Verloren Joodse stad ontdekt onder een legerbasis van het IDF in Samaria

Beit El in Samaria, september 2017. Enkele van de bijzondere artefacten die werden opgegraven in een verloren Joodse stad uit de Eerste Tempelperiode onder een voormalige legerbasis van het IDF [beeldbron: The Jewish Press]

Enkele weken geleden arriveerden medewerkers van de afdeling Archeologie van de IDF Civiele Administratie in het gebied van een thans verlaten opleidingsbasis, naast de stad Beit El in Samaria en, gravend onder het oude paradeplein, verbaasden ze zich om er een ​​verborgen Joodse stad te ontdekken, berichtte The Jewish Press op donderdag.

Tijdens de opgravingen werd een Joodse nederzetting blootgelegd die teruggaat naar de Eerste Tempelperiode van Israël’s geschiedenis (960-568 voor Chr.), die volgens de archeologische vondsten vele malen in andere handen is gevallen. De stad was nog bewoond tijdens het oude Israëlische Koninkrijk Juda tot dit in 539 na Chr. onder de macht kwam van de Perzen.

Later werd de nederzetting uitgebreid tijdens de Hellenistische periode – die begon toen Alexander de Grote veel van wat nu Israël is, in zijn enorme rijk absorbeerde. Vervolgens kwam het onder de controle van de Joodse Hasmoneaanse dynastie voordat ze in de handen van de Romeinen viel. De stad werd dan vele jaren verlaten totdat deze in de Byzantijnse periode door een christelijke bevolking werd herbewoond, waaronder monniken die daar een klooster bouwden.

“De vondsten zijn geweldig,” zei professor Yevgeny Aharonovitch, een archeoloog bij de Burgerlijke Administratie. “We vonden een aantal huisdeursleutels van woningen, we vonden allerhande gereedschap dat door de Joden werd gebruikt en zegeltypen die behoren tot de [Joodse] periode.”

Aangenomen wordt dat de Byzantijnse nederzetting floreerde tot halverwege de 7de eeuw na Chr. Nadat in het jaar 637 Jeruzalem werd veroverd door een moslimleger op instructie van kalief Omar ibn al-Khattab van het Rashidun Kalifaat (632–656) met Medina als hoofdstad (in  het tegenwoordige Saoedi-Arabië), werden de christenen verjaagd en of vermoord en werden de populatie vervangen door een moslimbevolking.

Resten uit die periode omvatten een groot aantal containers die werden gebruikt in de handel van olijfolie. Volgens professor Aharonovitch werd de Joodse stad uiteindelijk verwoest als gevolg van een grote aardbeving.

Wellicht wordt hier verwezen naar de aardbeving van 749 na Chr. toen de steden Tiberias, Beit She’an, Hippos en Pella grotendeels werden vernield terwijl vele andere steden doorheen de Levant zwaar werden beschadigd. In Joodse bronnen wordt de aardbeving op de ochtend van 18 januari 749 ook wel “De Aardbeving van het Sabbat Jaar” genoemd, omdat het toeval wil dat het jaar 749 een sabbatjaar (shmita) was.

Beit She’an (Grieks: Scythopolis) was een van de steden die werden verwoest tijdens de aardbeving van 749 na Chr.[beeldbron: Wikipedia]

Een gedachte over “Verloren Joodse stad ontdekt onder een legerbasis van het IDF in Samaria

  1. Een oude Joodse stad in Samaria? Onmogelijk!

    Ze bedoelen natuurlijk overblijfselen van een oude “palestijnse” stad.

    Wees maar gerust….UNESCO zal er zo een draai aan geven.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.