Israël drijft campagne op om gepolitiseerde VN-hulporganisatie UNRWA te sluiten

Scholen en instellingen van de VN-organisatie UNRWA in Gaza blijken dikwijls een dekmantel te zijn voor de terreurgroepen van Hamas en Islamitische Jihad (PIJ) om er hun wapenopslagplaatsen en ingangen van het terreurtunnelnetwerk onder te verbergen.

Israël drijft naar verluidt haar campagne op tegen de politisering van een nevenorganisatie van de Verenigde Naties, met name de United Nations Relief and Works Agency [UNRWA], die exclusief Palestijnse vluchtelingen bedient met inbegrip van al hun miljoenen nakomelingen tot in der eeuwigheid.

Volgens de Hebreeuwse krant Makor Rishon, ontmoet de Israëlische vice-minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely deze week de Republikeinse senator Ted Cruz als onderdeel van een grotere inspanning om de Amerikaanse parlementariërs te ondersteunen die pleiten voor een revisie van de UNRWA. In januari introduceerden de senatoren Ted Cruz en Lindsey Graham  een wetsvoorstel om de Amerikaanse financiering aan de VN te beëindigen uit protest tegen de behandeling van Israël door de internationale intergouvernementele organisatie.

Het initiatief van Hotovely weerspiegelt een dramatische meningsverschuiving onder Israëlische leiders over de vraag of UNRWA als een apart agentschap moet blijven bestaan. Terwijl Israël traditioneel heeft aangevoerd dat UNRWA een stabiliserende factor is door gezondheids- en maatschappelijke dienstverlening aan te bieden aan de geregistreerde vluchtelingen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook, die momenteel meer dan 2 miljoen mensen omvatten, leeft er thans meer bewustzijn van de rol van het agentschap bij het voortzetten van de vluchtelingenprobleem, vertelde een deskundige op vrijdag aan The Algemeiner.

‘Het schokkende deel hierin ligt iun het feit dat dit het enige vluchtelingenprobleem in de wereld is dat nog steeds aanzwelt,” zegt Assaf Romirowsky, een medewerker van de denktank van het Middle East Forum, die wereldwijd veel gepubliceerd heeft omtrent de UNRWA.

Terwijl de VN-Hoge Commissaris voor Vluchtelingen (UNHCR), die verantwoordelijk is voor alle andere vluchtelingenpopulaties, niet toestaat ​​dat vluchtelingen hun status naar toekomstige generaties overdragen, doet de UNRWA net het tegenovergestelde, wat betekent dat de oorspronkelijke vluchtelingenbevolking van 750.000 in 1947 thans meer dan 5 miljoen mensen omvat.

Volgens de introductie op de website van UNRWA:

Romirowsky merkte op de Israël’s terechte twijfels omtrent de UNRWA niet internationaal worden gedeeld, met inbegrip door de Verenigde Staten. “Herinner u dat de Verenigde Staten nog steeds jaarlijks $300 miljoen doneren aan de UNRWA en Canada deed er nog eens $25 miljoen bovenop,” zei hij. “De voorbije zeventig jaren hebben de Verenigde Staten bijna 70 miljard dollars besteed aan de UNRWA.”

Een verandering in UNRWA’s definitie van wie zich als vluchteling kwalificeert, zou een moeilijke taak zijn, voegt Romirowsky eraan toe, aangezien dit het “recht op terugkeer” dat door de Palestijnse leiders wordt geëist, ondersteunt en dat door de meeste Israëli’s wordt beschouwd als een code voor de eliminatie van de Joodse staat .

Tijdens een bijeenkomst in Jeruzalem in juni van dit jaar, vertelde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan de bezoekende Amerikaanse afgevaardigde aan de Verenigde Naties Nikki Haley dat de that UNRWA ontmanteld moet worden, zeggende dat het agentschap zich engageerd in “ophitsing” tegen de Joodse staat.