Nieuwe bouwplannen ontvouwd voor het Ezechias Kwartier in Hebron, Judea

Hebron in Judea, met centraal op het plaatje de Tombe van de Patriarchen (Machpela’s Grot), waar de aartsvaders  en -moeders van het Joodse volk begraven liggen [beeldbron: Bible Walks.com]

Een vergadering van coalitieleiders van enkele Israëlische partijen op zondagavond werd afgesloten met de goedkeuring van de bouwplannen in het Ezechias Kwartier in Israël’s Stad van de Patriarchen: Hebron in Judea. De belangrijkste voorstanders van het project zijn Naftali Bennett, voorzitter van de Joods Huispartij en minister voor Opvoeding, en Aryeh Deri, de voorzitter van de Shas partij en minister van Binnenlandse Zaken, aldus een bericht in The Jewish Press van 1 oktober 2017.

Het project is reeds samengevoegd en alles wat er nog moet gebeuren, werd naar veluidt gepubliceerd op de Hebreeuws-talige militaire website 0404, die de marketing voor het project  moet goedkeuren en daarmee de bewoning ervan zal voltooien. Het plan omvat 31 gezinswoningen, evenals kantoren voor maatschappelijke dienstverlening, kinderopvang, verpleegfaciliteiten en nog zoveel meer.

Minister van Milieubescherming Ze’ev Elkin benaderde eerder premier Benjamin Netanyahu tijdens de kabinetsvergadering en zei dat goedkeuring van een bouwvergunning voor het Ezechias Kwartier (Hezkiyahu Quarter) in Hebron, een passend antwoord zou zijn op de aanvaarding door Interpol van de Palestijnse Autoriteit als nieuw lid binnen haar gelederen. Andere ministers die betrokken zijn bij de oproep tot de bouw van Joodse woningen in Hebron zijn onder meer minister Ofir Akunis (Likoed), Gila Gamliel (Likoed), Ayoub Kara (Likoed) en anderen.

Israël’s minister van Justitie Ayelet Shaked (Joods Huispartij) zei hierover voorafgaande aan de vergadering van het kabinet op de dag, dat…:

“In het licht van het besluit van de UNESCO en gezien het feit dat de (Arabische) inwoners van Hebron als hun burgemeester een terrorist hebben verkozen [Abu Sneinehdie veroordeeld werd voor het vermoorden van Joden en die werd vrijgelaten als deel van het Jibril Akkoord, wordt het tijd om de Joodse gemeenschap in Hebron te versterken,”

Tweet van Dani Dayan, consul-generaal voor Israël in New York sinds aug. 2016:

Abu Sneineh
Op zondag 14 mei 2017 werd Abu Sneineh (een kopstuk van Mahmoud Abbas’ politieke factie Al Fatah) verkozen tot de nieuwe burgemeester van Hebron. Abu Sneineh was een van de vier Palestijnse terroristen die op 2 mei 1980 een groep Israëliërs en Joden aanvielen en zes van hen vermoorden aan de inkom van het gebouw van Beit Hadassah (lees verder). 

Tijdens die aanslag in Hebron werden de Amerikaanse studenten Tzvi Glatt en Eli HaZe’ev gedood alsook de Canadees Shmuel Marmelstein en de Israëliërs Hanan Krauthammer, Gershon Klein en Ya’akov Zimmerman (plaatje hieronder). Daarnaast werden nog eens 20 andere mensen gewond. De vier terroristen werden allen veroordeeld tot levenlange opsluiting maar kwamen reeds na amper vijf jaar opsluiting in 1985 vervroegd vrij als deel van een gevangenenruil (het Jibril Akkoord).

Beit Hadassah in Hebron
Beit Hadassah is een beroemd oriëntatiepunt in Hebron. Het is hier dat, na de herovering in 1967 van Judea & Samaria op de Arabieren, de Joodse aanwezigheid in mei 1979 herbegon. Een groep van 10 vrouwen en 40 kinderen betrok de eerste verdieping van het gebouw. Aanvankelijk verzette de Israëlische regering zich hiertegen, maar liet de Joodse aanwezigheid toe in april 1980, nadat terroristen zes Joden hadden vermoord op de trappen van dit gebouw.

Dit historisch gebouw dat in het hart ligt van de oude stad Hebron, werd in 1893 gebouwd als een Joods liefdadigheidsinstituut. In 1911 werd een tweede verdieping gebouwd door de Hadassah stichting. Hadassah, genoemd naar de Hebreeuwse naam van Esther, vormde het gebouw om tot een kliniek waar zowel Joodse als Arabische inwoners werden verpleegd. Tijdens de Arabische rellen van 1929 werden op 24 augustus 1929 alle negenenzestig Joodse bewoners en aanwezigen  brutaal afgeslacht.

In 1948 vormden de Jordaniërs, die de stad bezet hielden tot juni 1967, de kliniek om in een Arabische school, die voor Joden verboden was. Na de herstelling van het Joodse kwartier (1980) in Hebron werden de structuren en omliggende huizen gerepareerd en teruggegeven aan de Joodse eigenaren. Beit Hadassah werd in 1985 gereconstrueerd en wordt sindsdien opnieuw bewoond door Joodse families.

Beit Hadassah in Hebron [beeldbron: Bible Walks.com]

door Brabosh.com