VS zeggen dat Iran ‘kleur bekent’ door haar banden met Hamas te herstellen

Teheran, 7 augustus 2017. Een delegatie van Hamas had in Teheran een ontmoeting met Muhammad Javad Zarif, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken. De delegatie bestond onder meer uit Ezzat al-Resheq, Osama Hamdan, Saleh al-Arouri en Zaher Jabarin [beeldbron: Group194]

De Amerikaanse afgevaardigde aan de Verenigde Naties Nikki Haley zei op donderdag dat Iran zijn ‘ware kleuren’ heeft getoond door zijn banden met de Palestijnse militante groep Hamas te herstellen en moet daar door de internationale gemeenschap rekenschap voor afleggen, aldus een bericht in Israel Hayom van 1 september ’17.

Yahiya Sinwar, die sinds februari van dit jaar de nieuwe leider is van Hamas, zei op maandag:

“Iran is thans de grootste sponsor van de gewapende vleugel van Hamas [de Al Qassam Brigades], zowel op militair als financieel gebied. Met de hulp van Iran verhoogt Hamas haar militaire macht ter voorbereiding van een slag om de bevrijding van Palestina.

De Iraanse militaire steun aan Hamas en al-Qassam is strategisch. Onze relaties zijn fantastisch geworden en teruggekeerd naar zoals het vroeger was. Elke dag bouwen we raketten en gaan door met onze militaire oefeningen. Duizenden mensen werken dag en nacht om ons voor te bereiden voor het volgende conflict.”

Hamas verspeelde zes jaar geleden de steun van Teheran na jaren van spanningen omtrent de burgeroorlog in Syrië. Hamas had Iran boos gemaakt doordat de terreurgroep had geweigerd om Iran’s bondgenoot, de Syrische president Bashar Al Assad, te steunen in de zes jaar durende burgeroorlog.

Haley beschreef de verklaring van de Hamas-leider als een “schokkende bekentenis”. Iran is onderworpen aan een wapenembargo, met uitzonderingen die alleen worden toegekend in gevallen waarin de VN Veiligheidsraad de goedkeuring heeft ontvangen voor invoer of uitvoer:

“Iran toont zijn ware aard. Iran moet beslissen of het een lid van de gemeenschap van naties wil zijn waarvan mag verwacht worden dat het haar internationale verplichtingen ernstig zal nemen of dat het de leider wil zijn van een jihadistische terroristische beweging. Het kan niet beide zijn. De tijd is reeds lang verstreken voor de internationale gemeenschap om Iran dezelfde standaard voor te houden die alle landen die vrede en veiligheid waarderen aanhouden.”

Noch Hamas noch Iran hebben de volledige omvang van de steun van Teheran onthuld. Maar regionale diplomaten hebben gezegd dat de financiële steun van Iran voor de islamistische beweging in de afgelopen jaren dramatisch is verminderd en naar de Izzedine al-Qassam Brigades ging, eerder dan naar de politieke instellingen van Hamas.