Rabbijn klaagt gebrek beveiliging van synagoge aan tijdens ultra-rechtse betoging in Charlottesville

Antisemitische poster die voorafgaande aan de extreemrechtse rellen in Charlottesville van 12 augustus werd verspreid door de neonazigroep Stormfront, vergezeld van de oproep: “Stop de Joodse invloed in Amerika”  [beeldbron: The Daily Sh.]

Een prominente Amerikaanse rabbijn dringt er bij procureur-generaal Jeff Sessions aan om een ​​onderzoek te starten naar de politie van Virginia over de wijdverspreide klachten dat de agenten er niet inslaagden  om een ​​synagoge in Charlottesville adequaat te beschermen tijdens de neo-nazi-rally van afgelopen weekend in de stad.

Shmuel Herzfeld, rabbijn in Washington, DC, in de Ohev Sholom synagoge, vertelde op dinsdag tegenover The Algemeiner dat een onderzoek naar het optreden van de lokale politie van essentieel belang is. “Van wat ik zag, bleek de bescherming van de politie niet voldoende te zijn, dus ik zou willen dat de procureur-generaal die laat onderzoeken,” zei rabbijn Herzfeld. Hij voegde eraan toe dat hij ook de senatoren Mark Warner (R) en Tim Kaine (D) van Virginia zou contacteren om hun steun te vragen voor een onderzoek.

Terwijl neo-nazi’s en andere extreem-rechtse activisten zich verzamelden zich voor de “Unite the Right” betoging op zaterdag 12 augustus, woonden ongeveer 40 Joden de religieuze dienst voor de sabbat bij in de synagoge van Charlottesville’s Congregation Beth Israel.

In een Facebook-bericht van Alan Zimmermann, de president van de congregatie, beschreef hij de angstaanjagende scène van blanke nationalisten die gewapend met automatische wapens buiten de synagoge paradeerden.

“Gedurende een half uur stonden drie mannen gekleed in gevechtskledij en gewapend met semi-automatische geweren aan de overkant van de synangogetempel,” schreef Zimmerman. “Hadden ze geprobeerd om binnen te komen, weet ik niet wat ik had kunnen doen om ze te stoppen, maar ik kon tevens mijn ogen niet van ze afhouden. Misschien dat de aanwezigheid van onze gewapende bewaker hen afgeschrikt heeft. ”

Zimmerman voegde eraan toe dat “Verscheidene malen nazi’s voorbij ons gebouw paradeerden en schreeuwden ‘Daar is de synagoge!” gevolgd door het schreeuwen van “Sieg Heil” en andere antisemitische taal. Sommige droegen vlaggen met hakenkruisen en andere nazi-symbolen.”

Zimmerman zei dat hij de leden van degemeenschap had geadviseerd om de synagoge in groepen te verlaten via de achteringang nadat de dienst was beëindigd. Later die dag, vervolgde hij “vernamen we dat op de nazi websites werd opgeroepen om onze synagoge plat te branden.  Ik was met één van onze rabbijnen en we vroegen ons af of we terug zouden gaan naar de tempel om het gebouw te beschermen. Wat had ik kunnen doen als ik daar was? Gelukkig is het enkel bij geschreeuw gebleven, maar we hadden wel degelijk een dergelijke aanval mogelijk geacht, waarbij we uit voorzorgsmaatregel onze Torah rollen hadden verwijderd met inbegrip van een Holocaust rol.”

Swastika vlaggen in Charlottesville, 12 augustus 2017 [beeldbron: AllInfo]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.