Israël: ondergrondse muur verandert terreurtunnels in dodelijke valkuilen

Video (AP): Israel builds underground barrier on Gaza border

De muur, die een einde moet maken aan de terreurtunnels, zal in ieder geval gebouwd worden, zei gisteren de bevelhebber van het zuidelijke commando, generaal Eyal Zamir, op een persconferentie aan de grens met de Gazastrook, waar hij details over het wellicht grootste project van het Israëlische leger bekendmaakte.

Vorig jaar al werd er een begin gemaakt met de bouw van een ondergrondse muur langs de noordelijke grens van de Gazastrook. De zes meter hoge betonnen muur zal tig meter diep in de grond komen om zodoende de door Hamas gebouwde terreurtunnels nutteloos te maken.

Het zou duidelijk zijn dat de bouw van deze muur de situatie aan de grens met de Gazastrook compleet zou veranderen, zei Zamir. Hamas zou zich de afgelopen jaren sinds de Gaza-oorlog hebben ingespannen voor een stabilisering in de regio, maar wel steeds nieuwe terreurtunnels hebben gebouwd. Nu zou het mogelijk zijn dat de bouw van de ondergrondse muur Hamas ertoe zou kunnen bewegen een ruzie met Israël te beginnen en de bouw van de muur door aanvallen te verstoren. Ook hier zou het Israëlische leger op voorbereid zijn.

Aan de noordelijke grens met de Gazastrook werken sinds september 2016 tien werkploegen aan de bouw van de beschermende muur. Tot november zullen er 40 werkploegen aan werken. De kosten van het project zouden ongeveer 4,4 miljard Israëlische sjekel (ongeveer € 1 miljard). Iedere meter van het project kost ongeveer 41,5 miljoen sjekel (ca. € 10 miljoen). De muur moet binnen 18 maanden tot twee jaar klaar zijn.

Behalve de ondergrondse muur, die tevens zes meter hoog zal zijn, worden er ook sensors geïnstalleerd die graafwerkzaamheden in de grond kunnen herkennen. Na ontdekking van een tunnel zal het systeem deze tunnel verwoesten. De muur zal uitsluitend op Israëlisch grondgebied gebouwd worden en doorlopen tot in zee. Voor de Gazastrook zal een golfbreker in zee gebouwd worden.

Tot de bouw van dit beveiligingssysteem tegen de terreurtunnels klaar zal zijn, zou het leger de regio nog strenger bewaken om de bouwwerkzaamheden tegen aanvallen te beschermen, verklaarde Zamir.

Vanaf december zullen ongeveer 1000 arbeiders op 40 plaatsen bezig zijn met de bouw van de muur. De Israëlische bouwondernemingen hebben ook buitenlandse deskundigen in dienst, alle buitenlandse arbeiders werden onderworpen aan een strenge veiligheidscontrole. Ook alle Israëlische arbeiders, Joden en Arabische Israëli´s werden gecontroleerd. Bij de bouw zullen geen Palestijnse arbeiders worden ingezet.

Tijdens de persconferentie liet men ook zien hoe Hamas steeds meer tunnels bouwt. Men liet bijvoorbeeld een tunnelinstallatie zien die begint onder twee woongebouwen van zes verdiepingen, slechts ongeveer 2 kilometer verwijderd van de noordelijke grens. In de huizen wonen gezinnen met kinderen. Generaal Zamir waarschuwde dat deze woongebouwen vanwege de terreurtunnel in geval van een oorlog een strategisch doelwit van het leger zou vormen. Een van de huizen bevindt zich hemelsbreed maar anderhalve kilometer verwijderd van de Israëlische plaats Netiv HaAsara.

door NAI Redaktion


bron-logoIn een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Unterirdische Mauer verwandelt Terrortunnel in Todesfallen” op Israel Heute van 10 augustus 2017.

Advertenties