Palestijnse Autoriteit beknot medische hulp voor zieke Gazanen volgens de WHO

Tel Hashomer, Israël, 2 juni 2016. Zieke Palestijnse kinderen uit Gaza worden aan de grenspost opgewacht door Israëlische vrijwilligers en voor verzorging naar het  Chaim Sheba Medisch Centrum  in Israel overgebracht [beeldbron: Al Monitor]

De Palestijnse Autoriteit (PA) in Ramallah heeft haar financiële hulp drastisch ingekrompen voor Gazanen die medische hulp zoeken buiten de Gazastrook, aldus een bericht van JNS van woensdag 9 aug. ’17. Aldus wordt de gewone Palestijnse burger in Gaza andermaal geslachtofferd in de machtstrijd tussen de verschillende facties (Hamas vs Al Fatah) in de Palestijnse gebieden.

Volgens de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO), is het aantal financiële goedkeuringen in juni 2017 ruim 80 procent lager dan het maandelijks gemiddelde in 2016. Van zowat 477 Gazanen hebben hun financiële tegemoetkoming in juni ontvangen, vergeleken met 1.883 in juni 2016.

Toch heeft de Palestijnse Autoriteit ontkend dat er een wijziginging zou zijn in haar medisch beleid ten aanzien van Gaza, ondanks inspanningen van PA-president Mahmoud Abbas om de druk op de Palestijnse terreurgroep Hamas aanzienlijk te verhogen en de Gazastrook aldus terug onder het gezag van de PA in Ramallah te brengen.  “Wij zullen doorgaan met een graduele vermindering van onze financiële bijdragen aan de Gazastrook totdat Hamas bereid is om toe te geven en zich te verzoenen,” zei Abbas het afgelopen weekeinde.

De voorbije maanden heeft de PA tevens de uitbetalingen van salarissen van het overheidspersoneel in Gaza ernstig verminderd en tevens gesnoeid in de betalingen voor electriciteit, waardoor om de haverklap hele gebieden in de Strook zonder stroom vallen. Om het even welke Gazaan die medische hulp zoekt buiten de Strook moet eerst een aanvraag daarvoor indienen bij de PA vooraleer het in Israël om hulp kan zoeken.