Abbas zegt dat hij zijn opgesloten terroristen blijft vergoeden ‘tot aan zijn laatste snik’

Ramallah in Judea, in de nacht van 13 op 14 augustus 2013. Ziekelijke beelden van een ‘gematigde’ president Mahmoud Abbas die uitbundig de thuiskomst viert van 11 van “zijn” gevangen Palestijnse terroristen en moordenaars die Israël in een vlaag van zgn. ‘goodwill’ (lees: zinsverbijstering) heeft vrijgelaten in ruil voor niks. Volgens Abbas allemaal “verzetshelden” die hier lachend het overwinningsteken maken [beeldbron]

Abu Mazen, nom de guerre van de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas, heeft aan de Verenigde Staten gezegd dat hij niet zal ophouden met het vergoeden van terroristen en of hun families “zelfs al kan dit zijn job kosten”. Op 24 augustus 2017 verklaarde PA president Abbas: “Ik blijf de terroristen salarissen uitbetalen tot aan mijn laatste snik.”

In het kader van de heropstart van het vredesproces geleid door de Amerikaanse regering van Trump, blijft de kwestie van het betalen door de Palestijnse Autoriteit van salarissen en premies van gevangen terroristen en of hun families, een heikel punt. Al maanden oefent  het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken druk uit op PA-president Mahmoud Abbas om hiermee te stoppen.

Zo verklaarde Rex Tillerson, de minister van het Amerikaanse BuZa ietwat voorbarig op dinsdag 13 juni 2017 dat de PA onder de druk van de Trump regering “dat beleid had gewijzigd”. Dat zou gebeurd zijn tijdens het driedaags  bezoek aan Washington van Mahmoud Abbas begin maart van dit jaar. Deze kwestie kwam toen ter sprake tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat. Witte Huis woordvoerder Sean Spicer verklaarde dat “dit rechtstreeks besproken werd met president Abbas”. Minister Tillerson verwees naar dit gesprek met Spicer en hij  zei er in juni dit over:

“The president [Trump] raised it, and I had a bilateral meeting with [Abbas] later and I told him – you absolutely have to stop this. They have changed that policy and their intent is to cease the payments to the families of those who have committed murder or violence against others. We have been very clear with them that this is simply not acceptable to us.

Echter, ondanks de beweringen van Rex  Tillerson dat de PA gestopt was met het vergoeden van opgesloten terroristen, is de Palestijnse Autoriteit gewoon blijven doorgaan met dat beleid. Ondanks het feit dat Abbas bijna zes maanden geleden de vage belofte had gedaan tegenover de Trumpregering, blijkt thans het tegendeel.

Paleis van AbbasIn tegenstelling tot wat hij nog begin maart in Washington sugereerde heeft hij (bij mijn weten toch) voor het eerst openlijk toegegeven dat hij inderdaad gevangen terroristen betaalde (en nog steeds betaalt) voor ‘hun diensten’, dwz zoveel mogelijk aanslagen plegen tegen Joden en er zoveel mogelijk te vermoorden, en dat hij helemaal niet van plan is om daarmee op te houden. Integendeel.

In een interview met Kanaal 11 vertelde Abbas op 24 augustus ’17 tegenover de Verenigde Staten dat hij zal doorgaan met het verlonen van terreuraanslagen tegen Joden:

“Ik ben niet van plan om te stoppen met het betalen van salarissen aan de families van gevangenen en martelaren, zelfs als dit inhoudt dat ik mijn positie verlies. Ik zal blijven doorgaan met hun salarissen uit te betalen tot op mijn sterfdag.”

Ziezo, dat weten we dan ook weer. Of de Amerikanen er oren naar hebben en ermee rekening zullen houden wanneer de onderhandelingen over vrede beginnen, is een andere kwestie. Trump is een vlotte prater en overijverige twitteraar, maar heeft intussen met zijn onvoorspelbare bokkesprongen bij herhaling bewezen dat wat hij zegt niet noodzakelijk hetzelfde is wat hij doet of beloofd heeft te zullen doen, ondanks wat Tillerson verklaarde “that this is simply not acceptable to us” (‘dat dit simpelweg voor ons onaanvaardbaar is’).

RIP 2-statenoplossing?
Ook op donderdag 24 augustus had Jason Greenblatt, de Amerikaanse Bijzondere Gezant voor het Midden-Oosten, en Trump’s schoonzoon en Witte Huis adviseur Jared Kushner een ontmoeting met premier Binyamin Netanyahu in Jeruzalem. Nadien hadden ze een ontmoeting met Abbas in zijn hoofdkwartier in Ramallah.

Trump postte over deze ontmoeting een video en schreef op Instagram:

“Thank you Prime Minister @b.netanyahu and Jared! Lets advance #Peace, #Prosperity, and #Security in the area. There is no doubt that our relationship with you is stronger than ever! See you soon. #USA #Israel.”

Al geruime tijd dringt Abbas er bij de Amerikanen op aan dat ze hem openlijk willen beloven dat ze de tweestatenoplossing gestand zouden blijven, iets waarop hij maar geen duidelijk antwoord op kreeg. Echter, thans lijkt het erop dat de Amerikanen de tweestatenoplossing niet noodzakelijk beschouwen als “de” oplossing of “de enige goede” voor het Israëlisch-Palestijns conflict. Bij de aankomst van de Amerikaanse delegatie in het gebied op woensdagavond 23 augustus verklaarde woordvoerster voor het Amerikaanse ministerie van BuZa, Heather Nauert:

We are not going to state what the outcome has to be. It has to be workable to both sides. That’s the best view as to not really bias one side over the other, to make sure that they can work through it.”

De Amerikanen hebben duidelijk geen zin om zich enkel en alleen vast te pinnen op de tweestatenoplossing omdat dit tot nog toe tot niets heeft geleid. De Osloakkoorden van 1993 zijn op sterven na dood en begraven en hebben de vrede en een onafhankelijke Palestijnse staat geen stap dichterbij gebracht. Maar wie zal het zeggen? Misschien tovert The Donald op de valreep nog een wit konijn uit zijn hoge hoed?

door Brabosh