Nieuwe Hamaspremier Sinwar bereidt zich met de steun van Iran voor op volgende conflict met Israël

Hamas, de terreurorganisatie die al tien jaar lang de Gazastrook bezet, bereidt zijn strijdkrachten voor op een nieuw gewapend conflict met Israël en kan daarbij op de militaire en financiële hulp rekenen van Iran en van Erdogan’s Turkije.

Gaza’s nieuwe sterke man, Yahiya Sinwar (plaatje hierboven), een voormalige commandant van de Qassam Brigades, gaf op maandag een interview  waarin hij iets meer in zijn kaarten liet kijken. Sinwar is in februari van dit jaar Ismail Haniyeh opgevolgd als premier van West-Palestina (Gaza) die op zijn beurt Khaled Meshaal opvolgde als chef van het Politburo van Hamas.

Vredesproces
Kort na het aantreden van Sinwar als de nieuwe premier van Gaza, stelde Hamas op 1 maart 2017 een herwerkt programma voor waarbij de terreurgroep toenadering zocht bij Al Fatah, de politieke factie van PA president Mahmoud Abbas, in een poging om de twee rivalen om de macht over Palestina met elkaar te verzoenen. In dat nieuwe charter beloofde premier Sinwar de tweestatenoplossing te steunen die gebaseerd is op de pre-1967-lijnen en met Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

Echter, vooraleer Hamas mee in het bad van het vredesproces wordt genomen, moet er volgens premier Sinwar vooraf eerst met Israël onderhandeld worden over een nieuwe gevangenenruil. Hamas gijzelt nog steeds de stoffelijke resten van twee IDF-soldaten die sneuvelden tijdens de laatste Gaza-oorlog (zomer van 2014), naast twee burgers die eveneens worden gegijzeld. Sinwar eist de vrijlating van 54 Palestijnse gevangenen die opnieuw werden opgepakt nadat ze eerder vervroegd waren vrijgelaten in ruil voor korporaal Gilad Shalit. Sinwar zei hierover gisteren: “Wij zullen geen onderhandelingen beginnen vooraleer de 54 gevangenen worden vrijgelaten… Wij gaan geen twee keer een prijs [voor hen] betalen.”

Sinwar weet waarover hij spreekt want in het najaar van 2011 was ook hij één van de 1027 Palestijnse terroristen en massamoordenaars die werd ingeruild voor één enkele Israëlische soldaat korporaal Gilad Shalit. Sinwar werd in 1988 door de Shin Bet opgepakt en in 1989 in Israël veroordeeld tot vier maal levenslange gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid in de moord op twee Israëlische soldaten en de liquidatie van tientallen Palestijnse “collaborateurs” met Israël. Na amper 22 jaar opsluiting in een Israëlische cel, kwam hij in oktober 2011 vervroegd vrij.

Hamas samen met Iran tegen Israël
In het interview van gistermaandag zei premier Sinwar dat “Hamas ons leger versterkt om Palestina te bevrijden” maar benadrukte tevens dat Hamas op dit ogenblik nog geen oorlog zoekt met Israël:

“Wij willen geen oorlog [met Israël] en wij doen er alles aan om dit aan de kant te duwen zodat ons volk op adem kan komen. Maar tegelijkertijd zijn wij er niet bang voor en we zijn er klaar voor… Wij breiden onze strijdkrachten verder uit voor de bevrijding en onze terugkeer.”

De nieuwe Gazaanse leider van de Palestijnse terreurgroep Hamas vertelde op maandag dat Hamas haar betrekkingen met Iran heeft hersteld en zich opmaakt voor een nieuwe confrontatie met Israël. Yahya Sinwar vertelde aan de aanwezige pers:

“Iran is thans de grootste sponsor van de gewapende vleugel van Hamas [de Al Qassam Brigades], zowel op militair als financieel gebied. Met de hulp van Iran verhoogt Hamas haar militaire macht ter voorbereiding van een slag om de bevrijding van Palestina.

De Iraanse militaire steun aan Hamas en al-Qassam is strategisch. Onze relaties zijn fantastisch geworden en teruggekeerd naar zoals het vroeger was. Elke dag bouwen we raketten en gaan door met onze militaire oefeningen. Duizenden mensen werken dag en nacht om ons voor te bereiden voor het volgende conflict.”

Hamas in Teheran
Iran was eens de grootste sponsor van Hamas, maar hun relaties bekoelden aanzienlijk toen Hamas weigerde de Syrische president Bashar Al Assad te steunen, die een sterke bondgenoot is van Iran, toen in de lente van 2011 de Syrische burgeroorlog begon die ontaardde in een strijd tegen Al Qaeda, Al Nusra Front en Islamistische Staat (ISIS/Daesh). Door zich tegen president Assad te keren verloor Hamas haar buitenlands hoofdkwartier (politburo) in Damaskus.

Echter, begin augustus 2017 bezocht een hoge delegatie van Hamas Iran om er de inauguratie van de Iraanse president Hassan Rouhani bij te wonen. Tijdens dat bezoek voerde de Hamas delegatie gesprekken met diverse Iraanse regeringsambtenaren waaronder ook met Iran’s buitenland minister Javad Zarif.

De Hamas delegatie, die werd aangevoerd door drie van haar belangrijkste leiders Salih al-Arouri, Ezzat al-Rishq en Osama Hamdan, was in de eerste plaats bedoeld om de plooien glad te strijken en vooral om zich te verzekeren van de financiële en militaire steun van Iran. De toenadering tussen Hamas en Iran werd naar verluidt mogelijk gemaakt door de Libanese terreurgroep Hezbollah die eveneens op alle vlakken gesteund wordt door Teheran.

Huidig premier van Hamas Yahya Sinwar bij zijn vrijlating in 2011 in de bus bij zijn aankomst in Gaza waar hem een groots feestelijk onthaal wachtte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.