Premier Netanyahu: In Judea & Samaria worden geen nederzettingen meer opgedoekt

Premier Binyamin Netanyahu verklaarde op maandag 28 augustus 2017 dat er geen Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria meer zullen worden ontworteld.

Sprekend op een evenement dat werd gehouden in de Regionale Raad van Samaria naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de terugkeer van het Joodse volk naar Judea & Samaria, zei Netanyahu dat:

“Geen enkele regering heeft de Joodse gemeenschappen in het oude Joodse hartland meer gesteund dan de huidige regering. Mijn vrienden, ik moet u vertellen dat we door een moeilijke periode zijn gegaan. Maar thas is het momentum aangebroken voor de ontwikkeling en constructie in Judea en Samaria. Wij ondernemen samen deze grootste onderneming. Er is geen enkele regering die meer gedaan heeft voor het heil van de nederzettingen dan de regering die ik voorzit.

In het Land van Israël zullen geen gemeenschappen meer worden ontworteld. Het is bewezen dat dit de vrede niet vooruit helpt. Wij hebben [in het verleden] gemeenschappen ontworteld en hebben [in ruil] enkel raketten gekregen. Dat zal niet meer gebeuren. Wij zullen voor deze plek blijven zorgen en waken en dit beschermt ook ons en is een strategische troef voor Israël.”

Reacties
De voorzitter van de Arabische Liga, Ahmed Abul Gheit, heeft een dag later uitgehaald naar premier Netanyahu naar aanleiding van zijn uitspraken dat er geen gemeenschappen in Judea & Samaria zullen worden ontworteld. De Arabische Liga steunt de eis van de Palestijnse Autoriteit dat er “enkel vrede met Israël kan komen op voorwaarde dat een Palestijnse staat zal opgericht worden langsheen de pre-1967 grenzen, met Oost-Jeruzalem als haar hoofdstad.”

Abul Gheit verwees naar het Arabische Vredesinitiatief van 2002 dat opnieuw werd opgerakeld tijdens de bijeenkomst van de Arabisch Liga in 2007, waarin gesteld wordt dat de 22 Arabische leden van de Arabische Liga de banden met Israël zullen normaliseren op voorwaarde dat Israël zich terugtrekt uit Judea & Samaria (en de Golan en Oost-Jeruzalem).

Israël heeft dit plan vrijwel meteen verworpen omwille van het feit dat in het Plan van Israël wordt geëist dat het het “recht op terugkeer” accepteert van de miljoenen nakomellingen van Arabieren die voor, tijdens en na de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog (1947-1949) het grondgebied hebben verlaten, omdat voor Israël een dergelijke Arabische demografische overrompeling het einde zou betekenen van de Joodse staat.

Ook dit jaar werd datzelfde “vredes” voorstel opnieuw uit de kast gehaald. Op woensdag 29 maart 2017 tijdens de Arabische Bijeenkomst die dit jaar werd gehouden in Amman, Jordanië, werd in een officiële verklaring benadrukt dat “de Arabische wereld bereid is om een vredesakkoord met Israël te promten op basis van het Vredesinitiatief van de Arabische Liga uit 2002. “

Disengagement Plan van 2005 mbt.Samaria
Twaalf jaar geleden werden in Samaria nog enkele Joodse nederzettingen ontuimd. Wijlen premier Ariel Sharon stelde op 18 december 2003 tijdens de Vierde Conferentie in Herzliya zijn disengagement plan voor. Onder zware Amerikaanse druk werd in dat plan Sharon besloten om de 21 nederzettingen in de Gazastrook op te doeken en de bevolking over te brengen binnen Israël’s officiële grenzen.

Wat weinigen weten is dat in dit disengagement plan van Sharon ook vier nederzettingen nabij Jenin in Samaria (in het noorden van de Westelijke Jordaanoever) werden geviseerd en tot verdwijnen gedoemd: Kadim (ca. 200 inwoners); Ganim, gesticht in 1983 (105 inwoners); Homesh, gesticht in 1978 (70 families); en Sa-Nur (43 families).

Tegelijk met de Gazaanse Joden in Gush Katif werden in Samaria ook deze vier nederzettingen ontruimd. De uitvoering van het plan gebeurde in de zomer van 2005 en de uitdrijving van de Joodse bevolking in Gaza en Samaria werd voltooid in augustus 2005. Bulldozers van het IDF verwoestten daarop de woningen en boerderijen van de Joodse eigenaars.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.