakkoord concreet voor Israël? Niks, nada, nothing. In het ‘beste’ geval belooft dit enkel nog meer problemen voor Israël en dat is uiteraard de enige werkelijke bedoeling van de PA.

Of zoals de veelschrijver, de moslim Bassam Tamil, in zijn artikelThe Big Middle East Lie’ op 2 oktober 2017 schreef op de site van The Gatestone Institute :

“Het [Arabisch/Israëlisch] conflict slaat op de onverzettelijke weigering om een ​​Joods Israël in het Midden-Oosten te laten bestaan. Het gaat om de hardleerse interesse in de Arabische en islamitische wereld om Israël te vernietigen en de Joden te vermoorden. Het gaat om de doorlopende, bloedige Arabische en islamitische opstand tegen Israël en de Joden.”