Heropbouw van de synagoge van Umm el Kanatir (Golanhoogtes) uit de Byzantijnse tijd

Gerestaureerde synagoge in Umm el Kanatir op de Golan Hoogtes, die gebouwd werd tijdens de Byzantijnse bezetting, waaraan tussen 634 en 641 na Chr. een einde kwam nadat het Land van Israël werd veroverd door de Arabieren die zich net hadden bekeerd tot islam. Umm el Kanatir werd bijna 100 jaar later na de Arabische verovering compleet verwoest tijdens de grote aardbeving van 18 januari 749 na Chr. [beeldbron: Kanatir]

Het strategisch gelegen gebied van de Golanhoogtes werd door Israël heroverd op Syrië op 10 juni 1967, de laatste dag van de Zesdaagse Oorlog van 1967. Vermits Syrië met Israël weigerde te onderhandelen over een vredesakkoord werden de Golanhoogtes op 14 december 1981 officieel door Israël geannexeerd.

Sindsdien wordt door Israëlische archeologen het gebied doorzocht op zoek naar oude Joodse sites en synagogen, en naar verdwenen dorpen en steden uit de oudheid. Tot zover hebben archeologen op de Golanhoogtes zowat 25 synagogen uit de oudheid ontdekt waardoor onmiskenbaar de Joodse aanwezigheid en bewoning in het gebied wordt bewezen en de aanspraken van Israël op het gebied hierdoor betekenisvol worden ondersteund.

Um El-Kanatir
De grote aardbeving in Galilea van 18 januari 749 verwoestte vele steden, zoals Tiberias, Beit She’an, Hippos en Pella, terwijl vele andere zwaar werden beschadigd. Eén van de verwoestte plaatsen als gevolg van die vreselijke aardbeving van toen is de archeologische site van Umm El-Kanatir, gelegen in de Golan boven de oostelijke oever van het Meer van Galilea.

Umm el-Kanatir, of ook Keshatot Rechavam in het hebreeuws zoals het genoemd werd naar de in 2001 vermoordde Israëlische minister Rechavam Zeevi, was een Joods stadje uit de tijd van de Mishna en de Talmoed. De oorspronkelijke naam van de stad is onbekend, maar het kreeg zijn bijnaam dankzij de drie massieve bogen die staan nabij de waterbron die in het stadje ontspringt.

Dit was wat er overbleef in 2003 vóór de heropbouw van de synagoge van Umm el Kanatir die tijdens de aardbeving van  18 januari 749 na Chr. werd verwoest [beeldbron: Wikipedia]

In Umm el Kanatir bevond zich ook een synagoge uit de Byzantijnse periode (324-638) die vermoedelijk in de 5de eeuw werd gebouwd. In 1991 schreef Tzvi Ilan over deze archeologische vindplaats in zijn boek “Ancient Synagogues in Israel

“… deze synagoge, die behoort tot de prachtigste en belangrijkste in de Golan, werd in 1884 ontdekt tijdens een bezoek van L. Oliphant and G. Schumacher. Kohl en Watzinger voerden er in 1905 opgravingen uit en tekenden een plan uit van de synagoge dat tot op vandaag wordt gebruikt als basis voor verder onderzoek. Het gebouw werd in 1932 onderzocht door E. L. Sukenik, in 1968 werd opnieuw een noodonderzoek uitgevoerd en later door ons en D. Urman en meer recent door Z. Ma’oz.”

Reconstructie van de synagoge
Wanneer alles in puin ligt, wat kost het om het allemaal weer in elkaar te zetten? Archeologie werkt van nature uit reeds vernietigend. Het opgravingsproces houdt systematisch het verwijderen in van vele vuil- en puinlagen. De partners Chaim Ben David en Yeshu Dray besloten in Um El-Kanatir tot een andere en erg moderne aanpak. In augustus 2003 startte een project om de oude synagoge weder op te bouwen onder leiding van Yeshu Dray.

Het doel van de Oudheid Autoriteit was om de ruïnes van de oude synagoge te herstellen. De archeologische opgraving gebeurde onder de auspiciën van het Instituut voor Archeologie van de Bar-Ilan Universiteit en de Jordan Valley College. Yeshu Dray is een voormalig interieurontwerper die zijn vaardigheden in de reconstructie van oude technologieën heeft veranderd.

Zijn theorieën werden in de praktijk gebracht door modellen en volledige reconstructies op locatie met behulp van originele materialen, vaak een drastische herziening van wat in de academische wereld wordt geaccepteerd. Een ander pioniersveld van zijn activiteit is het toepassen van een gamma van technologieën om een ​​site uit elkaar te nemen en weer samen te zetten.

Een kraan werd boven de site opgesteld die over spoorlijnen reed, om de zware stenen op te tillen en terug te zetten. Met gebruik van 3D laser scanning werden duizenden stenen genummerd en ingevoerd via microchips om aldus de gevallen stenen op te sporen en weder op te bouwen op hun oorsqpronkelijke locatie. De reconstructie van de synagoge die begon in 2003, zal uiteindelijk meer dan 12 jaren in beslag nemen. Meer dan 2000 stukken (stenen, blokken en pilaren) moesten zoals een puzzel opnieuw in elkaar gepast worden…

“Het heeft 12 jaar geduurd om 50 procent van het oorspronkelijke gebouw te reconstrueren,” schrijft Chaim Ben David in het juli/augustus 2016 nummer van BAR. “Elke steen werd speciaal geplaatst om te passen bij de volgende flankerende steen. Onder leiding van de belangrijkste archeoloog Ilana Gonen Chaim, hebben we het equivalent van ongeveer 600 dagen gewerkt, de helft van de tijd uitgegraven en de andere helft aan reconstructie.”

Oudste actieve synagoge in de wereld
Zoals op het plaatje bovenaan te zien is, is het resultaat van de reconstructie adembenemend: de archeologen hebben de westerse en oostelijke muren van de synagoge hersteld met inbegrip van het Torah heiligdom, een achthoekige vloermosaïek in basaltvlagsteen en kolommen versierd met de zevenarmige menorah.

Bij verder onderzoek werden inscripties in het Aramees aangetroffen, gedecoreerde kolommen, een shofar en nog zoveel meer. De synagoge meet 13 meter breedte, 18 meters in lengte en was oorspronkelijk 12 meters hoog. Het doel van de reconstructie van  Umm el Kanatir is om deze uiteindelijk te maken tot de oudste actieve synagoge in de wereld.

door Brabosh.com


Videobeelden door Rachel Heller van de synagoge van 23 juni 2017

Bronnen:

Yeshuat website van Yeshu DrayYeshu’s current Main Project ‘Umm el-Qanatir’
♦  een artikel in The Jerusalem PostThe Synagogue van Umm El-Kanatir” van 19 februari 2009
♦  een artikel op de website Israel and YouUmm el Kanatir” van 9 januari 2014
een artikel in The TowerDiscovering Jewish History on the Golan Heights” van april 2014
♦ een artikel in Bible History Daily  “Resurrecting a Byzantine Synagogue at Um el-Kanatir” van 26 juli 2016