Israël doneert replica van fries van Titus’ Ark aan UNESCO

Parijs, 26 september 2017. Israel’s ambassadeur aan UNESCO, Carmel Shama-Hacohen, poseert samen met directeur-generaal van het agentschap Irina Bokova [beeldbron: Erez Lichtfeld/The Times of Israël]

Israël heeft op dinsdag een replica van een fries van de Triomfboog van Titus overhandigd aan directeur-generaal van UNESCO, de Bulgaarse Irina Bukova, waarop de overwinning en plundering van Jeruzalem door de Romeinen wordt afgebeeld. Het idee kwam oorspronkelijk van premier Benjamin Netanyahu als reactie op een fel omstreden manoever van de moslimwereld en de Arabische naties in een poging om Jeruzalem verder te islamiseren en de Joodse historische banden met de stad te ontkennen.

Vorig jaar nam de UNESCO een resolutie aan waarbij enkel de islamitische namen werden gebruikt voor de heilige Joodse sites in de Oude Stad van Jeruzalem. De bewuste resolutie werd, op initiatief van de Arabische Liga, ingediend door 7 moslimlanden: Algerije, Egypte, Libanon, Marokko, Oman, Qatar en Soedan en aangenomen met 33 stemmen voor, 6 tegen (waaronder Nederland) en 17 onthoudingen.

De replica zal worden tentoongesteld in de hoofdzetel van UNESCO in Parijs, als een “begroeting van de historische waarheid omtrent het bestaan van twee tempels op de Tempelberg,” zei Carmel Shama-Hacohen, Israël’s ambassadeur aan het agentschap.

In het bijzijn van directeur-generaal Irina Bokova van UNESCO, uitte Shama-Hacohen felle kritiek op de reeks eenzijdige anti-Israëlresoluties die elkaar routinematig opvolgen binnen de wereldorganisatie die  nochtans pretendeert te waken over het cultureel werelderfgoed (behalve dan het Joodse!) en hij zei:

“2.000 jaar geleden vernietigden de Romeinen de Tempel en name deze af van het Joodse volk. En vandaag probeert UNESCO de geschiedenis van Jeruzalem uit het Joodse volk weg te snijden en te vernietigen.

Wanneer de raad van bestuur van UNESCO om de zes maanden een resolutie aanneemt die de verbinding tussen het Joodse volk en de Tempelberg ontkent, neemt zij niet enkel een politieke resolutie aan, zij neemt een resolutie aan die het recht ontzegt aan de staat Israël om te bestaan en ontneemt het Joodse volk het recht op zelfbeschikking. Bovendien bereiden dergelijke resoluties de weg voor op het verspreiden van antisemitisme en terrorisme.

Aan degenen die UNESCO en haar raad van bestuur gebruiken als een politiek instrument om politieke stabiliteit in hun eigen land te promoten, zeg ik: genoeg! Te veel mensen betalen een zware prijs voor uw resoluties. Het nemen door deze organisatie van de Joodse geschiedenis als gijzelaar voor uw politieke problemen is niet het antwoord.”

Een fries van de Triomfboog van Titus van 82 na Chr. in Rome: Plundering van Jeruzalem door de Romeinen. De ‘buit’, waaronder de typisch Joodse 7-armige kandelaar (menorah) uit de Joodse Tempel, wordt triomfantelijk Rome binnengebracht 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.