Amerikaans ambassadeur Friedman: ‘De nederzettingen maken deel uit van Israël’

David Friedman (links), de Amerikaanse ambassadeur aan Israël, zei op donderdag 28 september ’17 dat hij gelooft dat de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria deel zijn van Israël, zei Friedman in een interview met de hebreeuws-talige website Walla. 

Het interview komt er op een ogenblik dat de regering van president Trump opnieuw tracht de  sinds 2014 geblokkeerde vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit weer op gang te trekken.  

Ambassadeur David Friedman:

“Ik denk dat de nederzettingen deel uitmaken van Israël. Ik denk dat dat altijd de verwachting was toen Resolutie 242 in 1967 werd aangenomen. Het blijft vandaag de enige inhoudelijke resolutie die door iedereen werd aanvaard.

Het idee was dat Israël recht had op grensoverschrijdende grenzen. De bestaande grenzen, de grenzen van 1967, werden door iedereen beschouwd als niet beveiligd, zodat Israël een zinvol deel van de Westelijke Jordaanoever behield en het zou dat deel teruggeven dat het niet nodig had voor vrede en veiligheid.

Dus er was altijd een idee van uitbreiding op de Westelijke Jordaanoever, maar niet noodzakelijkerwijs uitbreiding naar de hele Westelijke Jordaanoever. En ik denk dat dat precies is wat je weet dat Israël heeft gedaan. Ik bedoel, ze bezetten slechts twee procent van de Westelijke Jordaanoever.

De Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria hebben een belangrijke nationalistische, historische en religieuze betekenis. Ik denk dat de kolonisten zich zien als Israëliërs en dat Israël de kolonisten beschouwt als Israëliërs.”

De ambassadeur vertelde ook aan Walla dat een door de regering Trump voorgesteld vredesplan waarschijnlijk binnen enkele maanden openbaar zal worden. “Ik zou binnen enkele maanden speculeren, maar we houden ons niet aan een harde deadline. We zullen proberen het goed te doen en niet te overhaast”, zei hij.