Eenzijdige geschiedenisboeken in Nederland omtrent de Holocaust

Seattle, VS, 11 maart 2017. De gevel van de synagoge Temple De Hirsch Sinai, één van de grootste synagoges van Seattle, werd besmeurd met antisemitische graffiti die de Holocaust ontkent. De “S” in de tekst werd telkens als een dollarteken afgebeeld [beeldbron: NBC News]

In zijn promotieonderzoek stuitte historicus Marc van Berkel op schrikbarend weinig informatie over Joden in het overvloedige lesmateriaal over de Holocaust in Nederland.

Marc van Berkel promoveert op 14 september aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam op het onderzoek Plotlines of Victimhood. The Holocaust in German and Dutch History Textbooks 1960-2010. Hij bestudeerde informatie over de Holocaust in de Nederlandse geschiedenisboeken voor voortgezet onderwijs en in die uit de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

“Ondanks het ruime aanbod aan geschiedenislesboeken wordt daarin tot op de dag van vandaag vrijwel geen antwoord gegeven op wat het Joodse slachtofferschap tijdens de oorlog precies inhield,” stelt hij. “Wat voor mensen waren de Joden die vervolgd werden, hoe verliepen de uitroeiingsprocessen, waarom gebeurde dat, op welke plekken, wat betekende het voor de betrokken families, hoe was het voor de overlevenden die terugkeerden en voor hun nabestaanden direct na de oorlog?”

De Holocaust, vervolgt Van Berkel, wordt beschreven als iets tussen nazi’s en Joden, waar de Nederlanders helemaal niet bij betrokken waren. “Alsof een paar topnazi’s dat allemaal hadden geregeld. Anne Frank wordt niet zozeer als Joods voorgesteld, maar eerder als zinnebeeld van de Nederlandse onschuld: ‘kijk eens wat ze met onze kinderen hebben gedaan’.

Nederlandse scholieren leren niks over de betrokkenheid van politie, NS en bedrijfsleven bij de deportaties. De verzetsmythe wordt in stand gehouden, Nederland was een klein neutraal land dat werd aangevallen en het ergste was de Hongerwinter. Onduidelijk blijft hoe Joden blijkbaar makkelijk te identificeren waren en dat er veel Nederlanders bij hun vervolging betrokken waren.

Auschwitz wordt vaak genoemd, Sobibor nauwelijks of niet. Net alsof Auschwitz staat voor de hele Holocaust. De ‘Holocaust by bullets’, de massamoord op Joden uit Oost-Europa, krijgt geen aandacht. In Duitsland sijpelt daar wel wat over door in de geschiedenisboeken. Bovendien wordt in met name de Nederlandse schoolboeken de naziterminologie een-op-een overgenomen, zoals het woord Endlösung.

Daar wordt wel bij verteld dat onder dit eufemistische motto Joden werden vermoord, de term wordt tussen aanhalingstekens gezet, maar niet meteen uitgelegd als zijnde de verhullende beschrijving van een massamoord. Zonder die uitleg gaan kinderen denken: ‘O, vreselijk allemaal, maar er was dus blijkbaar een probleem met de Joden dat moest worden opgelost’. Ook vormt de Holocaust bijna nergens een apart hoofdstuk in de Nederlandse geschiedenislesboeken, dat zegt iets over hoe je deze massamoord ziet: als bijproduct van de Tweede Wereldoorlog.”

[..]

door David de Leeuw


Lees dit artikel verder op de website van het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW) van 11 september 2017.

Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Voor de “beschaafde” Hollanders is de waarheid en hun eigen miezerige rol daarin net een brug te ver.”

Een gedachte over “Eenzijdige geschiedenisboeken in Nederland omtrent de Holocaust

  1. Spijtig genoeg zijn de meeste politici ook nu weer bezig hun eigen bevolking te verraden ,behalve de pvv ,fvd en de sgp en een enkel kamerlid van de ChristenUnie !Naar mijn niet objectieve waarneming ,hebben de meeste politici behoudens wat krokodillentranen niet echt berouw over hoe hun overheden in de tweede Wereldoorlog met kwetsbare bevolkingsgroepen zijn omgegaan ! De partij Denk overtreft zelfs de NSB van voor 1940 met dank aan de sukkels van de PvdA !!!Ook het faciliteren van de islam is een schoolvoorbeeld van landverraad wat de totale samenleving in de toekomst te gronde kan richten!

    Like

Reacties zijn gesloten.