Opmerkelijk: 8 jarig meisje vindt in Samaria een 2.000 jaar oude halve sjekel munt

Nadat een 8 jarig meisje haar klein zusje ophaalde in de kleuterschool, raapte zij nog een andere kleinigheid van de grond op haar terugweg naar huis, met name een extreem zeldzame 2.000 jaar oude “halve sjekel” munt. De zilveren munt die in Halamish werd gevonden werd geslagen tijdens de Grote Joodse Opstand [tegen de Romeinse bezetter] van 66 tot 70 na Chr. die de verwoesting van de Tweede Tempel voorafging.

Toen keerde ze terug naar haar huis keerde in de Joods enederzetting Halamish die dag afgelopen mei, zocht Hallel Halevy met Google naar “oude munten” en vond iets dat leek op een match. Dus, borg ze de munt op in haar speciale kleine doos waar ze haar erg gewaardeerde spiegeltje en haar favoriete kettinkje bijhield. “Kinderschatten,” lachte Hallel in een interview van donderdag ll. met The Times of Israel.

Hallel Halevy  toont fier haar vondst

En daar bleef de munt tot ongeveer een week geleden, toen haar 11-jarige zus het opmerkte en haar adviseerde om het aan hun vader te laten zien. “Ik herkende dat het een echte oude munt kan zijn”, zei vader Shimon, een advocaat. Maar niet beschikkend over de juiste opleiding om het te bevestigen, nam hij een foto met zijn mobiele telefoon en stuurde deze naar de vrouw van een lokale geleerde, Prof. Zohar Amar die aan de Bar-Ilan Universeit doceert..

Professor Amar vertelde aan Israel National News (Arutz Sheva) dat “de Joden dergelijke munten sloegen tegenover de munten die werden geslagen in Tyrus om de Joodse symboliek en het nationalisme te benadrukken en in de tempel gebruikten ze alleen deze munten omdat ze een zeer hoge kwaliteit van het zilver hadden.”

Volgens archeologist Zachi Dvira van de Temple Mount Sifting Project “Werden deze munten gebruikt om de Tempeltaks te betalen tijdens de periode van de Grote Opstand, die de Tyreense sjkel verving die voordien werd gebruikt. Het lijkt erop dat deze halve-sjekel munten werden geslagen door de Tempel autoriteiten op de Tempelberg zelf.

Het was de eerste keer dat de Joden zilveren munten gebruikten. Later, na de verwoesting van de Tempel in 70 na Chr., raakte zelfs in de diaspora de gewoonte ingeburgerd om een halve sjekel te doneren en het is vandaag de dag de gewoonte om die te geven vóór Poerim. Amar zei dat terwijl deze munten elders in Israël worden gevonden, “de ontdekking in Halamish het belang ervan verhoogt omdat het gebied een zeer groot centrum was en volgens Josephus, Joden hebben deelgenomen aan de opstand en er is bewijs dat dit verslag ondersteunt.”

Halamish aka Neve Tsuf
Gesticht in 1977 bevindt het moderne Halamish (ook gekend als Neve Tsuf) zich in het zuidwesten van Samaria, dat tijdens de Romeinse bezetting van het Heilig Land op een belangrijke verbindingsweg lag tussen Caesarea en Jeruzalem. De archeologische site, gelegen op een paar honderd meter van de plek waar Hallel de munt vond, beschikt over bewijzen van een nederzetting in de Romeinse tijd – die de Joodse opstand periode omvat – tot aan de vroege islamitische periode.

“Dit is een gebied waar de pelgrims doorheen lopen op weg naar Jeruzalem. De Romeinen begrepen dat als ze Jeruzalem wilden veroveren ze eerst de Joden moesten onderdrukken hier op weg naar Jeruzalem,” vertelde Amar aan Israel National News.

De locatie waar Hallel de munt vond is tevens slechts ongeveer 200 meter verwijderd van de plek waar op 21 juli 2017 een Palestijnse aanslag werd gepleegd en waarbij Josef Salomon (70 jr.), zijn dochter Chaya Salomon (46 jr.) en zijn zoon Elad Salomon (36 jr.) met messteken werden vermoord. De dader, de 19-jarige Omar Al-Abed al-Jalil uit Kobar nabij Ramallah die ter plaatse kon ingerekend worden, bekende de feiten en bleek een aanhanger van Hamas te zijn.

“Na alles wat we onlangs hebben meegemaakt, is de ontdekking [van deze zilveren munt] zeer interessant, omdat de Romeinen ons toen wilden doden, maar we kwamen hier terug en dit jaar vieren we de 40ste verjaardag van de stichting van Neve Tsuf”, zegt Amar. Tegenwoordig wonen er 1.278 mensen in Halamish (2015).

Halamish aka Neve Tsuf in Samaria