Joodse organisaties blij met verkiezingsresultaat van Merkel maar vrezen opkomst rechtse AfD

Berlijn, 2 juli 2017. Pro-Palestijnse Anti-Israël manifestatie in Berlijn naar aanleiding van Al Quds Dag (Jeruzalemdag). “Viele sind antisemitisch und merken es nicht,” (Velen zijn antisemitisch en ze merken het niet eens). [beeldbron: dpa/Wolfgang Kumm]

Joodse groepen in Europa en de Verenigde Staten hebben zondag geschrokken gereageerd naar aanleiding van de intrede in het Duitse parlement van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) en moedigen andere partijen aan om met de AfD geen alliantie te vormen. Vroege prognoses gaven de AfD 13,5 procent van de stemmen, waardoor het voor de eerste keer in de Bundestag kan komen als Duitsland’s derde grootste partij. Extreemrechts wordt sinds 1950 niet meer in het parlement vertegenwoordigd, een weerspiegeling van de inspanningen van Duitsland om komaf te maken met de gruwelen van de nazi-holocaust.

Duitsland, dat vandaag de thuis is van naar schatting 200.000 Joden, heeft de afgelopen decennia een reputatie opgebouwd als een tolerante, veilige plek voor de Joden om te leven. Echter, de officiële gegevens tonen aan dat de politie in de eerste acht maanden van 2017 681 antisemitische incidenten registreerde, een toename met 4 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Ook het Europees Joods Congres [EJC] maakt zich zorgen omtrent de opkomst van de AfD. “Wij vertrouwen erop dat de centrumpartijen in de Bondsdag zullen verzekeren dat de AfD niet vertegenwoordigd zal zijn in de nieuwe regeringscoalitie”, aldus Dr. Moshe Kantor, de voorzitter van het EJC.

De Centrale Raad van Joden in Duitsland zei dat de verkiezingsresultaten haar ergste vrees bevestigde en maande de andere partijen aan om zich verenigd op te stellen tegen de AfD. “Een partij die het rechtse extremistische denken in haar gelederen verdraagt ​​en aanzet tot haat jegens minderheden… zal thans in het parlement vertegenwoordigd zijn en in bijna alle legislaturen van de staat,” zei de president van de groep, Josef Schuster, in een verklaring.

De voorzitter van het Joods Wereldcongres Ronald S. Lauder heeft de Duitse kanselier Angela Merkel gefeliciteerd en zegt blij te zijn met haar overwinning in de recente verkiezingen. Hij noemde haar “een ware vriend van Israël en het Joodse volk.” Lauder gruwt tevens van de intrede in het Duitse parlement van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD). Voorzitter Ronald Lauder spreekt van “een schandelijke reactionaire beweging, die aan het ergste uit het verleden van Duitsland herinnert en verboden zou moeten worden”:

“Ik heb in de loop van haar twaalfjarig leiderschap verscheidene malen kanselier Merkel ontmoet en was getuige van haar oprechte en onverbiddelijke inzet voor het bestrijden van antisemitisme en de verdediging van de staat Israël. Zij is een echte vriend van zowel Israël als van het Joodse volk. Antismitisme – zowel bij extreemrechts als bij extreemlinks met haar nieuwe masker van anti-Zionisme – neemt in de hele wereld toe, inclusief in delen van Duitsland.

Het is afschuwelijk dat de AfD partij, een schandelijke reactionaire beweging die herinnert aan het ergste uit het verleden van Duitsland en buiten de wet zou moeten gesteld worden, thans in het Duitse parlement het vermogen heeft om haar verachtelijke platform te bevorderen. Kanselier Merkel heeft te midden van deze storende trends opvallend sterke signalen getoond van haar toewijding om de Joodse burgers van haar land te beschermen en om hatelijke retoriek en actie neer te slaan.

Ronald S. Lauder

Duitsland heeft al enkele van de sterkste wetten tegen haatpraat in de wereld en de Duitse regering onder kanselier Merkel heeft onlangs nog een sterker beleid ingesteld om antisemitisme in zijn verschillende vormen te bestrijden, zowel op de sociale media als in de publieke sfeer.

Duitsland heeft nog maar pas vorige week het prijzenswaardig besluit aangekondigd om een ​​nieuwe en verreikende definitie van antisemitisme op te stellen in overeenstemming met de internationale definitie die is voorgesteld door de International Holocaust Remembrance Alliance. In Duitsland zal volgende maand een nooitgeziene wet in werking treden jegens sociale media netwerken die niet binnen de 24 uren ‘manifest onwettige’ uitspraken  met een hatelijke inhoud  verwijderen.

Merkels regering heeft vorig jaar verklaard dat de BDS beweging ‘bruut antisemitisme’ is, dat doet denken aan de nazi-boycot tegen de Joden in de jaren voorafgaande aan de Holocaust. Zij heeft ondubbelzinnig verklaard dat de ontheiliging van Joods bezit een aanval is op Duitsland en zijn cultuur. Dit zijn allemaal kritische maatregelen om het antisemitisme te identificeren, te meten en te behandelen, ongeacht hoe triviaal de manifestatie lijkt.

Het Wereld Joodse Congres voelt zich aangemoedigd door de toewijding van kanselier Merkel en is vol vertrouwen dat zij deze cruciale inspanningen zal verder zetten ter ondersteuning van de Joodse gemeenschap en de staat Israël en zich verzet tegen eventuele pogingen in haar eigen parlement. Wij wensen kanselier Merkel succes in haar komende termijn en kijk uit naar vele jaren van vriendschap.”

Een cartoon van de Israëlische tekenaar Ronny Gordon [beeldbron: Arutz Sheva]