Palestijnse facties moorden elkaar uit in vluchtelingenkamp Ain el Hilweh in Libanon

Inkom van het Palestijnse vluchtelingenkamp Ain el Hilweh nabij Sidon in Libanon, dat stevig afgegrendeld en bewaakt woordt door het Libanese leger en politie [beeldbron: Albawaba]

Tijdens gevechten in een Palestijnse vluchtelingenkamp in Libanon werden gisteren minstens drie personen gedood, luidt aldus een bericht van TrT World en in Al Monitor van heden.

Palestijnse soldaten van Al Fatah en van de terreurgroepen Hamas [!] en de DFLP (het marxistische Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina) leveren al maanden strijd tegen de Palestijnse Salafistische terreurgroep al-Shabab al-Muslim (Islamitische Jeugd) geleid door voormalig kopstuk van Al Fatah Bilal Badr die zijn hoofdkwartier heeft genesteld in het Palestijnse vluchtelingenkamp Ain el Hilweh nabij Sidon in Libanon.

Ein al Hilweh is het overbevolkte vluchtelingenkamp dat de Libanezen bouwden in 1948 om er de Palestijnse vluchtelingen van de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog in op te sluiten om te beletten dat ze zich zouden integreren in de Libanese samenleving en als politieke pasmunt om Israël ten val te brengen. Het “kamp” werd door de Libanezen helemaal ommuurd compleet met wachttorens. Aanvankelijk woonden er ca. 70.000 Palestijnen (in 2003) maar sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië in 2011 is hun aantal aangegroeid tot meer dan 120.000 en hun aantal zwelt nog alle dagen aan.

Het “kamp” is de voorbije decennia een broeihaard geworden van allerhande islamistische extremistische terreurgroepen en Palestijnse politieke facties, al dan niet gelieerd met ISIS (IS/Daesh) of Al Qaeda, of gesteund door Iran en of Hezbollah. Eind jaren 1980 namen leden van Al Fatah (toen geleid door Yasser Arafat en sinds 1994 door Mahmoud Abbas) de interne controle van Ain al-Hilweh over, nadat ze de leden van de Palestijnse Abu Nidal organisatie hadden uitgemoord.

Echter, in 1993 nam Mounir Maqdah het kamp weer over. Maqdah was de commandant van de Zwarte September Brigade, een splintergroep van Fatah, die onder andere tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München 11 Israëlische atleten liet vermoorden (plaatje rechts). In 1998 sloot de commandant zich weer aan bij Al Fatah (tegenwoordig geleid door PA-president Mahmoud Abbas) en wordt het kamp sindsdien bestuurd en haar vluchtelingen “geholpen en gesteund” door de Palestijnse Autoriteit.

Sinds de massacre in het Palestijnse vluchtelingenkamp Sabra en Chatilla, (Beiroet, Libanon)  in september 1982, toen Libanese christelijke en sjiitische milities honderden Palestijnse vluchtelingen afslachtten en waarvoor Israël onterecht voor verantwoordelijk werd geacht, houden de Libanese soldaten zich angstvallig buiten de interne gevechten  tussen de vele verschillende facties die elkaar de controle over het vluchtelingenlkamp Ain al-Hilweh betwisten.

Aldus kunnen de Palestijnen elkaar ongestoord afslachten zonder dat ze zich moeten zorgen maken dat de Libanese politie tussenbeide zou komen. Ah wat, de Arabische wereld houdt toch zo verschrikkelijk veel van de Palestijnen, ja toch?