Steeds meer Joden uit Venezuela immigreren in Israël

Ongeveer twee weken geleden zijn er na een geheim gehouden actie 26 nieuwe immigranten uit Venezuela in Israël aangekomen. Ze kwamen allemaal uit de hoofdstad Caracas en omgeving. Ze hebben alles achtergelaten, velen bevinden zich in een slechte economische toestand. In Venezuela stond een deel van de immigranten blootgesteld aan de daar steeds groter wordende golf van geweld.

Eentje van hen is Michal, die samen met haar drie kleine kinderen in Israël is geïmmigreerd. Na de landing in Israël vertelde ze:

“De afgelopen tijd is het ons duidelijk geworden dat er geen hoop meer is op een verbetering van de situatie in Venezuela. Ik voelde dat ik het land moest verlaten en naar huis moet gaan naar Israël. Mijn zoon lijdt aan een chronische huidziekte en het werd onmogelijk om voor hem zalf en medicijnen te krijgen. Steeds opnieuw was er gebrek aan brood, meel en andere primaire levensmiddelen. Mensen werden op straat ontvoerd om daarna losgeld voor ze te kunnen eisen. Het was gevaarlijk om de straat op te gaan. De terugkeer naar Israël, naar huis, maakt me heel gelukkig”.

Venezuela bevindt zich in een zware economische en politieke crisis. Het minimumloon bedraagt maar $ 10,- in de maand. Vanwege de hoge inflatie hebben auto´s en huizen hun waarde verloren. Levensmiddelen en medicijnen zijn alleen nog te krijgen op de zwarte markt, tegen veel te hoge prijzen.

In de joodse gemeenschap van Venezuela bevinden zich ongeveer 1400 oudere mensen en ongeveer 500 kinderen. Door de gemeenschap worden 700 families sociaal ondersteund. Vanwege de slechte situatie wordt het voor veel leden van de gemeenschap moeilijk om het land te verlaten om in Israël te immigreren.

De stichting “Keren Hajedidut” financiert voor de nieuwe immigranten de vluchten naar Israël en ondersteunt ze. Ieder kind krijgt $ 500,-, volwassenen krijgen van de stichting een bedrag van $ 800,- aan hulp.

Rabbijn Yechiel Eckstein, president van de stichting, zei na de landing van de immigranten in Israël:

“Keren Hajedidut concentreert zich op de hulp aan Joden in de hele wereld die economische problemen hebben of bedreigd worden vanwege de politieke situatie. De stichting helpt hen bij de immigratie en het begin van een nieuw leven in veiligheid. De situatie in Venezuela staat compleet op instorten. Op straat heerst veel geweld en het ontbreekt aan levensmiddelen en medicijnen. De joodse gemeenschap daar telt 5000 leden en velen van hen hebben te lijden onder honger en gezondheidsproblemen. In de afgelopen anderhalf jaar heeft de stichting 200 Joden uit Venezuela geholpen om naar Israël te immigreren en ze helpt de joodse gemeenschap daar met de verzorging met medicijnen. De nieuwe immigranten komen zonder iets in Israël aan. Wij helpen hen de eerste maanden zowel op financieel als sociaal gebied. Gelukkig is er ook hulp van de Israëlische regering, die de catastrofale situatie begrepen heeft en de immigranten uit Venezuela krachtig ondersteunt.”

door Yossi Aloni


bron-logoIn een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Immer mehr Juden aus Venezuela wandern nach Israel ein” op Israel Heute van 14 augustus 2017.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.