Hezbollah helpt honderden ISIS strijders vluchten naar veiliger gebied

Eén van de 17 autobussen met IS strijders aan boord, die door Hezbollah werden gecharterd om  IS (ISIS/Daesh) terroristen te redden van het onvermijdelijke débacle [beeldbron: Ynet/Reuters]

In oorlogssituaties ontstaan soms de vreemdste bondgenootschappen en dikwijls wordt het gezegde “de vijand van mijn vijand is mijn vriend” bewaarheid. Wat alle betrokken partijen betreft delen ze één overduidelijk ding met elkaar, hun gemeenschappelijke noemer als het ware, met name Jodenhaat, die zich in onze tijd verhaalt als Israëlhaat.

Zowel IS (ISIS/Daesh) als Hezbollah (en ook Syrië, Al Nousra, Iran, Al Qaeda enz. de lijst is lang…) willen Israël van de kaart vegen. Het is dan ook geen toeval dat IS enkele pockets van IS Strijders heeft geplaatst aan Israël’s grenzen. In het zuiden in de Egyptische Sinaï en in het noorden aan de grens met de Golanhoogtes (zie kaartje onderaan).

Een andere pocket IS strijders zit momenteel in de val aan de Syrisch-Libanese grens, zeg maar aan de grens met Hezbollahland (aka Libanon). In de oorlog tegen IS in Syrië en Irak wordt het huurlingenleger van IS langzaam uitgedund en dra definitief in de pan gehakt. Alle dagen verliezen ze steeds meer terrein en het is slechts een kwestie van weken of hooguit enkele maanden vooraleer de laatste IS strijder publiekelijk wordt gelynched.

Echter, het bondgenootschap dat enkele dagen geleden tussen de Libanese terreurorganisatie Hezbollah en IS is ontstaan, is duidelijk een brug te ver! Luidens een bericht van 1 september ’17 van ISW (Institute for the Study of War) en een bericht op Ynet News:

Hezbollah en het Syrische regime van Assad hebben op 28 augustus ’17 met IS een akkoord gesloten om honderden van hun jihadisten die geblokkeerd zitten in de Syrische woestijn, naar veiliger oorden nabij de Irakese grens over te brengen. Het akkoord dat Hezbollah met de steun van het Syrische regime met IS werd gesloten, werd stevig bekritiseerd door de Amerikaanse strijdkrachten en de Iraakse regering. 

Ongeveer 300 IS-jihadisten en hun families zitten sinds maandag geblokkeerd op de grens tussen Syrië en Libanon. Intussen worden de wegen waarlangs de betrokken IS strijders trachten te ontkomen, voortdurend gebombardeerd door de door de VS geleide coalitie om te beletten dat ze de Iraakse grens zouden bereiken. Hezbollah en het Syrische regime zijn thans op zoek naar nieuwe routes om de jihadisten van IS uit het overheidsgebied te evacueren.

De weg naar Deir Ezzor wordt met Amerikaanse bommenwerpers bestookt om te verhinderen dat een konvooi van 17 autobussen de nog steeds door IS bezette stad Albukamal aan de Iraakse grens zou kunnen bereiken. Het konvooi vervoert honderden lichtbewapende IS strijders evenals familieleden, vrouwen en kinderen van IS strijders.

Van het lot van overlevende gevangen IS strijders is weinig bekend, behoudens dan de vele gruwelijke videobeelden die op YouTube circuleren en die onthullen dat gevangen IS strijders bij wijze van vergelding vaak op de meest bloedige en sadistische wijze worden afgemaakt door Koerdische, Irakese en Syrische soldaten en de vele rebellenfacties (Al Nousra, Al Qaeda enz.).

Om hun lot bekommert zich geen hond en allerminst mensenrechtengroepen zoals bv. Amnesty International en Human Rights Watch geven geen cent om hun levens. “Laat ze kreperen, laat ze afgemaakt worden, ze verdienen het,” klinkt het daar cynisch. Tja… IS-strijders zijn duidelijk geen Palestijnse terroristen die internationaal met veel liefde gekoesterd, verwend en gesponsord worden, maar met IS strijders zit dat wel even anders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.