Zelfmoordbommenlegger van ISIS doodt commandant van Hamas in Rafah, Gaza

Nidal al-Jaafari, een commandant van de al-Qassam Brigades, de moordbrigade van Hamas, was een islamistische terrorist die op 17 augustus 2017 werd vermoord door een andere islamistische terrorist van een rivaliserende terreurgroep [beeldbron: JP]

Een zelfmoordbommenlegger, verbonden met jihadistische Salafistische ISIS terroristen in Gaza, heeft zichzelf opgeblazen aan de grens van Gaza, waarbij Nidal al-Jaafari (28 jaar), een commandant van de terreurorganisatie Hamas, werd gedood in en poging om de ISIS adept en zijn kompaan te stoppen, aldus een bericht van Jewish Press.

Op donderdagochtend 17 augustus 2017 werden twee Salafistische terroristen tegengehouden voor controle aan de grensovergang in Rafah van Gaza naar Egypte. De twee Salafisten waren op weg naar de Sinaï om er zich aan te sluiten bij de terreurgroep Wilayat Sinai, de Sinaigroep van ISIS (lees verder).

Zij werden tegen gehouden door een gewapende patrouille van Hamas toen zij door de afsluiting wilden gaan. Echter de Salafistische terrorist droeg een bommengordel en dreigde zichzelf op te blazen als ze hem en zijn kompaan niet wilden laten passeren. Toen Hamas zijn collega islamist niet kon overtuigen om niet door het hek te gaan, schoten ze hem in het been waarop de terrorist zichzelf opblies. De commandant van de terroristische al-Qassam Brigades werd gedood en vijf andere terroristen van Hamas, evenals de tweede Salafistische terrorist van ISIS, raakten gewond bij de aanslag.

De grensovergang bij Rafah naar Egypte was gisteren geopend om de passage van islamitische pelgrims die naar Saoedi-Arabië reizen voor de jaarlijkse Hajj (moslim bedevaart naar Mekka) mogelijk te maken. Het lijkt er sterk op dat de terroristen van deze gelegenheid gebruik wilden maken om Hamas milities aan te vallen.

Egypte oefent reeds geruime tijd druk uit op Hamas om Gazanen niet door het hekken te laten sluipen. Intussen heeft Hamas aan de Egyptische autoriteiten beloofd om de veiligheidsmaatregelen aan de grens van Gaza met Egypte te verhogen om te beletten dat Palestijnen zich zouden aansluiten bij het filiaal van ISIS in de Sinaï, aka de terreurgroep Wilayat Sinai.

Overigens was dit de eerste doelbewuste zelfmoordaanslag in Gaza waarbij een Hamas-terrorist werd gedood, hoewel er zich in het verleden als veel “arbeidsongevallen” hebben voorgedaan, waarbij terroristen van Hamas ‘per ongeluk’ zichzelf opbliezen, tijdens het voorbereiden van aanslagen en preparatie van bommen die intentioneel bedoeld waren om tegen Joden te worden gebruikt.

ISIS in Gaza en Sinaï
De terreurgroep Wilayat Sinai, de zogenaamde ‘Provincie in de Sinai van Islamitische Staat‘ (ISIL-SP), voorheen bekend als Ansar Bayt al-Maqdis, zwoor in november 2014 trouw aan ISIS leider Abu Bakr al-Baghdadi. Sinds augustus 2016 wordt de Sinaigroep van ISIS geleid door de 44-jarige Egyptenaar Muhammad al-Isawi, beter bekend onder zijn nom de guerre Abu Osama al-Masri.

Sinds de oprichting van de Sinai terreurgroep in 2011, tijdens de euforie van wat toen nog de ‘Arabische Lente’  werd genoemd, hebben deze Salafistische jihadisten talloze Egyptische soldaten vermoord, alsook politici en burgers in een reeks afschuwelijke zelfmoordbomaanslagen, autobommen en schietpartijen.

Zo haalden de militanten in januari 2014 in de Sinaï met een missile een helicopter neer van de Egyptische luchtmacht, waarbij de 5 bemanningsleden werden gedood. Ook worden zij beschuldigd van het neerhalen op 31 oktober 2015 van een Russisch vliegtuig, een Airbus A321 Metrojet Flight 9268,  dat op weg was van de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh naar Sint Petersburg in Rusland en waarbij alle 217 inzittenden en 7 bemanningsleden het leven lieten.

ISIS aan Israël’s grenzen: in het noorden aan de grens met de Golan en in het zuiden in de Egyptische Sinaï

Hoewel de Sinaigroep zich aanvankelijk concentreerde op de gewapende strijd tegen Israël, veranderde de groep van tactiek toen de door de Moslim Broederschap gesteunde Egyptische president Mohamed Morsi voortijdig werd afgezet. Omdat Morsi de Palestijnse terreurgroep Hamas steunde, die eveneens een Gazaanse variant is van de (Egyptische) Moslim Broederschap, kwam de Gazaanse terreurgroep prompt onder vuur te liggen van de Sinaigroep.

Zo wordt Wilayat Sinai er ondermeer van beschuldigd van het aanvallen van  konvooien van Hamas in de Gazastrook en tegelijk van het recruteren van jihadisten in Gaza om te vechten aan de zijde van ISIS in Syrië en in Irak. De voorbije jaren zijn tientallen terroristen van Hamas en Islamitische Jihad (PIJ)  overgelopen naar de Sinaigroep Wilayat Sinai.

Voortbouwend in het toenemende wetteloze gebied op het Schierieiland Sinaï, halen de militanten van Wilayat Sinai hun middelen, wapens en divers militair materieel aan beide zijden van de Nijl, van Gaza in het oosten en Libië in het westen waar zij tevens hun toevlucht vinden. Vermoedt wordt dat ze met behulp van de smokkeltunnels van Hamas, die vanuit de Sinaï onder de grens door naar de Gazastrook leiden en die tevens gebruikt worden om de Israëlische blokkade te omzeilen,  dit naar verluidt geleid heeft tot een toenemend Egyptische hardhandige optreden in Rafah, aan de Egyptische grens sinds de zomer van 2013 tot op heden.

Terroristen van Wilayat Sinai (ISIS filiaal) en route in de Egyptische Sinaï

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.