De bewoning van Samaria is noodzakelijk voor de veiligheid van Israël

Israël ’s minister voor Bouw en Huisvesting, Yoav Galant (Kulanu partij), nam op donderdagavond 14 september 2017 deel aan de eerstesteenlegging ceremonie voor de bouw van 650 eengezinswoningen in de locale raad van Beit Arye-Ofarim in het westen van Samaria. Bulldozers zijn gisteren reeds begonnen aan de constructie die werd goedgekeurd door de Israëlische regering. Later worden er nog eens 450 bijkomende woningen bijgebouwd [beeldbron: Barak Shaked/Arutz Sheva].

De locale raad van Beit Arye-Ofarim in het westen van Samaria bestaat in feite uit twee Israëlische gemeenten (aka “nederzettingen”). Beit Arye werd gesticht in 1981 en telt ca. 3900 inwoners (2011). Ongeveer 1 km zuidelijker van Beit Arye werd in 1988 Ofarim gesticht en telt ca. 870 inwoners (2011). Beit Arye-Ofarim, voorbij de Groene Lijn (aka pre-1967 lijn, de staakt-het-vurenlijn van april 1949), ligt in vogelvlucht nauwelijks op 15 km van de luchthaven Ben-Goerion.

Avi Naim, burgemeester van Beit Arye, zei dat:

Avi Naim

“Dit is een historische gebeurtenis voor de locale raad van Beit Arye-Ofarim en voor de [Israëlische] bewoning van Samaria. De honderden jonge gezinnen die hier hun huizen zullen bouwen, zullen deel uitmaken van de grondslagen van de staat Israël, de nederzettingen en de waarde van de Joodse mensen die terugkeren naar hun huizen. We zijn niet van plan om ook maar even te stoppen of te rusten. We plaveien wegen, bouwen huizen en planten hier wijngaarden in het kloppende hart van het Land van Israël.”

Minister voor Bouw en Huisvesting  Yoav Galant wees erop dat Beit Arye op amper 10 minuten rijden ligt van het centrum van het land en benadrukte dat bewoning van Samaria door Joodse Israëliërs noodzakelijk is voor Israël ’s veiligheid. Hij zei dat:

“Beit Arye en de heuvels van Samaria zijn essentieel voor de veiligheid van de kustvlakte en er wordt veel belang gehecht aan het momentum van de bouw in Judea en Samaria om de veiligheid van Israël te versterken. Wij hoeven niet te kiezen tussen Dimona of Amona, tussen Beit Arye of Beit Shean. Het is beide. We zijn bezig met massale woningbouw in heel Israël en werken aan de oplossing van de woningcrisis voor jonge koppels in Israël. Ik roep de jongeren op: kom deelnemen aan de vervulling van het Zionisme, terwijl je je levenskwaliteit behoudt.”

Yoav Galant

Minister Yoav Galant is een gepensioneerde majoor-generaal (aluf) van de Israëlische Marine (officieel Zeekorps van Israël). Ten tijde van Operation Cast Lead (27 dec. 2008 – 18 jan. 2009), de eerste van drie Israëlische contra-terreuroperaties tegen Hamas en Co in Gaza, was hij als bevelhebber van het Zuidelijk Commando van het IDF, rechtstreeks betrokken in de strijd tegen de Palestijnse islamistische terreur. Sindsdien staat hij op een Arabische zwarte lijst van gezochte Israëlische “oorlogsmisdadigers”.

In januari 2015 stapte Galant in de politiek en sloot hij zich aan bij de pas opgerichte Kulanu partij van Moshe Kahlon, die voordien minister was voor de Likoedpartij onder premier Benyamin Netanyahu. Tijdens de Israëlische verkiezingen van 2015, was hij één van de tien verkozenen voor de kersverse Kulanu partij in de Knesset.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.