Op officiële geografische kaart van de Verenigde Naties heeft Israël geen hoofdstad

Nadat in april 1949 de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog tegen de Arabieren in een staakt-het-vuren eindigde, verklaarde Israël’s premier David Ben-Goerion op 5 december 1949, Jeruzalem als Israël ’s “eeuwige” en “heilige” hoofdstad van de Joodse Staat. Volgend op de Zesdaagse Oorlog en de herovering van Oost-Jeruzalem op de Arabieren op 7 juni 1967,  breidde Israël haar juridistictie en burgerlijk bestuur uit over Oost-Jeruzalem en hertekende de stadsgrenzen. Op 30 juli 1980 werd in de Knesset de “Jeruzalem Wet” aangenomen als  één van de basiswetten in Israël. Die wet verklaarde Jeruzalem tot de “volledige en eengemaakte” hoofdstad van Israël.

Zwaargewichten in de media zoals de BBC, Agence France-Presse, The Guardian, The New York Times, Washington Post, CTV enz. pretenderen dat Tel Aviv de hoofdstad is van Israël. Echter, in 1995 heeft het Amerikaanse Congres de Jerusalem Embassy Act, goedgekeurd, waarin wordt gestipuleerd dat de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem wordt verhuisd wat een impliciete erkenning zou zijn van Jeruzalem als de feitelijke hoofdstad van de Joodse Staat.

Echter, die symbolische verhuis laat al 22 jaren op zich wachten. Geen Amerikaanse president die het aandurft. Ondanks het feit dat Obama dit beloofde (Obama in juni 2008: “Jerusalem will remain the capital of Israel, and it must remain undivided”) en meer recent ook Donald Trump (27 oktober 2016: “We zullen de Amerikaanse ambassade verplaatsen naar Jeruzalem, de eeuwige hoofdstad van het Joodse volk.”) Maar eens dat zij tot President werden gekozen, bleken het allemaal loze verkiezingsbeloftes te zijn, duidelijk bedoeld om zoveel mogelijk Amerikaans-Joodse stemmen te ronselen.

Maar de Amerikaanse onbeslistheid wordt straal genegeerd in de Verenigde Naties want daar “weten ze wel wat ze willen”, tenminste dat denken ze toch. De Cartografische Sectie van het Departement van Operaties van Vredeskorpsen van de Verenigde Naties (UNDPO), gaat een stap verder dan de VS en de Amerikaanse en internationale media. Als bevooroordeelde amateurs beweren dat Tel Aviv de hoofdstad is van Israël, benadrukken de professionals in de UNDPO dat Israël helemaal géén hoofdstad heeft.

Dat is op z’n minst wat je kan besluiten uit de geografische kaart van het gebied (gedateerd in 2004 maar tot op vandaag in gebruik), die voor elke hoofdstad een apart symbool gebruikt (een vijfpuntige ster in een cirkel, plaatje rechts). Wie de kaart goed bekijkt merkt dat de hoofdsteden Damaskus (Syrië) en Amman (Jordanië) beiden dit symbool dragen, maar dat in heel Israël dit symbool voor geen enkele stad wordt gebruikt, noch voor Tel Aviv en noch voor Jeruzalem. Raar maar waar.

Hieronder een fragment van de bewuste kaart. Om de volledige kaart te bekijken klik hier.

Advertenties